Българската земя - най-евтината и най-разпокъсаната в Европа

ЕП не реши как ще изглежда новата селскостопанска политика
15 апр 2019 13:15, Йордан Бързаков
48
Българската земя - най-евтината и най-разпокъсаната в Европа
Снимка: БулФото

Нормативната база, свързана със земята, е променена 60 пъти за последните години, а българската земеделска земя остава най-евтината и най-разпокъсаната в Европа, съобщва БНР.

Настоящият Европарламент пък не е взел решение как ще изглежда новата обща селскостопанска политика и проблемите трябва да се решат от следващия.

Галина Пейчева, член на българската асоциация на собствениците на земеделски земи и фермер, коментира, че България трябва да разработи стратегически план и да постави конкретни цели за страната като определи кои сектори са стратегически и в кои има нужда от подпомагане.

"Ако не бъдат изпълнени целите и има разлика от 25%, има реална опасност от спирания на плащанията, което е много сериозно, защото от нас се очаква да кажем какво ще изпълним много конкретно - залагаме определени цели и те са свързани с определени ангажименти. Ако те не бъдат изпълнени и разликата е 25%, комисията започва процедура и трябва да бъде направен екшън-план, а ако не бъде изпълнен - плащанията спират“ - обясни Пейчева.

По думите й ресорното министерство създава огромно напрежение и несигурност в бизнеса, защото не отговаря какви цели са заложени в българското предложение.

Друг голям проблем са т.нар. "бели петна" - земите, които не са потърсени от реалните си собственици и се обработват от земеделци срещу заплащане, както и липсата на работна ръка.


48
Още от ЕС
Германия съди 27-годишната Дженифър за смърт на дете. Била патрул на ИД
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Скептик
Не се заблуждавай.
Замеделските фондове са руски.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ognyanz
Ти кво предпочиташ?
Да не ти бяха върнали земята и да те карат по един месец всяка година да я работиш социалистическа ангария за 40ст на ден ли?
Аз пък предпочитам през това време да си пия узото на гръцкото море.
40
2
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 1 седмица
Докато има хора, които продават земя, ще има и такива, които купуват. Дали на добра цена или за жълти стотинки - това го решава пазара. Искахме връщане на земята в реални граници - получихме си го. Ама повечето собственици били в града и няма да обработват земята. Ама граждали получили овце като дялов капитал. Да, но това се знаеше още в началото че ще е така. Ако има недоволни - да се сърдят на тези, които си вдигаха двата пръста по митингите и викаха "Се Де Се". А може и те да са били там.
39
1
 
1
 
! Отговори
степан преди 1 седмица
Още една максимум две години докато има субсидия ,при такива евтини лукс апартаменти как да има скъпа земя даже и след като си я изкупят и данаци няма да си наложат ще има ,аз и ти на нива в къщи нико
38
0
 
4
 
! Отговори
Един от всички преди 1 седмица
С тези бели петна се вършат далавери аз съм дребен собственик нито искам да се занимавам с фондове опашки и глупости накратко не искам нищо от държавата или еврофондовете и идват измамници да претендират че моята нива е бяло петно нагло набиват колчета и искаха наем за собствеността ми да им плащаме отивам във поземлен Ата служба и слушам същите глупости за бели петна как на вътрешно заседание Теси решили да елиминират дребните стопани които не им се редят по опашки да им се отчитат като в детск
37
1
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 1 седмица
Революцията на карамфилите в Португалия направи поземлена реформа. Взе земята от Латфиндистите и я разпредели на малки стопани. От там дойде Народната Партия, сега ЕНП. Какво става в България. Обратното - Израелски, Саудитски Гръцки и Турски фондове изкупуват. А как се унищожава земя в крайградските зони. Където погледнеш площадки с *** и ламаринени навеси.
36
1
 
0
 
! Отговори
Земеделец преди 1 седмица
До Митю

Кое обкръжение, защото аз нитосъм партиец, нито съм в някакво обкръжение, нямам роднини в ДС, ченгета и каквото и да е било итн итн
35
1
 
2
 
! Отговори
Митю преди 1 седмица
До Земеделец
защото не съм от обкръжението (и няма да бъда!)
34
2
 
