Франция обвинена, че нарушава правата на бездомниците

566 са загиналите по улиците в страната
12 апр 2019 21:00, Нели Христова
22
Франция обвинена, че нарушава правата на бездомниците
Снимка: Reuters

Преди няколко години, скандал избухна във Франция, след като скъпите магазини на Шанз-Елизе сложиха шипове през витрините си, за да не могат бездомниците да спят там. Съоръженията бяха премахнати, но проблема с хората, които нямат дом остана. Днес, специалният докладчик на ООН по адекватното жилищно настаняване Лейлани Фарха заяви, че Франция е виновна за нарушения на човешките права на бездомните хора и за това, че законите, гарантиращи дом за всички, не защитават най-уязвимите.

Близо 12 хиляди души спят по улиците на населените места в страната. А само през 2018 г. в страната са починали 566 бездомници, твърди благотворителната организация "Les Morts de la Rue" (Мъртъвците на улицата). Само в Париж починалите са над сто - повече от половината от броя на убитите в град Ню Йорк миналата година, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

За да стигне до извода, че Франция не се грижи за своите бездомници, Фарха посещава импровизирани мигрантски лагери в Париж и Кале, сгради със самонастанили се хора в Марсилия и ромски селища в мръсни градски предградия. Виждайки условията там, тя призовава да бъде прекратена практиката за прогонване на самонастанили се, която противоречи на международното право, гарантиращо правото на подходящо жилище за всички.

"Прогонвания се извършват из цялата страна, при различни обстоятелства и не са в съответствие с международното законодателство за човешките права", казва тя пред Ройтерс. Фарха, която е адвокат от Канада, в Кале е видяла множество травматизирани мигранти, спящи в гори и канавки, изложени на грубостите на полицията.

Говорителите на френското правителство и на министерството, отговарящо за жилищното настаняване, не отговориха на молбата за коментар, посочи Ройтерс.

Парижката полиция извърши днес нова евакуация на мигранти от незаконни лагери в северните покрайнини на френската столица, предаде ТАСС. От два лагера близо до околовръстното шосе са били изведени 269 човека, съобщи префектурата. По данни на градските власти през последните два дни от самоделните лагери на север от Париж са били изведени около 800 мигранти и са били откарани във временни центрове за настаняване, а общински служители разрушават палатковите лагери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
8
 
! Отговори
толерантност преди 5 години
След като властите са принудили магазините да махнат шиповете, защото така дискриминират спящите отпред клошари, да ги принудят и да си махнат вратите на магазините. За да може клошарите да влизат и да спят на топло. Даже и да си вземат джобни от касата. Така трябва е - с разбиране и толерантност.
12
6
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
най пропадналата *** е анадол-българската алчна и трупа за оня свят. В европа през 200 м. безплатни кухни, жилища помощи здравни. хората са напълно осигурени.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази Фарха(какво хубаво канадско име, или псевдоним) нещо се е объркала. Точно във Франция бездомниците и просяците имат най-много права, затова и със сигурност са най-многобройни. Навсякъде са: пред магазините, пред входовете и в станциите на метрото и къде ли още не .Има и много места за раздаване на храна. Доскоро според закона самонастанил се в жилище ако не бъде забелязан от собственика до 48часа, после не можеше да бъде изгонен без дела и съдебно решение, а през зимния сезон пък въобще.
10
2
 
6
 
! Отговори
Джугаревич преди 5 години
Хубаво ама кой ще ги плаща тия апартаменти за всеки.
9
3
 
12
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 5 години
Единственото място из тая клоака, наречена Ге*йропа, на което може да се живее ЩО-ГОДЕ прилично, е Испания. Там пък безработицата е голяма. Огромен цирк е цялото това "равенство" и "благоденствие".
8
2
 
6
 
! Отговори
Фантастика преди 5 години
Много странно имаше някакъв ретро френски филм където те си живуркаха в метрото на Париж \ или и той е бил научна фантастика .....
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да оставим комунистическата утопия настрана.Кой ще им плаща "хубавите жилища"?Ми сметките? То всички искат хубави къщи,мезонети,скъпи автомобили.Знаете ли колко е хубаво човек да има яхта?Нищо луксозно да кажем 60-70 метра с 4 палуби малък екипаж и всичко необхидимо за две седмици разходка из морето и океаните?Това също е необходимо.
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там даже не могат да си построят незаконна барака. Буржоазията е окупирала всичко. И българският народ го очаква същото в течение на капитализъма.
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Международното право за гарантиране на хубави жилища на всички..?Ехаа какви са тия закони?Ми то хубаво жилище струва няколко милиона особено във Франция.Тия дето са ги писали тия закони някакви извънземни ли са?Най-разумно е клошарите и бездомниците да се държат в приюти и да бъдат подлагани на евтаназия.Ако не желаят евтаназия могат да бъдат принудително заселвани в джунглите на Южна Америка.То по тая логика освен хубаво жилище е добре да има и човек и няколко автомобила.И басейн пред къщата.
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бездомници те от е с права... Леелееее...
3
3
 
21
 
! Отговори
брее преди 5 години
Брее и туй във Франция,а тръгнали нас да поучават как да си интегрираме шведите.
2
5
 
7
 
! Отговори
Икономов преди 5 години
Вижте сега, ставаме свидетели на неправилно идеологическо възпитание. Нека всички хора да гласуват за нашите членове и членки по места и ние ще оправи е нещата! Програмата ни е проста, народна и справедлива - понеже всички нещастия идват от богатите, то ние ще премахнем богатите! Ще има само бедни. Бедни и освен тях, само нашите партийни членове и членки. Никой друг!
1
1
 
17
 
! Отговори
Свидетел преди 5 години
Вярно е, нарушават се!Аз, дето хем не съм бездомник, опитах се да се самонастаня в един магазин с деликатеси (руска сьомга, истинска, и водка в червени шишета имаше там), и после да не ви казвам какво ми направиха! И защо, та нали благата са за всички!Та нарушават ги! Г.за ми е свидетел,!