Под 40% от европейците знаят, че изборите за ЕП са през май

Те се безпокоят за икономиката, борбата с безработицата сред младите
25 апр 2019 18:30, Елка Василева
16
Под 40% от европейците знаят, че изборите за ЕП са през май
Снимка: архив, Reuters

По-малко от 40 на сто от европейците знаят, че изборите за Европейски парламент ще се състоят през май, а едва 5 процента могат да посочат точните дати - между 23 и 26 май, показва проучване на института за политически анализи и сондажи "Кантар пюблик", цитирано от Франс прес.

Според допитването, публикувано днес от Европейския парламент, 38 процента от европейците (извън Великобритания) са знаели в края на февруари през кой месец ще са изборите. В седем страни, сред които и Италия, този процент е бил над 50, а във Франция – 34.

В четири държави (Дания, Холандия, Швеция и Белгия) над половината запитани са казали, че със сигурност ще гласуват (между 58 и 65 процента от анкетираните). Французите, които са сигурни, че ще гласуват, са 44 на сто, което е над средното европейско равнище (35 процента) и с 10 процентни пункта повече спрямо предишното допитване от септември-октомври миналата година.

Според Еди Вотрен-Дюмен от "Кантар пюблик Франс", цитиран в комюникето на ЕП, избирателната активност във Франция се очаква да е близка до тази от 2014 г. (42,4 процента), въпреки че прогнозата е "деликатна" - от една страна това ще е първият изборен тест за президента Еманюел Макрон, а от друга френските избиратели "може да бъдат изненадани от липсата на познати за тях имена сред водачите на листи, което е възможно да бъде изтълкувано като белег, че френската политическа класа отдава по-малко значение на тези избори".

Основните въпроси, които безпокоят европейците, си остават икономиката, борбата с безработицата сред младите хора и имиграцията. Общо 44 на сто смятат, че имиграцията трябва да е приоритет в кампанията, при 50 процента през септември-октомври.

Все по-важни за европейците обаче стават климатичните промени и опазването на околната среда, посочени от 43 процента от анкетираните (при 40 процента преди).

Борбата с тероризма също е сред най-често назоваваните приоритети.

Във Франция участниците в допитването определят като главен приоритет безработицата сред младежите (57 на сто), следван от климатичните промени (52 процента) и тероризма (50 процента). Имиграцията губи седем пункта в сравнение с есента, посочена от 32 на сто от запитаните.

Според този пролетен "барометър" голяма част от европейците (средно 61 процента в 27-те страни без Великобритания) - подкрепят присъединяването си към ЕС - небивало високо равнище от рухването на Берлинската стена през 1989 г. и приемането на Договора от Маастрихт през 1992 г.

При все това "нивото на несигурност се повишава, както показва делът от 27 процента на европейците, които смятат, че ЕС не е "нито нещо хубаво, нито нещо лошо", като увеличение на този процент е отчетен в 19 страни", отбелязва "Кантар пюблик".

Проучването е осъществено между 19 февруари и 4 март в 28-те страни членки. В него са участвали 27 973 души на възраст над 15 години, пише БТА.

 


16
Още от ЕС
Следващият премиер на Испания: Ще е млад, бял и изискан космополит
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
М дааа преди 3 седмици
Миналата седмица погледнах страницата на ЦИК и за цяла Испания са се регистрирали малко над 300 човека. При условие че има стотина хиляди....
12
1
 
2
 
! Отговори
6 преди 3 седмици
Велики са и македонските корпорации лол :P

До 3
11
1
 
8
 
! Отговори
Ами, да! преди 4 седмици
Какъв е смисълът на избори и ЕС ? И без да има гласуване и избор, "гостите" са на един ишиас разстояние.... ...и .често отеква!
10
1
 
4
 
! Отговори
6 преди 4 седмици
Много ясно
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЕС е деветата дупка на кавала, даже и по-зле ! Питайте Виктория Нюланд !
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дрееми.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да попитам защо на гражданите на ЕС не им е дадено правото да упражняват пряка демокрация и вместо това брюкселския "елит" взима решенията вместо тях?
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колкото и да се пънат бюрократите в Брюксел и Страсбург не могат да купят обичта на европейците.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не върви на добре този съюз .Не прерасна във федерацията ,а напротив всяка маскара отстоявала своята си страна .
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Проучването е осъществено между 19 февруари и 4 март в 28-те страни членки. В него са участвали 27 973 души на възраст над 15 години"

Винаги ми е било интересно къде точно ги провеждат тези проучвания. Как така постоянно чета за резултатите от всякакви проучвания, а досега не съм попадал на нито едно.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Велики са англосаксонските парламенти и корпорации.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Смятайте колко ги вълнува събитието.
1
4
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 4 седмици
..и в цялата тая словесна дииярия информираща ни за сульо и пульо какви са процентите за България? Няма нищо споменато...
искам си обратно 15-те минути от живота ми