ЕС разреши на Великобритания да остане до 31 октомври

Европейският съюз даде още 6 месеца на Лондон да се откаже от Brexit
11 апр 2019 07:32,
89
ЕС разреши на Великобритания да остане до 31 октомври
Снимка: Reuters

След безсънна нощ европейските лидери разрешиха на Великобритания да остане член на ЕС още шест месеца - до 31 октомври.

Осем часа продължи извънредното им заседание в Брюксел, след като британския премиер Тереза Мей поиска второ отлагане на напускането на Обединеното кралство миналата седмица.

След като я изслушаха за час, европейските лидери спориха до ранни зори с колко да отложат Brexit, като в последна сметка избраха дата, която съвпада с последния работен ден на Европейската комисия, чийто мандат приключва на 1 ноември.

Основното притеснение беше на Франция, че дълго отлагане ще позволи на Лондон да блокира работата на европейските институции като използва правото си на вето в Съвета. В последна сметка отлагането беше дадено с условия за по-дълъг от искания от Великобритания срок, но с условия.

Още по темата
През следващите 6 месеца Обединеното кралство ще може да ратифицира условията за напускане, които британското правителство договори с ЕС и да излезе от Съюза, или да се откаже да напуска изобщо. Това съобщи председателя на Съвета Доналд Туск в 3,30 часа българско време тази сутрин.

Лондон ще има свободата да се откаже от напускането, но не и да променя вече направените договорки за излизането си.

Ако британският и Европейският парламент ратифицират споразумението, отсрочката се прекъсва, Великобритания престава да бъде официално член на ЕС и в сила влиза преходен период, през който до 2021 г продължава да спазва европейското законодателство. До края на октомври Лондон ще може и изцяло да се откаже да напусне и да си остане европейски член, като изцяло анулира Brexit.

Условията, които ЕС поставя са Великобритания да се държи лоялно като член и да не блокира вземането на решения в ЕС, както и да проведе избори за Европейски парламент заедно с останалите в края на май.

Ако избори не бъдат направени Лондон излиза без споразумение на 1 юни.

Освен това ЕС подчертава, че новата отсрочка не може да се използва за предоговоряне на условията за напускане, нито за започване на преговори за бъдещите отношения с Обединеното кралство. Освен това ЕС си запазва правото да се събира в отсъствието на Великобритания по въпроси, отнасящи се до неговото бъдеще, както и досега.

“Удължаването е толкова гъвкаво, колкото си го представях, но не толкова дълго, колкото очаквах. Въпреки това все още има достатъчно време да се намери най-доброто решение. Моля, не го пахосвайте”, каза, обръщайки се към британците Туск, който беше предложил на европейските лидери отсрочката да е до 1 година.

Председателят на Съвета обаче не изключи и нови отсрочки, ако Великобритания за трети път поиска още време.

“Излизане без сделка ще е тотална катастрафа, така че ще трябва да направим всичко, да я избегнем”, каза председателят на Съюза Жан-Клод Юнкер, запитан за още отсрочки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
13
 
! Отговори
ДГД преди 5 години
Тези които станаха за смях са англичаните. Показаха пред цял свят колко некадърни са им политиците. Незнаят какво искат. Уж искат да излизат от ЕС на всяка цена, а се пънат като мaгаре пред мост. Сделката не им харесвала, но не искат и без сделка. Какво ми ги хвалите тази сбирщина от пияници и селяндyри, които бяха фактор за кратко в периода 1700-1900г. заради колониализма и източването на ресурси от други народи. Сега отново се превръщат в периферия на Европа. Франция и Германия > Англия.
66
1
 
4
 
! Отговори
Къде е проблемът преди 5 години
До генерал Вл. ВазовБългария я питат, ама тя не знае какво да отговори. Там е проблемът
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31 октомври, ама коя година?
64
0
 
5
 
! Отговори
до Фараж преди 5 години
швейцарците въпреки референдумите са на същото емоционално и интелектуално ниво като повечето българи - телевизия, вестници, пропаганда по 24 часа на ден. инакомислещите се осмиват или преследват. освен това в швейцария има около 30 процента чужденци всичките от които млади и работещи. те не гласуват. гласуват само пенсиите дето по цял ден са пред телевизора. силните на деня определят резултатите-
63
4
 
9
 
! Отговори
генерал Вл. Вазов преди 5 години
"Англия си е Англия а България - една малка газирана вода. Никой няма да пита българите какво трябва да се прави, акъла от нас е равносилен на торния бръмбар който търкаля едно кръгло топче което повечето знаят как му се вика."Англия си е Англия - бяха ритани като тopни бръмбapи край Дойран.
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Н. Фараж 65 /На прости народи референдуми не им трябват, защото с тях направо си окачват въжето на шията./Българският народ като цяло е с въжето на шията но в неговото съзнание въжето е вратовръзка.
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е известно, не е важно кой гласува ,важно е кой брои гласовете, кой знае изобщо какъв резултат е бил референдума, всичко е една игра превръща се в цирк, пак бедните хора ще го изядат.
60
4
 
4
 
! Отговори
Н. Фараж преди 5 години
Не ми хвалете референдумите. Не живеем в Швейцария, нито имаме техния стандарт, нито образованието и мисленето на швейцарците!Я си представете, че бе минал референдума на Славчо Учиндолски. Какви партии щеше да има сега в парламента? - Щеше да има точно 2 партии - ГЕРБ и ДПС! С мажоритарния вот, дето над два милиона шарани налапаха въдицата, че оттам идва спасението.На прости народи референдуми не им трябват, защото с тях направо си окачват въжето на шията.
59
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англия си е Англия а България - една малка газирана вода. Никой няма да пита българите какво трябва да се прави, акъла от нас е равносилен на торния бръмбар който търкаля едно кръгло топче което повечето знаят как му се вика.
58
2
 
