Стабилизираха Нотр Дам, вече няма риск от срутване

Разследващите смятат, че пожарът се дължи на случайност
20 апр 2019 09:06, Елка Василева
87
Стабилизираха Нотр Дам, вече няма риск от срутване
Сн

Архитекти и строителни работници стабилизираха структурата на емблематичната парижка катедрала "Нотр Дам" вчера - четири дни след като тя бе повредена при гигантския пожар в понеделник, предаде Асошиейтед прес, като се позова на пожарната във френската столица.

Нейният говорител Габриел Плюс каза, че вече няма риск от срутване на стените на църквата. Пожарникарите са охладили стените и отломките от покрива в катедралата и вече няма "горещи точки" в сградата.

Още по темата

"Цяло чудо е, че катедралата все още се държи и че всички реликви бяха спасени", заяви Плюс.

Разследващите пожара смятат, че той се дължи на случайност и проучват многобройни фактори, които може да са допринесли за неговото пламване, отбелязва АП, цитирана от БТА.

За най-вероятна причина се смята късо съединение.

На фона на добрите новини за "Нотр Дам", съобщени от говорителя на пожарната, енориашите в прочутата катедрала отпразнуваха Разпети петък в близка църква. Те се помолиха за увредения архитектурен шедьовър и отпразнуваха спасяването на спасените реликви, сред които е и тръненият венец на Исус Христос.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: нотр дампожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля,че автентичните европейци вече ще поглеждат към България,като място за по-спокоен живот(не по-богат)да не се заблуди някой,защото при тях заради това нашествие вече не се живее.
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смеят ли да кажат друго.
55
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Париж е "новият плацдарм" в който дебаркират ислямистките орди...не изпитвам съжаление към французите
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Тази катедрала е символ на робството и угнетените хора била е строена от роби карани от Африка от френските колонии !"----------Какви роби бе неук човек. Колониите са няколко века по-късно. Не излагай работодателите си.
53
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция... една от широко разтворените врати за нашественици от Африка и Азия , с коран под мишницата , и бомби на кръста.Париж е заобиколен от гета пълни с безработни алахогъзници..Арабският вече официално арабският беше въведен за изучаване в началните училища от женения за баба си Микрон.Франция...Германия...Холандия....скоро ще са страни в които преобладаващата религия е исляма.Каточели господ им дава знак - но осъзнаването ще е много късно
52
1
 
12
 
! Отговори
Ценител преди 4 години
Като гледах на живо пожара по телевизията плаках. После дарих 1000 евро. Приемете това както искате, съгласно разбиранията си, но за мен това е истината.
51
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре изгоря ама защо само покрива, Путин да метне една бомба оторе да видим дали ще избухне.
50
1
 
9
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Пожарникарите са спасили картините от стените, като са гасяли една по една гредите, които са падали горящи в катедралата. Огромни картини по два метра с библейски сюжети, нито една не е унищожена. С риск на живота си. Така пожарът е избегнат вътре в катедралата. Сега сушат всичко, като ги обвиват в плат и вече започва реставрацията на декорите от дърво и метал. От млади реставратори от училищата по изкуство, които са горди да вършат такова важно дело. Това е френският дух, ние да се учим.
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Vive la RepubliqueПреди всичко най-великата култура: литература, философия, живопис, театър, кино и много други.!
48
6
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
хаха случайност ама другия път, колкото случайно бомбехте на Югославия православните църкви пълни с хора... плюя на френската гмеж лъжлива, а и на католическите извратеняци също...
47
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази катедрала е символ на робството и угнетените хора била е строена от роби карани от Африка от френските колонии !
46
3
 
11
 
! Отговори
Елена преди 4 години
Ако не ви харесва Франция, не пишете в този форум. И преди да разказвате фейк нюз, прочетете малко историята. От добри източници. Французите се справят и винаги са се справяли, не ги мислете.. Защото работят добре и се радват истиски на живота. Знаят как да живеят, обичат много децата, имат най малко по три и ги възпитават в труд и уважение към възрастните.
45
4
 
3
 
! Отговори
Елена преди 4 години
Венецът от тръни го е купил от Византия френският крал Свети Луи IX, като е тръгнал пеша от Париж до Византия, облечен с бедна туника. Платил е с цялото злато на кралството, толкова е бил предан християнин. И туниката на Дева Мария, и други ценности, са откупени и спасени. Вероятно са щели да бъдат изгорени от османците. И виждате, че французите зорко си ги пазят. Останали са християни във Франция, не са много, но са искрени.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трънният венец не е откупен от Византия, а е купен от един латинец който го краде от Константинопол при разграбването и опустошаването му от кръстоносците. Трябва да бъде върнат на патриаршията.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гениален ход на макрон. Хем озапти жилетките, хем и пари изцоца.
42
5
 
4
 
! Отговори
Vive la Republique преди 4 години
Добре че е бил краля-светец Луи IX да купи тръненият венец на Христос от Византия защото само два века по-късно Константинопол пада под Османска власт. Тръненият венец е придобит от Франция срещу баснословна сума, която изпразва кралската хазна. Слава Богу, че всички реликви са спасени, както и самата катедрала. Най-великата страна, най-великия град, най-великата катедрала.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кво ми пука от кой са кръстени фактите са си факти тоя убавец унищожава рицарите тамплиери за да им открадне парите тъй като е затънал в дългове много се спасяват и отиват в нелегалност и така се раждат тайните общества."---Рицарите тамплиери са най-обикновени изедници, бабаити, наемници и кръвожадни дeби.ли.Въобще всички участвали в подобни Кръстоносни походи.
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франсетата нямат ли си някой кл.ошар или ро.м, да кажат, че той е подпалил катедралата?!
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40Кво ми пука от кой са кръстени фактите са си факти тоя убавец унищожава рицарите тамплиери за да им открадне парите тъй като е затънал в дългове много се спасяват и отиват в нелегалност и така се раждат тайните общества.
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Обичам ФранцияБила е велика някога преди либерастката революция. Преди това даже великата революция и комунистическите якубинци не можаха да я разрушат.