ЕС се договори със Смърфовете за чистене на плажовете

Еврокомисията: Те са сини и загрижени за синята планета
17 апр 2019 23:15,
18
ЕС се договори със Смърфовете за чистене на плажовете
Снимка: Европейска комисия

Европейската комисия се договори с компанията, притежаваща световните права върху анимационните герои от серията Смърфовете, да бъдат лице на кампанията й за почистване на моретата и океаните.

Това е първо по рода си сътрудничество с анимационни същества за официална кампания на Европейската комисия, която досега странеше от използване на търговски марки за своите дейности. Смърфовете ще се включат в почистването на плажовете по европейските брегове и по целия свят, където ЕС има посолства, на Световния ден на океаните - 21 септември, както и в предхождата го кампания.

В съобщението за подписаното днес споразумение се казва, че и ЕС, и Смърфовете са сини и са загрижени за синята планета.

"Смърфовете винаги са били пазители на благородни ценности", казва дъщерята на създателя на анимационните герои, белгийският художник Пейо Вероник Кюлифор, която държи авторските права върху 17-те сини джуджета, обитаващи Смърфовото село.

Комисията смята да "насърчи своите посолства по света и представителствата си в държавите членки на ЕС да организират събития за чисти плажове, заедно с местни организации, училища и др.", се казва още в съобщението.

Смърфовете ще помагат повече хора да научат за проблема със замърсяването на световния океан и да бъдат привлечени към участие в акциите за събиране на отпадъци и други дейностина институцията в рамките на кампанията. При миналогодишното почистване само еврослужителите в посолствата в Мозамбик и Сенегал са събрали 10 тона боклуци от плажовете за ден, съобщава Еврокомисията. Общо 70 акции са били организирани с участието на 3000 души по цял свят.

"Смърфовете може да са малки на ръст, но могат да направят много, за да остане планетата приятно място за обитаване, така че, хайде да смърфираме заедно", добавя Кюлифор, цитирана от Европейската комисия.

Междувременно, предстои в близките месеци страните членки да одобрят окончателно гласуваната от Европейския парламент през март нова директива за пластмасовите отпадъци, която също е насочена към чистотата на моретата и океаните.

Тя предвижда от 2021 г. в ЕС да бъдат забранени пластмасовите прибори, чинии, сламки, клечки за уши и дръжки за балони. Страните членки трябва да се стремят да достигнат 90% рециклиране на пластмасови бутилки до 2029 г., а поне една трето от новите да са направени от рециклирани материали до 2030 г. Производителите на рибарски мрежи и на цигари ще плащат за прибирането на загубени в морето мрежи и за цигарените филтри, които са сред честите замърсители на плажовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е най важното което са направили след признаването на третополовите. браво. за това плащаме. велики....даже са се разбрали татко смърф да го направят да изглежда като юнкер и да му дадат едно специално шишенце срещу ишиас с което да почитат сичките жертви на коварната болест. освен това мимиту гейбриъл че им даде на смърфовете по един айфонец с който да са дигитализирани и да могат да си правят селфита докато чистят. браво ЕСССР.
16
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Пък тия от посолствата в Сиера Леоне и Либерия голям сеир ги чака по плажовете :)Традиционно, местните си ги ползват за облекчителен режим, а са като картинки... :)
15
0
 
5
 
! Отговори
Крумов преди 5 години
Точно клечките за уши са големия проблем за замърсяването, все едно ние използваме по една бала клечки всеки ден.
14
0
 
5
 
! Отговори
Горски преди 5 години
До МорскиВ мутренската държава на ГЕРБ всеки който доживее до пенсия ще трябва да плати солена глоба.Взимаме пример от мутренската Русия.
13
2
 
4
 
! Отговори
Морски преди 5 години
В мутренската държава на ГЕРБ всеки който доживее до пенсия ще трябва да плати солена глоба.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесно, сега да се договорят с костенурките - нинджа да пазят границите от мигранти!Със сигурност ще го правят по-добре от сега
11
4
 
16
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Щатите- въоръжение, развиват роботиката , спейс екс и т.н.Китай- расте в геометрична прогресия , нови технологии и т.н. европа- учи децата кой е родител 1 и родител 2, как да се плякат в д.петата е добре за тях и обявяват "война" на пластмасовите чашки и виличккНяма такава клоака!
10
2
 
14
 
! Отговори
Смърфиетка преди 5 години
След "правилния радиус" на бананите, "изправянето на кривите краставици", на ЕК дойде ред за смърфовете. Изобщо тия на какво са и от къде го доставят. Много са ми такива едни, веселички!
9
2
 
10
 
! Отговори
татко Барба преди 5 години
Протестирам!
8
2
 
13
 
! Отговори
Гаргамел преди 5 години
Я бързо отивайте да събирате PVC капачки в PET торбички! Какво сте се разкоментирали тука.
7
4
 
9
 
! Отговори
Ъ? преди 5 години
Хайде, узаконете най-сетне леката дрога! Крайно време е като гледам
6
0
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
със сигурност ние в европа правим доста повече за опазване от замърсяване но места като китай и индия имат нужда цялото им население да се трансформира в този тип смърфове
5
1
 
25
 
! Отговори
Елфа преди 5 години
А, аз се договорих с Хари Потър- всички замърсявания по морета и океани да ги направи да изчезнат!
4
2
 
21
 
! Отговори
Любопитен смърф преди 5 години
А Смърфовете за какво ще използват Еврокомисията
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за лице на еврокампанията за интеграция на бежанците да ползват карикатурата на Мохамед с бомба в тюрбана, на датския карикатурист Вестергаард.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се разбира , разни Балами ще почистват без пари плажове и градинки а други ще ядът черен хайвер във скъпарски хотели и вили , не че нещо , но не е морално
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как мислите- тези в еврокомисията яли ли са халюциногенни гъби или просто са на ЛСД?