Местан - виновен или не за катастрофата? Още няма експертиза

Според свидетел другият шофьор карал поне със 180 км/ч
Обновена: 15 апр 2019 14:27 | 15 апр 2019 13:55, Камелия Цветанова
236
Местан - виновен или не за катастрофата? Още няма експертиза
Снимка: Dnes.bg, архив

Все още няма нито една експертиза, която да показва чия е вината за тежката катастрофа с участието на лидера на ДОСТ Лютви Местан на пътя за "Маказа" и разклона за с. Загорско.

Още по темата
Огледът на мястото на катастрофата вчера продължи повече от 5 часа. В помощ на дознателите се включи и следовател, изпратен от Окръжния прокурор на Кърджали, съобщи bTV.

Местан не е освободен от ареста, след като беше задържан за 24 часа.

Той е задържан в Районното управление в Кърджали. Въпреки че катастрофата става на територията на община Момчилград, Местан не е отведен в местната полиция, защото в ареста на полицейското управление в съседната община не е имало свободни места. Според МВР, това не е прецедент.

До инцидента вчера се стигна, след като колата на Местан е навлязла в път с предимство, обозначен със знак стоп. На главния път той прави ляв завой.

"От същата посока го връхлита кола“, разказва  съпартиецът му Мустафа Исмаил, който шофира след Местан.

"Той спря, гледа наляво, на дясно и след това потегли. За секунди  и един трясък, много силен трясък и един дим. Не мога да си представя, дали беше 180 км/ч, дали 200 км/ч", заяви Мустафа Исмаил, общ. лидер на ДОСТ и свидетел на катастрофата.

От удара другият автомобил, в който пътува четиричленното семейство, изхвърча на 50 метра и пада в крайпътно дере. На място загива 6-месечното им бебе. Съпрузите и 10-годишният им син са ранени. Приети са за лечение в болницата в Кърджали.

"Състоянието на пострадалите е стабилно. Майката и детето се намират в Хирургично отделение на болницата, а бащата в Травматологично отделение. Всички са в съзнание, адекватни", коментира проф. д-р Тодор Черкезов, изп. дир. на МБАЛ – Кърджали.

По случая е образувано досъдебно производство за катастрофа с причиняване на смърт по непредпазливост,  за което законът предвижда до 6 години затвор. Ако Местан се кандидатира за евродепутат, ще получи имунитет и това ще спре разследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
9
 
! Отговори
Вили преди 5 години
Може и така да е станало, движещият се по главния път като е видял, че колата на Местан навлиза в пътната лента се е отклонил в насрещната лента. Местан в последния момент е видял колата и рязко е завил волана наляво и е ударил колата с дясната страна на неговата кола.
172
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не казва, че Местан не е виновен, въпросът е има ли вина и другият водач и в какво се изразява тя?
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До щото туйти онуйтиОкръжния прокурор вместо да казва и да влиза в обяснителен режим, да беше повдигнал обвинение на Местан в предвидения за това в НПК ред, нали това му е пряката работа, а не да се упражнява в риторика като нас.....
170
1
 
