ЕС и САЩ се плашат с вдигане на мита, ще скочат от кетчуп до самолети

Търговският спор може да оскъпи вноса от двете страни на Атлантика
Обновена: 18 апр 2019 09:11 | 18 апр 2019 07:00,
127
ЕС и САЩ се плашат с вдигане на мита, ще скочат от кетчуп до самолети
Снимка: Reuters

Европейският съюз се готви да удари американските вносители с по-високи търговски мита като ответна мярка срещу незаконни държавни субсидии за самолетопроизводителя Boeing.

Мерките ще засегнат внос на стоки на стойност €20 млрд., като публикуваният за обсъждане списък, включва разнообразна продукция - от трактори и самолети, до замразена риба и цитрусови сокове, кетчуп и вино.

17-страничният списък, по чието съдържание се събират мнения на засегнатите страни до края на май, излиза седмица, след като висшия апелативен орган на Световната търговска организация (СТО) обяви, че американските субсидии за Boeing продължават да причиняват значителни вреди на Airbus, включително са причина за загуба на продажби. 

ЕС и САЩ водят 14-годишен търговски спор пред организацията за субсидиите за производството на европейските самолети Airbus и за американските Boeing, като взаимно се обвиняват, че те са незаконни.

"Не искаме зъб за зъб, но трябва да сме готови с мерки за противодействие, в случай че няма друг изход", заяви търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом по повод огласяването на списъка.

Той ще бъде приет, след като стане ясна оценката на СТО за причинените вреди, уточнява Комисията. Според правилата на организацията ощетената страна може да въведе мерки, за да компенсира загубите си в размера на щетата. Искането трябва да бъде одобрено от търговската организация.

Миналата година същият орган на СТО откри нередности и в субсидиите за Airbus. В началото на април Вашингтон публикува свой списък от европейски стоки, внасяни в САЩ, които ще бъдат допълнително обмитявани. Те са на стойност от 11 млрд. долара. Американският списък включва стоки от самолети и хеликоптери до вино и сирена.

Окончателното решение на СТО по американската жалба срещу европейските субсидии за Airbus се очаква през юни или юли, а отсъждането на дължимите компенсации не по-рано от идната пролет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
6
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Немският език не се говори никъде извън Европа те нямат никакво културно влияние нито военно имат кекава армия а населението им е най-застаряващо в Света.Нямат никакви шансове пред юдео-англосаксонско-франкофонският алианс!
49
7
 
7
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Икономиката е до време територията вечна.Германците не даваха двигатели и скоростни кутии за френските бронирани машини за Катар с което спъват износа и французите сложиха американски.Как Германия ще обедини Франция срещу Сащ.Глупости.Времето на ЕС изтече!
48
4
 
4
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Освен това Германия може и да е европейска сила но не е световна а Франция е благодарение на Африка Азия и Канада.Германия има нужда от френските територии откъдето е пускала подводниците и ракетите си срещу Англия.Но Франция е прекалено мощна сега се опитват китайците там както и англосаксонците.Никой не може да бие англосаксонците още повече че с тях са и Евреите.
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНие никога не сме били под руски натиск,въпреки,че бяхме част от източния блокВърху държавите от източна Европа,никога не е имало натиск от страна на СССР(Русия), нито са ни командвали дали да затваряме или откриваме заводи ,нито с кой да търгуваме или да не търгуваме,нито са вземали нещо от нас даром,напротив даже помагаха на държавите и си взимахме нефт за без пари,16 стотинки литъра бензин беше по бензиностанциите и то с печалба за държавата имше и напълно безплатно здравеопазва
46
4
 
3
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Франция не е харесвана в Европа нито от Холандия нито от Германия нито от Англия нито от Испания нито от Скандинавските държави.Има прекалено много държави с имперски амбиции в Европа и войната е неизбежна отгоре чака и Русия а отдолу Турция голямо напрежение и все ще се счупи някъде нещо така е било така и ще бъде.А Франция е два пъти по-голяма от Германия няма как да не се опитва да е водеща.
45
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМЕРИКА 1 СТРАНА,БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕЯ НЕ МАРШИРУВАМЕ ХИТЛЕРИСТКИ И СТАЛИНИСТКИ.ЕВРОПА СИ ДЪЛЖИ СВОБОДАТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА СВЕТОВНИЯ ЛИДЕР САЩ.АКО НЕ Е САЩ СЕГА ЕВРОПА ЩЕШЕ ДА ГОВОРИ НА РУСКИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ЩЯХА ДА ПОДСКАЧАТ КАЗАЧОК,ВИЕНСКИЯ ВАЛС ЩЕ ШЕ ДА Е САМО ЗА ПУТИН КАТО ЛИДЕР НА ЕВРОПА,А ЕС ЩЕ ШЕ ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА В СЪВЕТСКИ ЕВРОАЗИАТСКИ СЪЮЗ!!!!
44
1
 
