ЕС прие нови правила за граничните газопроводи

Брюксел взе мерки срещу руския натиск за тръби под морето
15 апр 2019 20:39, Йовка Димитрова
37
ЕС прие нови правила за граничните газопроводи
Снимка: Reuters, архив

Европейският съюз прие днес окончателно нови правила за граничните газопроводи на територията на Съюза.

Заради пропуск в сегашната директива точките на влизане на тръбите на територията на ЕС не бяха регулирани.

От януари 2020 г. и местата, където чужди газопроводи влизат в ЕС вече ще подлежат на изискванията за недискриминационни тарифи, за раздяла на собствеността на тръбите от транзита и за задължението за допускане на конкуренция за горивото, пренасяно с тях.

Правилата, които трябва да влязат в сила в националното законодателство на България, както и на останалите 27 страни от ЕС, ще засегнат строителството на тръбите от Русия до Германия “Северен поток” II, от Норвегия до Полша, терминалите за втечнен газ, както и всички останали тръби, които влизат в Европа по морски трасета.

Още по темата

Така правилата за вътрешните за ЕС газопроводи и тези, идващи отвън, се уеднаквяват.

Промяната предвижда газопроводите, които идват отвън да могат да получат изключения от правилата за преноса на гориво. Те ще се дават от страната, през която новата тръба влиза в ЕС. В случая на “Северен поток” II Германия, а на “Балтийския газопровод” - Дания. Но последната дума за това дали изключенията ще бъдат предоставени ще има Европейската комисия. Ако граничната държава иска да даде дерогация, а Еврокомисията е против, тя няма да бъде разрешена. Ако Комисията дава, а страната-вход - не, изключението ще бъде допуснато.

Комисията ще е тази, която ще дава разрешение на входните държави да преговарят със страните, доставящи газа. Това ще става само, ако проектите на тръбите отговарят на европейските правила и не нарушават конкуренцията на европейския пазар. Преди да подпише споразумение за прокарването на тръбопровода, граничната държава трябва да представи в Брюксел текста на споразумението и да получи разрешение от Европейската комисия да го подпише.

Правото за даване на изключение от европейските правила ще важи и за вече построени към датата на влизане в сила на директивата, но входната държава трябва да вземе разрешение от Еврокомисията за това до края на 2021 г.

Газовата поправка беше предложена от Европейската комисия през 2017 г., но беше блокирана в Съвета. След като Германия вдигна ветото от нея през февруари, тя беше договорена от румънското председателство на Съвета и Европарламента само след едно заседание.

Поправката ще засегне сериозно плановете на “Газпром” за прокарване на втора тръба под Балтийско море, които са най-напреднали. Европейската комисия смята, че “Северен поток” II, който е собственост на руската държавна компания ще засили още повече енергийната зависимост на ЕС от Русия и ще лиши Украйна от милиарди приходи от преноса на руска газ от Русия към Европа, измествайки основните потоци към “Северен поток” II и “Турски поток”.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
28
 
! Отговори
Интересура те пич преди 1 месец
До Анонимен

"Украйна е бивша руска тероитория и бивша руска република,а не е държава от ЕС!"

защото Украинския Държавен нефтен и газов монопол е собственост на Сина на Джо Баден и парите от транзит на газ директно отиват в джобовете на Американските евреи

Путин ги оряза и сега евреите правят всичко възможно да му го върнат

Знаеш ли че САЩ купуват Руска втечнена газ и после я продават на Полските тикви с около 450% надценнка - обаче докато САЩ прибира печалбата всичко е ОК
10
7
 
16
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Както винаги обтекаеми правила в полза на върхушката, зависима от САЩ.
9
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво ме интересува украйна?
Украйна е бивша руска тероитория и бивша руска република,а не е държава от ЕС!
8
8
 
16
 
! Отговори
да ти напомня ли преди 1 месец
До Анонимен

"Твърдо за левите и АБВ,да видим тогава!"

че БСП-арското правителството на Пламен Орешарски спря и Белене и Южен Поток !?
7
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още една причина да гласуваме за левите,провалиха ни печелившите проекти и ЮП!
Щом те така и ние така!
Твърдо за левите и АБВ,да видим тогава!
6
12
 
21
 
! Отговори
така е пич преди 1 месец
До Минчо Делников

ЕС е пръчка
западните гадове сериозно са се заели да затрият България и да ани върнат в каменната ера
5
30
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 месец
Аз казах ли ви ,че Турция и Русия напразно харчат пари за този турски поток ! ЕС няма да купува газ доставян по дъното на морето , това е екологично опасно и ЕС ще отстоява принципите си ! А сега Путин и Ердоган да пият по една студена вода за напразно изхарчените пари за турския поток !
4
6
 
25
 
! Отговори
Минчо Делников преди 1 месец
Е и? Всички ще се съобразяват без Германия.Егати енергийния пакет.Значи швабите и франсетата ще си внасят директно газ през северните потоци,индустрията им ще бълва трилиони продукция,гастербайтерите и бежанците ще стоят на топло зимата ,а ние ще разчитаме на гладните укри да ни транзитират малко газ на безбожни цени или Ердоган да пусне малко от бившия Ю.Поток на същите цени.Това съчетано с пакета мобилност е истинското лице на ЕС.80% от бългърите не отопляват всички стаи,а и климатика не топли
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОТ ТЕЗИ ХАХОЛИ САМО СТРАДАМЕ, ДА ВЪРВЯТ НА МАЙН....ТА
2
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради Урките ще ни го завият й на нас.
1
7
 
18
 
! Отговори
БОБ преди 1 месец
ГАЗ ВЕЧЕ КОГАТО СИ ПРОИЗВЕДЕМ ФАСУЛ И СИ ГО СГОТВИМ ПО БЪЛГАРСКИ