Сбогуването вече започна. Но ще управлява ли Меркел до 2021 г.?

Отговорът зависи не от ХДС, а от ГСДП
21 апр 2019 17:00, Елка Василева
60
Сбогуването вече започна. Но ще управлява ли Меркел до 2021 г.?
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Ангела Меркел вече преотстъпи лидерския пост в партията, но се кани да изкара управленския си мандат докрай. Звучи нелогично, но колко дълго още ще управлява тя зависи не от ХДС, а от ГСДП, се казва в материал на Дойче веле.

В началото на април Ангела Меркел свали две картини от стената на кабинета си, за да ги изпрати в музей. Двете произведения на художника Емил Нолде са притежание на Фондацията за пруското културно наследство и до септември ще бъдат част от специална изложба, посветена на политическата близост на Емил Нолде с националсоциалистите. По тази причина Ангела Меркел не желае след закриването на изложбата картините да се връщат в канцлерството.

Сбогуването вече започна

След 14-годишно управление Ангела Меркел вече е на финалната права. Тя вече преотстъпи лидерския пост в партията - Анегрет Крамп-Каренбауер е новата председателка на ХДС. Обществена тайна е и фактът, че тя иска да наследи Меркел и на канцлерския пост. Но кога и как да стане това?

Още по темата
За това вече се говори усилено в Берлин - особено след като канцлерката почти не се вижда в предизборната кампания на ХДС за евроизборите. Трезво погледнато, както това винаги прави Ангела Меркел, е по-добре старата председателка на партията да не навлиза в орбитата на новата председателка. Меркел освобождава пространство за Анегрет Крамп-Каренбауер, за да може тя да утвърди позицията си и да спечели тежест.

Анегрет Крамп-Каренбауер следва свой собствен път и очевидно иска да промени курса на партията. Не става дума за някакви големи реформи, но от погледа не убягва, че новата председателка на ХДС е за значително по-консервативна политика. Дали по темата за миграцията, хомосексуалните бракове или за европейската интеграция – Крамп-Каренбауер стои на много по-нелиберални позиции от Меркел.

А това радва дясното крило в партията и Фридрих Мерц, който също се кандидатира за председателския пост през есента. Днес все по-често го виждаме на страната на своята бивша съперничка – именно с него Крамп-Каренбауер влезе в кампанията за Европейските избори, а не с Меркел. А самият Мерц пък изобщо не крие амбициите си да стане министър в един кабинет на Крамп-Каренбауер. 

Социалдемократите не биха подкрепили Крамп-Каренбауер

Официално Ангела Меркел възнамерява да изкара докрай мандата си - сегашният законодателен период приключва през 2021 година. Зад кулисите обаче се прави всичко възможно за осигуряване на възможно най-добрите шансове за наследничката на Меркел. Досега няма случай на персонална рокада на канцлерския пост, пък и в Германия това не е толкова просто, защото канцлерът се избира от Бундестага. Там ХДС/ХСС и ГСДП имат мнозинство, но социалдемократите вече обявиха, че няма да подкрепят Анегрет Крамп-Каренбауер за канцлерка. С това те не искат да дават поводи на Меркел да се оттегля преждевременно, което би осигурило на наследничката ѝ в партията бонус от участието ѝ в управлението.

Така ГСДП обаче би поела риска да се стигне до предсрочни избори, което никой в партията на този етап не желае. Защото от месеци социалдемократите не могат да отлепят от дъното - подкрепата за тях се движи около 17 процента - с 3 на сто по-малко, отколкото на последните парламентарни избори през 2017. Според последните анкети ХДС/ХСС също губят три процента. В такъв случай при едни нови избори широката коалиция няма да има мнозинство в Бундестага.

Анегрет Крамп-Каренбауер може да се опита да изкове коалиция със свободните демократи и Зелените. Такъв вариант съществуваше също и след последните избори, но преговорите тогава се провалиха, след като свободните демократи отказаха участие в управлението. Две години по-късно Зелените изглеждат склонни на същия ход: през 2017 година те взеха по-малко от 9 процента от гласовете, а сега подкрепата за тях е скочила на цели 20 процента.

Решение през декември?

В крайна сметка може би наистина от ГСДП ще зависи колко дълго Меркел ще остане на канцлерския пост. Самата тя продължава да твърди, че е решена да изкара пълния си мандат до 2021 година. Дали обаче тримата партньори в широката коалиция - ХДС, ХСС и ГСДП - ще искат да останат заедно толкова дълго? В коалиционния договор е записано, че по средата на мандата трябва да бъде направена равносметка и да бъде взето решение дали да продължи съвместното им управление.

ГСДП иска да стори това на партийния си конгрес през декември. Какви ще бъдат настроенията там ще зависи много и от изборните резултати през тази година: на 26 май ще се гласува не само за нов ЕП, но и за Ландтаг в Бремен. За местни парламенти или общински съвети ще се гласува и в още 9 федерални провинции.

И все пак нови картини на стената?

Едно повторно лошо представяне на социалдемократите на тези избори би наляло вода в мелницата за онези в партията, които винаги са били против участие в широка коалиция с ХДС/ХСС. А те не са никак малко. И ако на конгреса през декември те успеят да се наложат за излизане от управлението, тогава ГСДП ще излезе в опозиция. А това би бил и краят на управлението на Ангела Меркел.

