Чистка в училища в Барселона: Червената шапчица е сексистска

История за Свети Георги също не била подходяща за децата
19 апр 2019 15:45,
66
Чистка в училища в Барселона: Червената шапчица е сексистска
Снимка: Pixabay

Няколко училища в испанския град Барселона решиха да се борят със "стериотипите" и "сексизма", плъзнал из лавиците на библиотеките им. Едно от тях вече премахна над 200 детски книги, включително "Червената шапчица" и история за легендата за Свети Георги, пише в. "Гардиън".

Още по темата
Училищната библиотека с около 600 книги за деца бе "проверена" от асоциация на детски клубове "Espai i Lleure", като част от проект, който има за цел да покаже скрито сексистко съдържание.

Организацията направила преглед на героите във всяка книга – дали имат реплики, какви са им ролите, и открили, че 30 на сто от книгите са много сексистки, със силни стереотипи и "без педагогическа стойност".

Сред тях са няколко версии на приказката за Червената шапчица и на историята за св. Георги, популярно четиво в Каталуня, която отбелязва деня на светията на 23 април. Книгите са премахнати от лавиците, а "по-нестереотипните" са оставени, пише БНР.

По този пример едно от училищата ще създаде комисия по полова равнопоставеност, за да направи преглед на книгите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Упс не беше за тук. хахаха
38
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.... и накрая всички ще се заемат с ръкоделие , и мъже / колкото са останали / и жени само и само да не бъдат обявени в насилване, нарушаване на личното пространство или сексизъм и осъдени да плащат огромни неустойки на "жертвите" си . А истинския се*кс ще остане в миналото поради огромното количество свидетелства , уверения и документации изискващи подпис преди началото на любовната игра за да се увери партньора , че съгласието е автентично и другата страна няма да предяви съдебни претенции
37
1
 
42
 
! Отговори
Нострадамов преди 5 години
Меките, женствени и неграмотни поданици са изключително лесни за управление и никога, ама никога няма да имат силата и мъжеството да се разбунтуват за да защитят правата си . Очаква ни време на все по-алчни корпорации и все по некадърни управници .... и все по овчеподобно простолюдие където върховната форма на протест срещу несправедливоста ще бъде тъжно емотиконче в социалните мрежи и разплакано личице с цветенце в ръка на тих, мирен протест получил благоволението на правителството .
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До @32Много клиширано бе човек Нека ти кажа и аз нещо масоните и июминатите много обичат една книга Пръстенът на нибелунгите там героинята умира по собствено желание заедно с любимия си. Значи сливането на двойка противополoжности ражда нещо което е активно - един вид изтегляш енергия от непроявеното, това е и принципа на някои магии. Обаче тия дето дърпат конците искат да отнемат тая магия и алхимия между хората. Спомни си Троянската война заради какво се случва няма такова нещо мъжа е винове
35
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе и тия ли обърнаха резбата бе. Кво му става на тоз свят бе. Накъде се обърнете или леворезбови или *** или меки китки или триполови. За нас нормалните място не остана. Май както вървят нещата ще трябва да се преориентираме ако не се вземем в ръце и не изчистим световния ***.
34
30
 
6
 
! Отговори
@32 преди 5 години
Сексът си е нещо много хубаво, стига всички участници в него да са съгласни. Проблемът е, че мъжкият пол нещо не може да разберете смисъла на думата "съгласен". А той е същият като в "искаш ли да ми дадеш 1000лв на заем?". Отговорът е "Да" или "Не". Няма нищо по средата. Искаш ли да правим секс? "Да" - правим, "не" - не правим. Много е просто. Ама като все още не влиза в главите ви, накрая на всички ще ни окачат по един Голям Брат и електрически нашийник, за да я ясно кое е Да и кое Не.
33
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво му е на секса ?-----------------------Ми като гледам ще го забраняват освен ако не е с някой от същия пол, коза, дете и т.н.
32
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая приказка е поне на 200 години бе как досега не беше сексистка изведнъж някакви триполови геронтофили решиха, че е сексистка.
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво му е на секса ?
30
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдам, а фактът, че приказката все още е актуална е особено тъжен за нашето общество.
29
0
 
18
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 5 години
Спомнете си Марсиански хроники от Рей Бредбъри!Писателят ясно е виждал бъдещето.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално приказката е много по-сексистка за мъжете, защото ги изкарава чудовища, каквито в по-голямата си част са. Някой по-долу е написал, човек не трябва да се отдалечава от физиката. Вярно е, освен ако не се е подготвило и въоражило и тренирало достатъчно добре, момиченцето винаги ще бъде много по-слабо от вълка и историята винаги ще завършва по един и същ начин. Така че е хубаво момиченцата да знаят да не се мотаят невъоражени по нощите, за да не ги показват после като групово изнасилени
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червената шапчица, както я познаваме ние е мнооого смекчен вариант на оригиналната приказка, която цели едно - да изплаши млаките момиченца и да им набиве в главите, че ако се мотаят сами из горите, може да срещнат вълка и да им се случат най-различни случки. Тази приказка, вместо да се маха като сексиста, би трябвало да се изучава много внимателно именно заради това. Защото хиляди години след оригинала малките момиченца все още е по-добре да не се мотата сами по горите, защото е пълно с вълци.
26
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия не са добре
25
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам да обяват Пинокио за терорист и да го изправят пред съда в Страсбург, а тия от 4 лапи да го арестуват задето е нощувал в устата на един кит и кита се стресирал.
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Хензел и Гретел дето бабата канибал си харесал е супер, защото такива довлачиха от Африка и майната си и не върви да им разваляме рахатлъка.
23
0
 
0
 
! Отговори
До коментар 18 преди 5 години
До до до 12
22
1
 
21
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Ето, ти си пример за НПО тpoл! *** (половата) флуидността и *** неутралното обучение са основни опорни точки на *** изследванията, които се прокарват чрез Истанбулската конвенция. Това самите НПО активисти си го признават с половин уста.
21
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май скоро ще живеем в *** шериат като гледам....
20
0
 
18
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Имам чувството че ще задължат всички европейци да се женят за 12-13 годишни момичета. Тома е мечтата на ДъорД ШороШ за скапване на Европа отвътре