Рецептата Dnes: Бърз великденски козунак

Невероятно пухкав и уханен
24 апр 2019 08:30, Илияна Николова
3
Рецептата Dnes: Бърз великденски козунак
Снимка: iStock

Продукти:

4 яйца
200 г захар
3-4 чаши брашно
100 мл олио
1 чаша прясно мляко
1 кубче жива мая
1 течна ванилия
кората на ½ или 1 лимон в зависимост от вкуса
 
Приготвяне:
 
Разтворете маята в 2-3 лъжички брашно, забъркани на каша в малко от загрятото мляко. Разтворете останалата захар в топлото мляко, като разбърквате, докато се разтвори напълно. Отделно разбъркайте яйцата с миксер. Може да си отделите единия жълтък за намазване на финала. Към разбърканите яйца добавете лимоновите корички и ванилията, както и 50 мл от олиото. Разбъркайте с миксера. Добавете брашното на части, като разбърквате. Към сместа добавете яйчената смес, както и кашата с маята.
 
Започнете да месите отначало с лъжица, след това с ръце. Когато тестото започне леко да се отделя само от купата, както и когато спре да лепне по пръстите ви, значи е готово за втасване.
 
Оставете го да втаса за 30 минути на стайна температура. След това разделете тестото на три малки топки. Разточете всяка от тях в продълговата форма. От трите ленти сплетете плитка, която можете по желание да изпечете в правоъгълна или кръгла форма. Намажете с жълтъка. Поставете козунака в добре намазнена тава за печене. Нека втаса повторно. Печете в загрята на 140-150 градуса фурна за 2 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Майсторица преди 4 години
Въобще тая рецепта е сбъркана - 4 яйца са нищо, на 200гр. захар поне 5-7 яйца според размера, мазнината е супена лъжица олио на жълтък и още толкова супени лъжици масло, което се вкарва в тестото докато го месиш(разтопено и мажеш длани докато месиш)само масло прави козунакът твърд на следващия ден), първото втасване е до удвояване на обема. Печене два часа?! на 150 градуса?! Да - ако искате сладък сухар, а не козунак.
2
1
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Въобще козунакът трябва да бъде с масло. Олиото няма място в този случай.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко яйца???