8
 
! Отговори
ами сега!? преди 5 години
Това е цирк,който ние,а и някои други,наблюдаваме с удоволствие,злорадство,гняв, притеснение-изобщо гама от емоции.Считам обаче,че в Китай реагират по друг начин -с тънка усмивка и със свити китайски очички наблюдават внимателно какво става.ЕС загуби две години със заниманията си с Великобритания по принципа "тука има,тука нема"-огромна загуба на време,сили и пари.Англичаните направиха огромна услуга на Китай-каква именно ще разберем в близко време!А май те искаха да направят услуга на САЩ!?
57
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мразя Англия в червата, но не може да се отрече, че в тази битка не са сами и имат силни съюзници. Полша (Туск и Качински), Холандия (традиционен исторически съюзник), Унгария (Орбан), САЩ, евреите. Тръмп ги използва за да разрушат ЕС, това им е мисията. Удължаването на сагата Брекзит облагодетелства именно САЩ и ще е коз в търговската война която започват срещу ЕС до месеци. Има много хора сред висшите чиновници в ЕС които са агенти на англосаксонците като Туск. На Меркел не й е чиста работата.
56
4
 
17
 
! Отговори
Изпуснат шанс преди 5 години
UK остава благодарение на англоамериканското мeкере Туск и кравaта Меркел. Европа сама си е виновна като начело на съюза е сложила поляк, а поляците по дифолт мразят Германия/Франция и винаги ще поставят интересите на Англия/САЩ пред тези на Европа (и дори пред своите!) и гедерейка. Жалко. Европа стана за смях, показа че не разполага с решимост и воля да изрита британците, които от години разиграват цял континент и ни правят на луди. Уви. След 1 октомври очаквайте ново удължаване на срока.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи октомври да чакаме нови интензивни совалки и преговори.
54
2
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВМЕСТО БРИТАНИЯ ДА ИЗЛЕЗНЕ И ДА СТАНЕ НА ПАРЧЕТА КАКТО СИ Е РЕДНО СЕГА НИЕ ЕС ГРАЖДАНИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА ГИ ИЗДЪРЖАМЕ ПОДОБНО НА ГЪРЦИЯ!!!90% ОТ БВП НА БРИТАНИЯ Е ТЪРГОВИЯ СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЕС БЛАГОДАРЕНИЕ НА БЕЗМИТНАТА ЗОНА ПРЕДИМНО ФИНАНСОВИ УСЛУГИ!!!МНОГО МНОГО ЖАЛКО, ЧЕ НЕ МОЖАХМЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТЯХ!
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой съмнявал ли се е?
52
12
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БРИТАНИЯ Е ЧИСТ ФИНАНСОВ МИНУС ЗА ЕС ПОДОБНО НА ГЪРЦИЯ НО Я ДЪРЖАТ В ЕС ЗАРАДИ ПУСТИЯ МУ КОНТРОЛ!!!ЕС ОФИЦИАЛНО СТАНА ЗА СМЯХИ В БЪЛГАРИЯ ПРОВЕДОХМЕ ЕДНИ РЕФЕРЕНДУМИ И СЕ ПОЧУДИХА КАК ДА ИЗКАРАТ НЕВАЛИДНИ А БЯХА 100% ВАЛИДНИ!!!ЩОМ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВА ИЛИ В ЦЯЛОТО ЕС НЕ ИМ ИЗНАСЯТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМИТЕ ЗНАЧИ ТЕ НЕ СЕ ЗАЧИТАЛИ :D------------
51
10
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЕС СТАНА ЗА СМЯХ НИЩО ЧУДНО ДОЛАРА ДА СТАНЕ 1.80ЛВ!!!АКО БЯХМЕ ИЗХВЪРЛИЛИ БРИТАНИЯ И ЕВРОТО ЩЕШЕ ДА ПОСКЪПНЕ СПРЯМО ДОЛАРА С ПОНЕ 5%ТЕ ТЕКА В ЕС МОЖЕ ДА СИ СЕ СЪБИРАТ И ДА ОТЛАГАТ ДО БЕЗКРАЙ ВЕЧЕ НЕ ИМ ВЯРВАМ ИЗОБЩО! 0% ДОВЕРИЕ В ЕС!ЩОМ ЕС НЯМА ВОЛЯТА ДА ГИ ИЗХВЪРЛИ А ОНЕЯ НИКОГА НЯМА ДА ПРИЕМАТ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗНАЧИ , ЧЕ ВОЛЯТА НА БРИТАНЦИТЕ НЕ ЗНАЧИ НИЩО НИТО ВЪВ БРИТАНИЯ НИТО В ЕС!
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До aa1830Пълен цирк! Няма принципи, всичко е кеш!--което прави много уязвима страната, разчитаща само на "кеша" ... един малко по-твърд "принцип" ... и край! )
49
1
 
3
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Някой ще предложи ли статия, където семпло са описани основните въпроси по сделката?
48
3
 
10
 
! Отговори
aa1830 преди 5 години
Пълен цирк! Няма принципи, всичко е кеш!