Какво мислят българите от Великобритания за Brexit

Заплашени са сънародниците ни без английски паспорт
23 апр 2019 21:20, Павел Гълъбов
26

8386 гледания   |  Още видео
Brexit може и да е отложен до 31 октомври, но мрачната несигурност продължава да тегне над европейските граждани, избрали Острова за свой дом. А какво мислят българите там?
Още по темата

Мария Спирова е редактор в лондонско издание, в свободното си време работи като активист за правата на европейските граждани във Великобритания.

За Спирова най-лошият вариант остава Brexit без споразумение с Общността.

"Както знаете, свързано е с истинска катастрофа в мирно време, която нито една държава не би трябвало да иска да си причини", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Към момента над 3 млн. европейски граждани живеят на територията на Острова. От тях, по данни на българското Министерство на външните работи, близо 200 хил. са наши сънародници. А с какви права ще разполагат тези от тях, които все още нямат британско гражданство, зависи от преговорите между Брюксел и Лондон.

Според Мария Спирова вариантите пред Великобритания са два.

"Първият е митнически съюз. Ситуация, която означава оставане много по-близо в регулацията на Европейския съюз и за която се смята, че ЕС тук и сега би могъл да се съгласи, само променяйки политическата декларация към споразумението за излизане. Не съм сигурна дали всъщност това е точно така. Знаем само, че това е версията, към която имаше най-малко съпротива в парламента", отбелязва тя.

А вторият вариант - нов референдум. Още преди европейските лидери да одобрят отсрочката на Brexit.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
Dedo преди 1 месец
Пак някоя патка мислила, мислила та накрая взела, че умряла докато писала това. Представят го сякаш е краят на света.... Нищо няма да се случи с българите живеещи и работещи в Англия. Който е ценен кадър ще му бъде издадено разрешително и ще продължи да си живее и работи. *** дето разчитат на помощи или бачкат на черно ще ги натирят обратно в дупката, от която са изпълзяли.
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Великобритания ще излезе от ЕС и след година две ще почнат да изхвърлят неинтегрираните български питекантропи. Да си стоят в долината на чалгата, ромската фасада за да не се качват на масата.
9
8
 
10
 
! Отговори
Гилгамеш преди 1 месец
С нищо не са заплашени нито българите, нито източноевропейците. И не е вярно, че на източноевропейците се дава най-лошата работа. Работата е според късмета и умствения багаж. Който има ум, работи каквото иска, а който не знае даже и български, по дюнерджийниците.
И още нещо; Великобритания ЩЕ остане в ЕС още дълго.
Друг е въпросът на каква цена.
8
6
 
4
 
! Отговори
Станев преди 1 месец
Британия от 100 години само запада. Скоро и афганистанците няма да искат да бачкат там.
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Незвисимо какви права и способности имат източноевропейците са на най-ниското стъпало в социалното разслоение. В повечето случаи нига, паки, индо и всякаква мързелива и3мет се възприемат по-добре. На българите им се дава най-мизерната работа и винаги им се изтъква какво не притежават, за разлика от първосигнални същества от гза на географията. Ако е от шитхол и прилича на шит е едно стъпало над източноевропейсите и собствената плебс.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите нищо не мислят..Който се оправи,добре-работа,език,паспорт,пари..Който не е-Канада,Испания и т.п.Здраве да е.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв митнически съюз ги гони инглизите. Я къш! Чудили се били дали да останат в него. Някой първо трябва да те покани, че чак тогава да почнеш да се чудиш. Наглеци.
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нов референдум - да бе, сигурно, но резултатите "за" излизане от ЕС ще са по-силни от тези на миналия. Великобритания ще спечели от разстрогването на съюза си с ЕС, и това ще се забележи в много кратък срок. А след това много други ще пожелаят да направят същото. Ще го отнесат само държави като нашата, които ще се стремят да останат докрай.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мнението на само един не означава че останалите "почти 200 000" живеещи на острова българи са на същото? А пък и дали много от тях се вълнуват чак пък толкова колкото медиите в BG?
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази девойка,защо не си гледа работата,а дава съвети на кого какво му предстои и какво би трябвало да направи? И то на фона на цялото и неразбиране и невежество! Абе,като не си компетентен,замълчи си,няма нищо лошо в това.
1
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бежанците от БГ няма значение какво мислят.