ЕС прие нови правила за граничните газопроводи

Брюксел взе мерки срещу руския натиск за тръби под морето
15 апр 2019 20:39,
37
ЕС прие нови правила за граничните газопроводи
Снимка: Reuters, архив

Европейският съюз прие днес окончателно нови правила за граничните газопроводи на територията на Съюза.

Заради пропуск в сегашната директива точките на влизане на тръбите на територията на ЕС не бяха регулирани.

От януари 2020 г. и местата, където чужди газопроводи влизат в ЕС вече ще подлежат на изискванията за недискриминационни тарифи, за раздяла на собствеността на тръбите от транзита и за задължението за допускане на конкуренция за горивото, пренасяно с тях.

Правилата, които трябва да влязат в сила в националното законодателство на България, както и на останалите 27 страни от ЕС, ще засегнат строителството на тръбите от Русия до Германия “Северен поток” II, от Норвегия до Полша, терминалите за втечнен газ, както и всички останали тръби, които влизат в Европа по морски трасета.

Още по темата

Така правилата за вътрешните за ЕС газопроводи и тези, идващи отвън, се уеднаквяват.

Промяната предвижда газопроводите, които идват отвън да могат да получат изключения от правилата за преноса на гориво. Те ще се дават от страната, през която новата тръба влиза в ЕС. В случая на “Северен поток” II Германия, а на “Балтийския газопровод” - Дания. Но последната дума за това дали изключенията ще бъдат предоставени ще има Европейската комисия. Ако граничната държава иска да даде дерогация, а Еврокомисията е против, тя няма да бъде разрешена. Ако Комисията дава, а страната-вход - не, изключението ще бъде допуснато.

Комисията ще е тази, която ще дава разрешение на входните държави да преговарят със страните, доставящи газа. Това ще става само, ако проектите на тръбите отговарят на европейските правила и не нарушават конкуренцията на европейския пазар. Преди да подпише споразумение за прокарването на тръбопровода, граничната държава трябва да представи в Брюксел текста на споразумението и да получи разрешение от Европейската комисия да го подпише.

Правото за даване на изключение от европейските правила ще важи и за вече построени към датата на влизане в сила на директивата, но входната държава трябва да вземе разрешение от Еврокомисията за това до края на 2021 г.

Газовата поправка беше предложена от Европейската комисия през 2017 г., но беше блокирана в Съвета. След като Германия вдигна ветото от нея през февруари, тя беше договорена от румънското председателство на Съвета и Европарламента само след едно заседание.

Поправката ще засегне сериозно плановете на “Газпром” за прокарване на втора тръба под Балтийско море, които са най-напреднали. Европейската комисия смята, че “Северен поток” II, който е собственост на руската държавна компания ще засили още повече енергийната зависимост на ЕС от Русия и ще лиши Украйна от милиарди приходи от преноса на руска газ от Русия към Европа, измествайки основните потоци към “Северен поток” II и “Турски поток”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До ognyanzКак поне до сега се взимаше разрешение за изключение. Прекарваш тръба до ЕС. Автоматично ти не може да я запълниш на повече от 50% заради конкурентно изискаване. Подаваш жалба в съда и съда разрешава изключение защото няма друг доставчик включен към тръбата.Ще кажете Арменски и прочие нефт за Южен/Турски поток? За да стане това някой трянва да изгради интерконекция до тръбата от Армения примерно. Но там се води война и т.н. - тоест никой не ще да инвестира...
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мераци,мераци...Няма да има Турски поток през България и АЕЦ Белене и това е добре за България, казваш. Да разбирам ли, че според теб да се отопляваме с *** и да си светим с газени лампи е добре за България?
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези изменения ще засегнат ли строителството на тръбите от Русия до Германия Северен поток II"? Те влизат в сила от януари 2020 г., а Северен поток II" трябва да е готов до края на 2019 г. Няма да му попречи дори Дания, която още се чуди дали да даде разрешение. Северен поток II" ще направи лека чупка и ще я заобиколи.
28
9
 