24
 
! Отговори
щото туйти онуйти преди 5 години
До Анонимен 182Местан е създал УСЛОВИЯ ЗА ПТП!Тия "понеже,обаче защото" ги разправяй на баба си!Окръжния прокурор на Кърджали казва в прав текст,че Местан НЕ Е СПРЯЛ НА "СТОП",и е ОТНЕЛ ПРЕДИМСТВО!Разбра ли,пролетарий на умствения труд!?
169
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пян_ГъВ каква ситуация ще попадам не си ти човека, който ще ми казва.Отговори на въпроса.
168
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пян_ГъПо твоята логика излиза, че ако примерно на път с предимство, или на зелен сигнал на светофара, карайки с превишена скорост блъснеш неправилно пресичащ пешеходец и го убиеш, то няма да си виновен, защото яидите ли, си бил с предимство, така ли?!
167
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пян_ГъНе говори глупости, има ли дори и средна телесна повреда идват авто-експерти и почват оглед, мери се спирачен път, траектория, време за реакция ..... и където си имал ограничение 60, а си имал 200 метра спирачен път, пробвай да обясниш, че видите ли си бил имал предимство.Има си и термин "Съпричиняване на смърт". И докато Местан в най- лошият случай е направил непредпазлива маневра, другият УМИШЛЕНО е карал бясно и е подбрал тази скорост. Кой е по- виновен?!
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 179. А другия симпатичен ли е?
165
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казуса не се решава с емоции като в коментарите. И ако бебето не е било в бебешко кошче, ако са се преметали в купето след удара. Не сложили колани. Ако скороста е над допустимата.Младия водач е виновен. И е наравно виновен с отнелия предимството.
164
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е много антипатичен ..ако се може да се каже човек,нахален безочлив,просто ако съм бащата няма да е жив и 5 минути,иначе ще се измъкне ..
163
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Жертвите" със сигурност също имат вина. Ако беше карал разумно и беше обезопасил мястото на бебето кой знае дали щеше да се стигне до това.Ако вие не пазите себе си и семейството си в колата, как искате другите на пътя да ви пазят?!
162
2
 
16
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 5 години
Как не е виновен??? Я направете вие такова меле, па да видите дали изобщо ще се коментира дали сте виновни. Ще ви отвеят в Централния като стой, та гледай. Излизаш ли от път без предимство и засичаш ли друго МПС, разговорът ПРИКЛЮЧВА - ПО ЗАКОН. Няма значка онзи, другият какъв бил и какъв не бил. Учудвам се, че Местан има защитници форума. Явно ТУРСКИТЕ СЛУЖБИ НЕ СА ПИНТИИ.
161
0
 
19
 
! Отговори
www преди 5 години
ЩЕ ВИДИМ ПОРЕДНАТА ЛИПСА НА ПРАВОСЪДИЕ В БЪЛГАРИЯ И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЧЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ ВИНОВНИ СА ЖЕРТВИТЕ.......
160
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бебето дали е било в специалното обезопасено детско столче с колани на задната седалка, както се изисква по закон?Съмнявам се.....Ако е било обезопасено и въпреки това е починало в следствие на зверски силен удар, е съмнително, че няма други убити и тежко пострадали....
159
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вероятно с рефлексите на остарял човек първо се е огледал наляво, не вижда никой, после гледа надясно, решава да потегли и в това време БМВ-то отляво вече е в зоната на видимост, и като типичен шофьор на БМВ не подхожда дефанзивно към ситуацията, а кара като за последно.
158
2
 
25
 
! Отговори
тТт преди 5 години
Приемаме, че обърнатата кола е карала с превишена скорост! Това ОБАЧЕ оневинява ли факта, че Местан не е спрял на СТОП и предизвиква ПТП със смърт на бебе?! М?!?
157
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛЕД КАТО ДРУГАТА КОЛА Е ИЗХВЪРЧАЛА, ЛОГИЧНО Е ТЯ ДА Е УДАРЕНА ОТ МЕСТАН, А НЕ ДА СЕ Е УДАРИЛА В НЕГОВАТА. еЛЕМЕНТАРНА ФИЗИКА!
156
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм фен на местан, обаче да изхвърчиш толкова много , скороста е била доста над позволеното, деца возиш все пак , трябва да си нащрек не да хвърчиш така
155
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ква експертиза , отнел ли е предимство или не? На обикновен човек КАТ му правят експертизата за половин минута на място.
154
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При 110 км/час за по-малко от 5 секунди другата кола може да стигне от границата на зоната на видимост там (около 150 метра) до кръстовището. Ако е карал с 150 км/час - за 3,5 секунди. При 150 км/час за 5 секунди се изминават 208 метра, при 180 км/час - 250 метра, а при 200 км/час - 278 метра