Макрон: Ще възстановим Нотр Дам заедно!

Двете кули на катедралата са спасени, каза шефът на пожарната
Обновена: 16 апр 2019 08:08 | 16 апр 2019 05:33, Анисия Иванова
70
Макрон: Ще възстановим Нотр Дам заедно!

Френският президент Еманюел Макрон обеща, че парижката катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена след опустошителния пожар, предадоха световните агенции.

"Тържествено ви обещавам тази вечер, че ще възстановим катедралата, всички заедно", заяви Макрон пред журналисти.

Той похвали "извънредната смелост" на пожарникарите и каза, че Франция трябва да се гордее с "всички тези, които се бориха, за да не се случи най-лошото".

Още по темата

"Нотр Дам е нашата история, нашата литература, част от нашата душа, място на всички наши велики събития, нашите епидемии, нашите войни, нашите освобождения, епицентър на нашия живот", заяви президентът пред катедралата.

"Нотр Дам гори и аз зная тъгата и този трепет, който усещат толкова много французи. Но тази вечер бих искал да говоря и за надежда", каза той, обявявайки началото на кампания за набиране на средства.

"Нека се гордеем, защото сме построили тази катедрала преди повече от 800 години. Построили сме я и през вековете сме й позволили да расте и сме я подобрявали", заяви Макрон.

Двете кули на парижката катедрала Нотр Дам (Света Богородица) са спасени от пожара, избухнал в храма и причинил ужасяващи щети, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на властите.

"Вече смятаме, че двете кули на Нотр Дам са спасени", каза началникът на пожарната служба във френската столица Жан-Клод Гале.

"Вече смятаме, че основната конструкция на Нотр Дам е спасена и запазена", заяви той. По думите му все още има опасност от рухване на някои от вътрешните конструкции. Борбата с огъня е продължила през нощта.

Засега има информация за един пострадал при пожара - огнеборец, който е получил сериозни наранявания.

Парижката прокуратура каза, че за момента пожарът се разглежда като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на мосю Макрон! Това е лидер! Велика Франция ще възстанови светинята си, която отново ще засияе гордо над великия град Париж! Vive la France, Vive la Republique!
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да изпратим нашите реставратори от Графа незабавно!Французите да обявят обществена поръчка!
53
2
 
2
 
! Отговори
тя преди 5 години
Стига крокодилски сълзи , стига лицемерие на "загрижени" политици , които с лека ръка са готови да раздават народни пари при техни пенсионери с 200 лева пенсии ! Срамота !
52
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 5 години
БУТАФОРИЯ !
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макарона го е запалил, за да остане на власт...Нерон ...Нищо,поне за бг и румънски строители работа ще има. Всяко зло-за добро.
50
2
 
8
 
! Отговори
тя преди 5 години
Поличба- "Франция вече не е Франция"- думи на Тръмп !
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега взе бизнеса на превозвачите от България и Румъния. Ще има пари за френския народ. Така ограбиха френските колонии по света.
48
2
 
5
 
! Отговори
Пъзел преди 5 години
На мястото на катедралата сложете макроница, те и без това са си почти набори!
47
2
 
14
 
! Отговори
Пешеходец преди 5 години
Бил съм там много пъти, за последно- декември. През деня има поне 40-50 въоръжени полицаи и охрана, а през ноща са не по малко от 20 и имат камери за наблюдение и постоянни маршрути за оглед. Тъй като вътре е основно дърворезби датчиците за пожар са през всеки 5-6 метра . А след многото атентати на ония с чаршафите от няколко години мерките са жестоки не само там а и в Лувъра, Айфеловата кула, Версай......ТОГАВА, ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ ТАЗИ КАТЕДРАЛА ГОРИ В МОМЕНТА ?
46
2
 
8
 
! Отговори
Джугаревич преди 5 години
Аа не заедно не искайте парите от арабите които го подпалиха!
45
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
И като Бурж халифа на я направят файда няма - изгорелото не се възстановява. Питайте Цветанов дето му изгоре дипломата за средно.
44
2
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Един народ в Европа с над 1300 годишна история изчезва, а те за една църква на 800 години се загрижили българските медии и управници ...
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи ще възстановим катедралата заедно.Заедно с кой,с арабите?
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със сигурност атентат.Властите до последно винаги отричат,защото всеки атентат разклаща управлението и показва колко са безпомощни и некадърни да защитят населението и държавата.Обикновено го избиват на песнички,свещички и големи приказки за солидарност и смелост.Които приключват със първата гръмнала пиратка.Хората знаят че не са адекватно защитени.Неолибералната система по презумция е разграден двор
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1980 белите в Париж са 97%.През 2019-50%.За 40 години добър прогрес,а?
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"800 години не е изгоряла, при онзи първобитен начин на живот. Точно сега. Изводите какви са?"---Kакви са?
39
4
 
7
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 5 години
Значи няколкото останали французи в Африка ще получат бонус данъци. Уникално.
38
4
 
5
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 5 години
Значи няколкото останали французи в Африка ще оолучат бонус данъци. Уникално.
37
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случаен пожар? В първия ден на Страстната седмица? Точно преди Великден? Съвсем скоро горя и втората по големина катедрала във Франция. А и всички останали палежи на църкви там. Пожар в 18:50ч след края на раб.ден. Само дървенията не гори така. Имало е пластмаса и запалими материали - примерно боя, а и кой знае. Катедралата е преживяла 2 свет.войни и Хитлер. 800 години не е изгоряла, при онзи първобитен начин на живот. Точно сега. Изводите какви са?
36
3
 
22
 
! Отговори
любопитен преди 5 години
През 2000г. белите в Париж са 72% през 2015 са 61% През 2019 са под 50% интересно през 2030 дали ще има бели в Париж?