6
 
! Отговори
Споко преди 5 години
Нашите господари от ЕС и ФАЩ пак се карат.Не се карайте бря,стадото ще плаща.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ и Европа май са комунисти. Те посъветваха Източна Европа да си затвори уж губещите предприятия, а те дават субсидии на губещи предприятия.. Къде са либертарианците? Либертарианска и истинска пазарна държава е Индия.
42
1
 
5
 
! Отговори
Airborne преди 5 години
До АнонименТочно това казва и Тръмп, но очевидно митата ще навредят повече на ЕС, затова и немците клекнаха и се разбързаха за преговори. Немската икономика и сега е на ръба на рецесията, представете си ако най-големия им пазар САЩ им наложи 25% мита върху автомобилите. Свърши се с паразитирането.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми европа да яде кетчуп от градините на дерони.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AirborneВсеки има право на свобода и свободни решения на собствената си територия,щом ЕС налага мита,значи така е по-полезно и по-добре за населението,щатите и те да си наложат мита в тяхната държава,ако така им е изгодно,никой не ги спира!Все пак ЕС са суверенни държави и имат право да си управляват държавите,както е изгодно за населението им!Или просто се разделете и не се намисайте едни на други в собствените си територии и толкова!
39
5
 
7
 
! Отговори
Airborne преди 5 години
Напротив, САЩ искат честна търговия, а Европа е тази която води икономическа война срещу САЩ с наложените мита, които предизвикват огромни дефицити. Тръмп променя това, колкото и да не му се нрави на Макрон.Колкото до Либия, Франция е тази която нападна Либия. Франция е колонизирала половин свят и е създала кашата в БИ и Африка, като е нарязала границите на държави без да се вземе предвид етническия състав. Така че напълно логично е сега франция да си храни колониалните субекти.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сащ икономически са бита карта! китай ще и замести по всички параграфи, даже и с военна продукция! и то на сносни цени!
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AirborneЗащо ЕС да тръгва срещу щатите?ЕС не са тръгвали срещу щатите,а обратното,въпреки че господарите и на ЕС и на щатите са едни и същи.Щатите да си поемат бежанците от арабските държави,правилно е да си ги разделят с ЕС,щото те разбуниха арабския кошер,дано сега се запуши поне дупката в Либия,там трябва да спре анархията,без знаение кой ще управлява!
36
2
 
4
 
! Отговори
Airborne преди 5 години
ЕС е разделен политически и икономически на коалиции. От една страна имаме Френско-Германския мотор (с все по-големи пукнатини). От друга е Вишеградската четворка на Орбан и Качински + Италия. Ханзейската лига в Северна Европа, водена от Холандия. И традиционния латински съюз в Южна Европа (Португария, Испания, Гърция). Моето мнение, е че ЕС е съюз от трудно търпящи се държави и няма шанс ако тръгне срещу САЩ. ЕС е загубил търговската война още преди да я и започвал.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега отивам да си поръчам един самолет и два кашона кетчуп на цени по договаряне с USA или ЕС ;)
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не харесвате ЕС?Ако няма ЕС ще сте съвсем оскотяли като държавите в Латинска Америка.Държавите от ЕС трябва да разрешават парите,субсидиите да се дават на местните хора за дребен+среден бизнес и наука и да има контрол как се изразходват,за да укрепнат по-слабите и обезлюдяващи се държави в Европа.А стратегически важните отрасли да са държавни и силни.И никакви санции за евтината газ и търговия с Русия и Азия,географското ни разположение е такова,че без търговия с тях,ще страдат европейците.
33
4
 
5
 
! Отговори
Airborne преди 5 години
Срива в отношенията Германия-Франция е очевиден и си пролича още на срещата на лидерите на ЕС за Брекзит когато всички без Франция гласуваха за удължаване на срока. Макрон попадна в неловката ситуация да бъде напълно изолиран. Макрон предложи общ бюджет и призова Германия да инвестира повече в ЕС - Германия отказа. Германия и останалите членки са за преговори със САЩ, Франция е против. Франция изнася оръжия за СА, Германия е против. Франция има ядрени реактори, Германия е против ядрена енергия.
32
3
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Продължавам да чакам и чакам и чакам решение на Рахстаг... пардон Бундестага кога германия ще излезне с решението да напусне така омразният и пречещ им съюз с омразните френски жабаро-певало-селяни.Чакам чакам и те все неискат защо?!
31
4
 
3
 
! Отговори
Airborne преди 5 години
Какво е ЕС? Не е държава, но и претендира, че е нещо повече от съюз. Класна стая от 27 ученички, които се мразят помежду си, но се правят на добри приятелки. Англия напуска, Южна Европа е докарана до ръба на фалита, Източна Европа се обезлюдява прогресивно и е превърната в колония на немски и френски стоки. Меркел и Макрон обичат да се гнявят пред камерите, но различията между между двете странш (икономика, външна политика, общ бюджет, посоката на ЕС) са повече от допирните им точки.