Българската земя - най-евтината и най-разпокъсаната в Европа

ЕП не реши как ще изглежда новата селскостопанска политика
15 апр 2019 13:15,
48
Българската земя - най-евтината и най-разпокъсаната в Европа
Снимка: БулФото

Нормативната база, свързана със земята, е променена 60 пъти за последните години, а българската земеделска земя остава най-евтината и най-разпокъсаната в Европа, съобщва БНР.

Настоящият Европарламент пък не е взел решение как ще изглежда новата обща селскостопанска политика и проблемите трябва да се решат от следващия.

Галина Пейчева, член на българската асоциация на собствениците на земеделски земи и фермер, коментира, че България трябва да разработи стратегически план и да постави конкретни цели за страната като определи кои сектори са стратегически и в кои има нужда от подпомагане.

"Ако не бъдат изпълнени целите и има разлика от 25%, има реална опасност от спирания на плащанията, което е много сериозно, защото от нас се очаква да кажем какво ще изпълним много конкретно - залагаме определени цели и те са свързани с определени ангажименти. Ако те не бъдат изпълнени и разликата е 25%, комисията започва процедура и трябва да бъде направен екшън-план, а ако не бъде изпълнен - плащанията спират“ - обясни Пейчева.

По думите й ресорното министерство създава огромно напрежение и несигурност в бизнеса, защото не отговаря какви цели са заложени в българското предложение.

Друг голям проблем са т.нар. "бели петна" - земите, които не са потърсени от реалните си собственици и се обработват от земеделци срещу заплащане, както и липсата на работна ръка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toва е новия вид колониализъм. Първо държавата се срива икономически, чрез финансово "подпомагане" на алчно-бездарни политици. След това се дава свобода на див капитализъм и от време на време се пуска по някоя жертвена месия, която да свърши малко черна работа по общия план. Накрая докарания до просешка тояга притежател на малко земя се принуждава да я продаде за мижави пари.Искате ли примери?Защото са хиляди, като се започне от БТелефоннаК, БТютюневаК, АЕЦ, ВМФ, НХК, Плама, Химко, Соди-Девня..
8
0
 
6
 
! Отговори
Златко преди 5 години
От ~1000 декара само от арендата може да се живее доста добре, нали така ?
7
1
 
23
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 години
'91 - 93 година работех в поземлена комисия. Още бях студент и надзиравах разни девойки които вкарваха заявления и се оправях с базите данни. Правех справки за фирмите които трябваше да измерят и категоризират земята. Ходих на курсове по комасация, така че земята да се върне на едно парче и да е удобна за машинна обработка. Всичко беше почти готово и тогава дойде другаря Костов на власт. Връщане в реални граници и пр. и резултата е този който имаме сега. Много парцели бяха откраднати и пр.
6
3
 
13
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Кое й е разпокъсаното?Има няма нямолко стотин човека или фирми стопанисват, обработват и притежават 90% от земята !!!!Нещо като в Латинска Америка - аборигените си мислят че , земята е тяхна но де юре е на аристограти , наследници на конквистадорите
5
4
 
9
 
! Отговори
История даге преди 5 години
България е голяма колкото Белгия,Холандия и Швейцария взети заедно.При тях земя няма има пясък и планински ливади.Нормално е малкото изтинска земя която имат да е скъпа.Земята им от стотици години е в определени фамилии-лордове и прочие величия за народа в миналото е било недопостимо да има земя -за това е оедрена и до днес.А българина от 600 години (с една пауза от 50 г комунизъм) си има лична земя.
4
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато сме в лева ще сме най-евтините за чужденците по света.
3
3
 
9
 
! Отговори
Ач преди 5 години
До До 4 ЗемеделецЧовека е купувал 2000-2003 тогава гарсионерите бяха по 5000 Е
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Добруджа гони 3000 лева на декар, няма да се учудя , ако догодина видим цени около 5000лева
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската земя е най-хубавата земя и ще бъде жалко да попадне в недобросъвестни ръце.