0
 
! Отговори
Земеделец преди 1 седмица
До Митю от Шабла

Защо не купи и ти на жълти стотинки бре!
33
1
 
1
 
! Отговори
Земеделец преди 1 седмица
До Анонимен

Много си прав! Зад Октопода стои КГБ, а най-големият фонд си е официално руски, а до този който ме нарича ***, хвалба е да ме познаваш и да ти натрапвам какво притежавам. И да ако бях НЕостър, нямаше да имам толкова земи, защото умниците нямаше да ми ги продадат. И да един лев не съм откраднал в живота си, ако те познавах, щях да те осъдя за клевета!
32
0
 
4
 
! Отговори
Митю от Шабла преди 1 седмица
Отново подготвят почвата за комасация. На времето са го правили румънците в Добруджа. Целта е да се вземе от другите и да се даде на "своите".
Футус мамалуй! ... Няма да мирясате ваш`та мамка!...
Още ли не сте успели да изкупите земята на дядовците ни за жълти стотинки?!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен31
Всъщност зад повечето земеделски фондове изкупили стотици хиляди декари земя стоят русия и руснаците.
Така, че те са се върнали и са те изкупили.
Ама не съм забелязал ти да си цъфнал и вързал.
Все си оставяш беден въшлив комунист от текезесарски произход.
И марсианците да дойдат не могат да помогнат на уродливци като тебе.
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Земеделец
Евалла! Не си толкова НЕостър. Веднага се изплъзна като мокра връв. Но отначало започна да се хвалиш като сигaнка, което е типично за ceлтаците. Колкото и да ми се правиш на велик, ще си останеш крадец. Пожелавам ти да си харчиш парите за koвpи, джипове, лекарства и свещи. И не забравяй, че някой ден руснаците пак ще се върнат и отново ще се развие свиневъдството с едни специфични био фуражи...
29
1
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 1 седмица
Холандия е равна като тепсия, там и с тротинетка можеш . България като релеф няма нищо общо с Холандия.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
българските политици да не са селяни да се занимават със земеделие... аааа холандските може и с колело да ходят на работа, но нашите са по-ценни, а и държавата богата, та са с кордон всяка сутрин... а вие земеделие....
27
1
 
2
 
! Отговори
Земеделец преди 1 седмица
И си прав и не си, зависи къде в добруджа, по принцип добивите на пшеница варират от 400 до 1200 кг, ддс не може да се краде защото схемата при зърното е друга, справка обратно начисляване на ддс. За данъците темата е дълга и е спорно има ли смисъл да се плащат.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Земеделец 24До Земеделец
Защото даже в Добруджа масово се декларират под 600 кг на дка.
Пак от познатите ми, които са достатъчно НЕостри, разбрах, че добивът е колкото ти ми написа. И още нещо - попаднах на публикация, че през 2016-та сме достигнали добивите от 1980-та... И ми светна лампичката! Пак от познати начучих, че общият добив на пшеница в Бulgarистан е 5-6 млн. тона на година по документи,а реално е 8-9млн. тона. Вътрешно потребление - 1.2 - 1.5млн. тона. Другото се изнася.Сметни откаднатото ДДС.
25
0
 
10
 
! Отговори
Лъчо преди 1 седмица
До 25. Ами внасяте, защото за да отгледаш една маруля трябва да имаш парник за който ти трябват работници, поддръжка, разходи за вода, ток, препарати, семена и т.н. И като теглиш чертата не ти излиза сметката, защото вносното е със огромни субсидии. Франция и Германия си пазят земеделието, а България какво пази ?
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БЕ НЕ ЗНАМ, МАРУЛИТЕ И ВСИЧКО ВЕЧЕ ВНАСЯМЕ, ДЕТО СМЕ ХРАНИЛИ И УЧИЛИ еВРОПА НА ЗЕМЕДЕЛИЕ...АМА ДРУГ НИ Е ВИНОВЕН - УШАНКИТЕ, КРАВАРИТЕ, ЕВРОЕЙ.ВЕТЕ...
23
1
 
2
 
! Отговори
Земеделец преди 1 седмица
До Анонимен

Не ти разбрах въпроса? Да възползвам се от европейско финансиране, по простата причина, че и конкуренцията го прави. И ти можеш да "***" субсидийка, ако си грамотен. Не знам , но май ми се подиграваш че са малко, но ми носят 70-100 хил годишно средно, не съм алчен.