Теоретично тя би могла да се опита да направи коалиция със свободните демократи и Зелените, но това е малко вероятно. Тогава ще удари часът на Анегрет Крамп-Каренбауер, която - с или без нови избори - ще смени Меркел на канцлерския пост още догодина. И тогава може би все пак на стената зад нея ще се появят нови картини?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
3
 
! Отговори
Спасявайте се,хора! преди 5 години
Подготвя се българска пролет ако падне ГЕРБ,ako падне ГЕРБ,спасявайте се!Такива "пролети" и майдани знаете,че са опасни.
38
0
 
8
 
! Отговори
хаха преди 5 години
АМи никой не си научи урока...Няма значение колко добри неща си постигнал при управлението, ако дори само един път сгафиш . Всичко се сгромолясва и обезценява.Като *** ЦЦ. Те му викат корумпиран си , махай се , а той ми отговаря рейтинга на БГ бил повишен от Мудис WTF ... scheissegal...
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя си е точно това, което трябва на държавата- човек, който да движи и пази износа на стоки. Високо прокламира либерализми до степен да шокира южняците в ЕС- най- добрата пушилка зад която се скрива мощен експорт и меко поведение към путинци, орбани и ердогани- само и само износа да върви и той- върви. Тръмп разгада този номер. Ако немците не ни включват в собствената си производствена верига и ние нещичко да сглобяваме, то цинизма при бате рязко ще нарасне.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клякането и снишаването на радетелите на извратен либерализъм е неизбежно, защото народите се събудиха и видяха резултатите. Въпросът е да им пробутат пак свои хора под *** кожи. Както пробутаха Макрон на Франция.
35
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Политическият труп на Меркел вече не мирише,а вони!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много противна завалийката
33
1
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 5 години
Да си бял не е порок,да си християнин не е престъпление
32
0
 
15
 
! Отговори
... преди 5 години
Дано си изкара добре отпуската в Сирия.
31
3
 
26
 
! Отговори
Чичо Ристо преди 5 години
Да се маха тая дърта швабска кукумявка, че цяла Европа не може да я диша!
30
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай, бай, фрау Кашнер, и мигранти да сънуваш...
29
2
 
27
 
! Отговори
4i4o kype преди 5 години
Колегата на бацката порошенко с който сигурно целуват едни и същи дупета във вашингтон му пускат сифона , следващия е бацката , вече са го прежалили , баба меркел любителката на черни паламарки и тя е на старта за изпращане и после започват да гърмят бушоните един по един , тая смрад отдавна трябваше да си ходи, либерална гнилоч , проядоха държавите и обществото на цяла европа, вкараха мигранти , одобряваха изнасилванията и убийствата от мигранти, поддържат престъпността във всички държави ,
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По БТВ НОВИНИТЕ започва предаване за нашия пътник б.б. и снимки с престъпници !!
27
1
 
16
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
но никой не може да отрече успехите на меркел в програмирането на измами! като се започне с подаръка на подводници с възмозжност за окачване на атомни ракети на "безядрената" държава израел, та се стигне до софтуер измамите на концерните, търгуващи не само с автомобили. както и въоръжената подкрепа на отявлени диктаторски управляния, като своето собствено... и всичко това с подкрепата на социалистите и зелените. Факт(и)!
26
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъртата си отива и никой няма да заплаче за нея.
25
1
 
23
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
ако трябва да обрисуваме 14 годишното управление на меркел с една дума, то тя ще е: застой. или заблатяване. но дето се вика: какво я интересува меркел какво струват бруталните и грешки в управлението и комсомолско?! та нали сметката най-накрая пак и отново я плащат все дънъкоплатците... дори бруталната и медийна цензура!
24
1
 
17
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
ако новите картини на стената можеха да променят нещо, то меркел трябваше да сменя всеки ден портретите на шорош и ротшилд така: шорош, ротшилд, чорош, родтшилдд и чат пат хонекер...:-))) но сега сериозно: разбрахме че, в дизеловия локомотив на европа демокрацията се преотстъпва. ето, убедете се сами: "Тя вече преотстъпи лидерския пост в партията - Анегрет Крамп-Каренбауер". а от дойче веле ни говореха за "избори" и "демокрация", смешно, нали... :-)))
23
20
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Ома Меркел си изпя песента , а и германците са едни такива хора ,че само чакат някой управник да направи някаква елементарна грешка ,че да му бият шута ! А Путин прави грешка след грешка , разруши икономиката на Русия и докара руснаците до просешка тояга , но руснаците пак си го " обичат " , винаги партията на Путин печели изборите и то съвсем " демократично без никакви фалшификации " !
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нечествите сили маскират своите античовешки и антидуховни цели с добре звучащи лозунги: свобода, братство, равенство, просветителство, хуманизъм, наука, култура, възраждане, прогрес, либерализъм и много, много други. Но това са само кухи фрази, зад които се преследва и върши точно обратното!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анегрет Крамп-Каренбауер (АКК) е много привлекателна ...
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И никой представа си няма защо е така,нали?Всички са много Учудени,и се вайкат...и продължават да приемат парапитеците,нали!И после,когато "внезапно" на власт дойдат крайно-десните,да не се чудите пак"какво стана,защо това малко човече,с малко мустаче пак крещи от малка трибунка...ама ние не сме виновни,НИЩО не знаехме.."