3
 
! Отговори
Мераци,мераци... преди 5 години
Мераците на *** за Турски поток през България и АЕЦ Белене се изпариха...Това е добре за България.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега има два съюза - Европейски съюз и Съветски съюз.
26
4
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Защо ми се струва, че Европейската комисия ще разреши изключение за Северен поток 2, но няма да разреши изключение за отклонението от Турски поток през България.
25
12
 
6
 
! Отговори
St преди 5 години
До българинТя и сега си тече през терминалите за втечнен газ, докъдето я докарват кораби. Икономически е по-скъпа, политически - също, сваля самочувствието на руснаците, че могат да си разиграват коня
24
5
 
27
 
! Отговори
българин преди 5 години
запази си мнението си за себе си! От Америка.Газ към Европа знаеш ли кога Ще "потече" ? След 100г..Ако изобщо я имат.А до тогава.Могат да ти я "пращат" В газови бутилки американците -:))) То ние И сега си я зареждаме така! -:) Русия е опасала цяла Европа с тръби.Слушайте акъла на Американците.И гледай как ще ни затворят кранчето.Та чак докато ни дойде акъла! А тия приказки.Че 150 милиона руснаци.Нямали какво да ядат.Си ги приказвайте между децата!
23
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна би шута на ушанките, скоро и Беларус ще ги срита по та...те!
22
22
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До българинАбре ***, ЕС газ ще намери! Ами Путин от къде ще намери валута, А? :)))))))))))))
21
7
 
27
 
! Отговори
българин преди 5 години
Мнението ми е...Че ЕС сериозно под натиска на Америка.Се е заял с Русия! С не когото трябва го прави мисля! Америка набива шилата и ще гледа от страни! А ЕС ще зъзне на студ зимата! Така виждам нещата! Не можете да си вземете газ без пари..Ако я нямате! А Русия я има! И колкото и да не ви е приятно.Тя диктува нещата! -:) Проумейте го най после!
20
13
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Абе до кога ще ви казвам, че Путин ще пренася газ през Луната :)))))), а с Ердоган им остава с дупе да се разплащат :)))))) щото долари йок!!!
19
21
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До Ти на кво точно сеХахахахаааааа, без Белене и руски тръби ще дойде единствено краят на *** в БГ. Няма какво да се разправям повече с напълно промити от пропаганда червени мозъчета!
18
25
 
11
 
! Отговори
Арон преди 5 години
Хаха...само Русия с троловете си не разбра, че нито северен, ни южен, камо ли турски поток ще влезе в Европа по техните правила или щото те така искат. Руснаците трябва да са най тъпите стратези които света някога е виждал..
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияAko се гръмнеш ще направиш много добре
16
8
 
20
 
! Отговори
Газов монопол преди 5 години
Не може да си купуваш по-евтин газ защото нарушаваш "конкурентноспособността" на Полша и Украйна. Излиза че Шевчович ще командва България. Къде спа досега Тикван?
15
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12 Зозозози , чадо. Кажи това на Германия а не драскай тука пр о ст о т и и. Германия ще си има и северен поток 2 и други екстри а такива като тебе само ще зяпат с отворени уста
14
11
 
28
 
! Отговори
Ти на кво точно се преди 5 години
До Зозо радваш !?без Белене и без Руската газ цената на тока и отоплението ще се вдигнат с около 120-450%това ще е края на България !!!!ти на това ли се радваш бе твар безродна еврейска !!!
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12 ЗозоНамали дрогирането бе ! Така няма да искараш и до юли месец
12
20
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До привет от Германия Абе руските, путински *** изобщо не слушат какво им пее радито. Аз от кога им пиша тук, че няма да има никакви руски тръби и Белене :))))))))))))))))))))))))))))))))))