Гърция иска €290 милиарда от Германия – репарации

Берлин отхвърля исканията, Атина вече е била компенсирана чрез предишни плащания
20 апр 2019 14:36, Елка Василева
236
Гърция иска €290 милиарда от Германия – репарации
Снимка: архив, Reuters

Парламентът в Атина реши: Гърция официално ще поиска около 290 милиарда евро от Германия. Такъв бил размерът на репарациите, които ѝ се полагали заради нацистката окупация през Втората световна война. Така ли е наистина?

След нападението над Гърция през май 1941 година над Акропола в Атина се развява знамето с пречупения кръст. Окупацията на Гърция от Вермахта продължава до 1944 година. През това време войниците на нацистка Германия убиват и грабят на целия Балкански полуостров. Икономическите щети от войната и окупацията и до днес са обект на много спорове, пише Дойче веле.

Щети за близо 300 милиарда?

Още през 2015 година експертна комисия на гръцкия парламент определи обема на нанесените щети на поне 289 милиарда евро. Германското правителство систематично отхвърля исканията за изплащане на репарации и твърди, че Гърция вече е била компенсирана чрез предишни плащания. От години тази тема натоварва двустранните отношения, тъй като в Атина тя се повдига отново и отново.

От една страна става въпрос за преките щети, нанесени например при грабежите, убийствата и разрушенията. На жертвите на нацистките престъпления в Гърция Федералната република вече е изплатила сумата от 115 милиона германски марки. Според договор от 1960 година това плащане трябва да покрие всички индивидуални искове за парични обезщетения.

Обект на дискусии обаче е и един държавен заем, отпуснат по принуда. Германският Райх принуждава Гръцката национална банка през 1942 година да му отпусне безлихвен заем в размер на 476 милиона райхсмарки. Нацистите твърдели, че парите са им необходими, за да финансират разходите си по окупацията на страната. Въпросните милиони не са били връщани никога. Затова някои гръцки експерти са на мнение, че Германия дължи на Гърция още близо 11 милиарда евро.

Германското правителство обаче продължава да настоява, че въпросът с репарациите за Гърция е решен окончателно. То припомня, че още през есента на 1945 година в Париж се провежда първа конференция по този въпрос. На нея е признато правото на гърците да получат процентен дял от репарационните плащания, които Германия дължи на победителите от войната. Въз основа на това решение Гърция получава обезщетение, чиято стойност възлиза на около два милиарда евро.

В Лондонското споразумение за дълговете от 1953 година западните сили отлагат изпълнението на всякакви по-нататъшни репарационни искания до сключването на мирен договор. Освен това те опрощават част от финансовите задължения на Германия. До официален мирен договор между Германия и страните от антихитлеристката коалиция така и не се стига. Вместо това през 1990 година влиза в сила т.нар. споразумение "две плюс четири", свързано с германското Обединение. Това споразумение беше признато и от Гърция, а в него не са предвидени никакви допълнителни репарационни плащания.

А когато другите спасяваха Гърция?

Темата за репарациите от войната се разпали с нова сила в Гърция след избухването на дълговата криза през 2010 година. Тогава Атина се обърна за помощ към ЕС, за да избегне държавен фалит. Впоследствие страната получи кредити за 274 милиарда евро, от които поне 55 милиарда са от Германия. Гръцки юристи и някои политици смятат, че гръцките дългове могат да бъдат приспаднати от парите, които Гърция настоява да получи от Германия. В случая те имат предвид главно гръцките искания за връщане на принудителния кредит, отпуснат по времето на нацистката окупация. Повечето експерти обаче изключват възможността да се стигне до нови преговори за дължимите репарации - в крайна сметка са изминали вече 70 години от края на войната.  

Въпреки това гърците не се отказват - през декември беше представена оценката на парламентарната комисия по репарациите, в която обемът на нанесените щети на Гърция се определя на близо 300 милиарда евро. А от тази седмица вече е ясно: Атина ще представи на Берлин иск за 290 милиарда евро.
 


