ЕС и САЩ се плашат с вдигане на мита, ще скочат от кетчуп до самолети

Търговският спор може да оскъпи вноса от двете страни на Атлантика
Обновена: 18 апр 2019 09:11 | 18 апр 2019 07:00, Йовка Димитрова
127
ЕС и САЩ се плашат с вдигане на мита, ще скочат от кетчуп до самолети
Снимка: Reuters

Европейският съюз се готви да удари американските вносители с по-високи търговски мита като ответна мярка срещу незаконни държавни субсидии за самолетопроизводителя Boeing.

Мерките ще засегнат внос на стоки на стойност €20 млрд., като публикуваният за обсъждане списък, включва разнообразна продукция - от трактори и самолети, до замразена риба и цитрусови сокове, кетчуп и вино.

17-страничният списък, по чието съдържание се събират мнения на засегнатите страни до края на май, излиза седмица, след като висшия апелативен орган на Световната търговска организация (СТО) обяви, че американските субсидии за Boeing продължават да причиняват значителни вреди на Airbus, включително са причина за загуба на продажби. 

ЕС и САЩ водят 14-годишен търговски спор пред организацията за субсидиите за производството на европейските самолети Airbus и за американските Boeing, като взаимно се обвиняват, че те са незаконни.

"Не искаме зъб за зъб, но трябва да сме готови с мерки за противодействие, в случай че няма друг изход", заяви търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом по повод огласяването на списъка.

Той ще бъде приет, след като стане ясна оценката на СТО за причинените вреди, уточнява Комисията. Според правилата на организацията ощетената страна може да въведе мерки, за да компенсира загубите си в размера на щетата. Искането трябва да бъде одобрено от търговската организация.

Миналата година същият орган на СТО откри нередности и в субсидиите за Airbus. В началото на април Вашингтон публикува свой списък от европейски стоки, внасяни в САЩ, които ще бъдат допълнително обмитявани. Те са на стойност от 11 млрд. долара. Американският списък включва стоки от самолети и хеликоптери до вино и сирена.

Окончателното решение на СТО по американската жалба срещу европейските субсидии за Airbus се очаква през юни или юли, а отсъждането на дължимите компенсации не по-рано от идната пролет.


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
az преди 1 година
ама вие сериозно ли мислите че кетчупа ( Heinz) за Европа се прави в САЩ ? Прави се в Европа на цена по-висока от този в щатите , а и не е точно същия .
Така е и с доста останали стоки - производството отдавна е изнесено заради транспорта , който струва доста, а пък и цената на труда в източните европейски страни е доста по-евтин от този в щатите
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бacи ужаса, ми как ще живеем бе щатски стоки? Направи да се гръмнем.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стоп на разноса
Единствените които печелят от глобализма са Китай.
Те си разнасят стоките, не САЩ и Европа.
7
1
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 1 година
И аз искам отговор:При условие,че естествен кетчуп по рецепта е 90% домати,как така ще поскъпне,като домати може да виреят почти до всеки областен град.По принцип,ако икономист не се обоснове,аут.После аут на всички,които не са се погрижили това да го има,като родно производство!!!И така за всички стоки и услуги!!И ще се оправят нещата.Е да и тия "Къщи за гости"конфискация и целият му род също.КАЗАХ!!!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас освен бадеми друго американско няма така че нищо не губим
5
1
 
3
 
! Отговори
бай Ван преди 1 година
Идеята ти да си мечтаеш да продаваш на външни пазари без да плащаш там мита е доста налудничава. От там и всички напъни да се преговаря как някой да ти даде подобни привилегии е смешна.

При капитализма работи и е работила конкуренцията, а не конференцията. Същото се отнася за ЕС и Щатите.
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС и САЩ налагаха, налагаха санкции на РФ, докато Путин измисли импортозаместването и сега Русия крайно успешно разви собствено високотехнологично производство, селско стопанство и хранителна промишленост. ЕС и САЩ да вземат пример от РФ, да вдигнат митата до небесата, а най-добре въобще да прекратят всякаква търговия и да си произвеждат сами.
3
0
 
14
 
! Отговори
Tangra преди 1 година
Айде бе. Мита на оръжието ще ги оправи най добре.
2
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Изобщо таралясниците на Боинг требе да се забранят не само в ЕС, а и в цял свят, защото са реални ковчези. Това е фирма за крадене на кинти от данъкоплатците за да се финансират терористите. Знаете кои.
1
3
 
23
 
! Отговори
Охобохо преди 1 година
На Ф-16 колко ще се вдигне?Шкембе-войвода пак не си направи сметката.