Макрон: Ще възстановим Нотр Дам заедно!

Двете кули на катедралата са спасени, каза шефът на пожарната
Обновена: 16 апр 2019 08:08 | 16 апр 2019 05:33, Анисия Иванова
70
Макрон: Ще възстановим Нотр Дам заедно!

Френският президент Еманюел Макрон обеща, че парижката катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена след опустошителния пожар, предадоха световните агенции.

"Тържествено ви обещавам тази вечер, че ще възстановим катедралата, всички заедно", заяви Макрон пред журналисти.

Той похвали "извънредната смелост" на пожарникарите и каза, че Франция трябва да се гордее с "всички тези, които се бориха, за да не се случи най-лошото".

Още по темата

"Нотр Дам е нашата история, нашата литература, част от нашата душа, място на всички наши велики събития, нашите епидемии, нашите войни, нашите освобождения, епицентър на нашия живот", заяви президентът пред катедралата.

"Нотр Дам гори и аз зная тъгата и този трепет, който усещат толкова много французи. Но тази вечер бих искал да говоря и за надежда", каза той, обявявайки началото на кампания за набиране на средства.

"Нека се гордеем, защото сме построили тази катедрала преди повече от 800 години. Построили сме я и през вековете сме й позволили да расте и сме я подобрявали", заяви Макрон.

Двете кули на парижката катедрала Нотр Дам (Света Богородица) са спасени от пожара, избухнал в храма и причинил ужасяващи щети, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на властите.

"Вече смятаме, че двете кули на Нотр Дам са спасени", каза началникът на пожарната служба във френската столица Жан-Клод Гале.

"Вече смятаме, че основната конструкция на Нотр Дам е спасена и запазена", заяви той. По думите му все още има опасност от рухване на някои от вътрешните конструкции. Борбата с огъня е продължила през нощта.

Засега има информация за един пострадал при пожара - огнеборец, който е получил сериозни наранявания.

Парижката прокуратура каза, че за момента пожарът се разглежда като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Не е спасен Петелът, който е бил на върха на кулата Стрелата. В него през 1935 година са открити реликви - миниатюрни останки от Св.Дени и Св. Женевиев (двамата светци-закрилници на града), които са били вкарани в металното тяло на птицата.Спасени са съкровищата, които се намират в подземията на катедралата, където огънят не е достигнал.
14
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон е лъжец и плебей то и без французите там Париж няма да е същият, а някаква африканска джамахирия.
13
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Без Нотр Дам,Париж няма да е същият."Не ми дреме за Париж. Столицата на paзвpaта!
12
4
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Тържествено ви обещавам тази вечер, че ще възстановим катедралата, всички заедно",""Разбира се ,че ще бъде възстановена,та това е шедьовр на световната култура и архитектура,един от символите на европейската култура,един от символите не само на Париж,но и да Франция.Средствата са без значение.Без Нотр Дам,Париж няма да е същият.
11
17
 
9
 
! Отговори
Добро поле-16.Х.1918 преди 4 години
Да живее ВЕЛИКА ФРАНЦИЯ!Да живее президент Макрон!Най-важното е, 90% от вътрешността на ВЕЛИКАТА КАТЕДРАЛА е съхранена и изнесена на вън!А вие МЕГАзлобни и ТОТАЛНО невежи вулгаропитеци сте обречени,бре!Катедралата е СВЕТОВНО БОГАТСТВО,бре!Ама кво разбира кубратпулевски фен от СВЕТОВНО ИЗКУСТВО,бре!Жалки и гнуусни сте!СЛАВА НА ВЕЛИКА ФРАНЦИЯ-ТЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ ДО КРАЯ НА СВЕТА,бре!!
10
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те могат и Мона Лиза да я запалят и после някой пак да я нарисува ама новата картина няма да е същата и по закон дори се води фалшификат. Мaкaрон е недоносче и невежа и популист и измамник.
9
13
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 4 години
До БългаринТе могат и Пирамида приличаща на тези в Гиза да построят, но това ще е менте, като повечето обекти за поклонение днес... Менте жени, менте мъже, менте родители!
8
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
французите скоро ще бъдат малцинство в собствената си държава. И Германия я чака същото.
7
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подготвят Франция за идването на шериатът!
6
11
 
8
 
! Отговори
до Българин преди 4 години
Ти не си никакъв българин. Ще я построят още по-величествена, тук си прав, но с минapeта, а държавата си ще прекръстят на Нова Арабия! Не мога да ви разбера вас чуждолизaчитe..
5
12
 
15
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Сигурен съм, че французите ще я построят наново - още по-величествена!Обаче на нашенските вулгаропитеци няма да им порасне мозък...
4
11
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 4 години
126 ПсалмАко Бог не построи дом - напразно се е трудил строителят,Ако Бог не пази града - напразно бди стражът...
3
8
 
12
 
! Отговори
а преди 4 години
Направо да и строят и няколко минарета.Да не се бавят после.
2
15
 
8
 
! Отговори
Добро поле-16.Х.1918 преди 4 години
Да живее ВЕЛИКА ФРАНЦИЯ!!!Да живее призидент Макрон,бре! Катедралата е спасена(с изключение на кулата),а всички християнски светини(в това число и "трънния венец" са в безопасност),бре!пп-А тукашните вулгаропитеци изпаднаха в див екстаз от МЕГАглупост,адско невежество и универсална злоба!Слава на ВЕЛИКА ФРАНЦИЯ!Слава и респект-1460 години СВЕТОВНО ВЕЛИЧИЕ,бре!!!
1
1
 
20
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Тъжно. Дано да се окаже случаен пожар, защото иначе ще стане напрегнато....и то точно преди католическия Великден