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И поляците искат милиарди от Германия..Само България гузно си свива опашката и плюе Русия в угода на нови господари.Никой не уважава българите,смятат ги за лоши и примитивни хора,много държави по света дори не знаят за България.Факт е.
207
1
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Ако Гърция иска да преразгледа договора от Потсдам е редно и ние да си потърсим Беломорска Македония от тях.
206
1
 
3
 
! Отговори
Jas преди 1 месец
В никакъв случай не умаловажават зверствата на германците за WWII където и да е по света, обаче след като отдавна са решени репарации и подобни, да искаш още пари 75г след окупацията ми се вижда малко не на място. Защо чак сега, а не преди 70 г.? Колко заеми от Германия е имала Гърция през последните 50г.? Къде бяха досега гърците, че не се сетиха и за тези пари? Явно Византия е още жива...
205
0
 
1
 
! Отговори
W A1 Mtel преди 1 месец
Тйпата меркел първо спаси гърция второ покани 5 милиона имигранти дето само искат пари
204
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей че хитри византийци.......................хаха!!!
203
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евала на малагите! Лапаха милиарди от Германия, лапаха, и сега ревнаха за репарации. Ако случайно германците им платят някакви репарации, веднага ще гракнат за нещо друго, пак сума с девет нули! А нашите държавни гащници кога ще изискат от "добрата съседка" Турция няколко трилиона евро за 500-те години "присъствие"?
202
0
 
4
 
! Отговори
Репарациите, преди 1 месец
ще се дадат под формата на помощи за жилища заселване и устройване на хилядите ислямски мигранти когато са в Гърция и продължават да пристигат там, ха ха хо хо
201
3
 
7
 
! Отговори
Гаро преди 1 месец
В БГ не е имало никога демокрация,няма и в момента!
200
8
 
5
 
! Отговори
otoman преди 1 месец
Турция следва да поиска от западните сили и ционистите почти 10 трилиона за разграбването и разбивнето на Османската империя за да се създаде терористичната държава исраел, която е отговорна за всички войни
199
1
 
11
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
А ние колко милиарда трябва да поискаме от Турция заради 500 г. османско владичество? Ако го сметнем на база 290 млрд. евро за година-две нацистка окупация на Гърция то ще излезе доста хубава сумичка. И е редно да искаме такава репарация.
198
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърците са юдеи. Общият им финикосемитски произход от южна сахара е исторически факт.
197
1
 
14
 
! Отговори
Юда преди 1 месец
Гърците станаха юдеи. Юдите от 45-та година до сега реват и искат да им се плаща заради едикво си.
Гърците за 2 години окупация, юдите за 10 години "холокост" искат прибират милиарди и няма край, а ние за 500 години "турско присъствие" какво поискахме ?! Нищо, защото у нас винаги са управлявали най-големите ДР-сни. И къде е европата, да ни защити интересът ?
196
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърците открай време са галено дете на Европа ,защото са деца на боговете -те амо искат но като получат парите ги разпределят на населението ,за разлика от нашите -те вземат от населението и ЕС за себе си
195
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са свикнали да работят южните ни съседи и не искат да си плащат вечерята. Трябва много внимателно да се съобразяваме с това когато си имаме работа с тях.
194
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До опетков Най напред да поискаме ,онези 370 милиона ,,райхсмарки ,,който ни дължи Бермания по спогодбите ,Найбахер и Клодиус . А това е била цената на 120 тона злато .
193
2
 
17
 
! Отговори
Крум Страшни преди 1 месец
Аз най-добре репарирах гръцките нагляри. Позлатявах ги буквално и ги препълвах с вино на тежки софри и пиршества.
192
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами Германците да наложат прунудително взимане на целия дълг от 55 млд ВЕДНАГА и да видим как ще завият тези наглеци.
191
5
 
32
 
! Отговори
Виц ли? Истина ! преди 1 месец
“Когато гръкът се е родил, и евреинът е плакал”! Отератителни, гнусни ели-ни, трябвало е съветският ботуш там да стъпи, а не при нас!
190
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо "мошеник", вече да се позлва "гърченик" !
189
2
 
19
 
! Отговори
Трол преди 1 месец
След като искат репарации, въпрос решен още през 1990 година, какво ще попречи на Германия да отмени отписването на дълга на Гърция и да си го поиска?!