13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза

Подкрепата за ЕС рекордно висока преди изборите за Европарламент
26 апр 2019 07:42, Йовка Димитрова
389
13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

13% от българите биха гласували за излизане от ЕС, ако такъв референдум бъде организиран в страната. Това показват данни от социологическо проучване на Европейския парламент, направено през февруари и март и публикувано месец преди евроизборите.

64 на сто биха дали гласа си за оставане, а всеки пети няма мнение. Според изследването през последните 6 месеца у нас желаещите да останем в ЕС се увеличават за сметка на колебаещите се.

Данните подреждат България на 13 място в Европа по нагласи за напускане, но далеч след британците, където Brexit все още има подкрепата на 37% от запитаните. Но дори в Обединеното кралството гласовете за оставане вече са повече - 45%, посочва Европейският парламент.

След британците сериозни нагласи за напускане има още в Чехия, където всеки четвърти е на мнение за излизане, а по-малко от половината са за оставане.

Според проучването въпреки кризите, миграцията и Brexit, подкрепата за ЕС сред европейските граждани е рекордно висока и доближава нивата на евроеуфорията след падането на Берлинската стена през 1989 г. 68 на сто от анкетираните се изказват в полза на членството на техните страни в ЕС.

Под 40% от европейците знаят, че изборите за ЕП са през май

България е се сред държавите, в които по-малко хора подкрепят членството. Въпреки това 53 на сто от българите смятат, че влизането в ЕС е правилно, само 8 на сто го намират за грешка, но за всеки трети то няма значение.

Най-големите еврооптимисти живеят в Люксембург, където 86% харесват ЕС, следвани от Холандия - 84% и Ирландия - 83%. Чехите и италианците са най-скептични - подкрепа за Европа изразяват около 1/3 от анкетираните. Проевропейските настроения са по-разпространени сред по-младите, по-образованите и живеещите в по-големи населени места.

59% от българите виждат ползи от членството, точно колкото и французите. 23 на сто от българите смятат, че не знаем как да се възползваме от присъствието си в ЕС. Най-убедени, че страната им извлича максималното от членството, са малтийците и литовците, където практически цялото население е на това мнение. По-скептични от нас са италианците, австрийците и гърците.

Според половината европейци нещата в ЕС не вървят на добре, като най-критични са французите и гърците. Повече от половината от населението е песимистично настроено и в Чехия, Великобритания, Финландия, Испания и Белгия. За това пък в Люксембург, Дания и Полша възгледът е противоположен.

Сред българите доволен от ЕС е всеки трети, а от нещата у нас - половината анкетирани, твърди Европарламентът.

В България все още има очакване несистемните партии да предложат търсените решения. Само 40 на сто смятат, че те са проблем, докато всеки трети би ги подкрепил, а още толкова се колебаят. Това подрежда България на последно място в ЕС сред страните, които се опасяват от тяхното навлизане в управлението.

По-малко от половината българи (48%) знаят, че предстои да се избират евродепутати. България е сред страните, в които избирателите декларират със средна готовност за участие във вота. Около 40 на сто от анкетираните заявяват, че ще се включат в гласуването при 36% избирателна активност на европейските избори през 2014 г. Подобни са нагласите и в съдените Гърция и Румъния. Всеки трети български избирател е категоричен, че няма да пусне бюлетина.

Гражданският дълг се посочва като основен мотив за гласуване от 41% от българските избиратели. Привичката за участие в изборите и желанието за подкрепа на определена партия се назовават като втори и трети по важност мотиви. Намерението за протестен вот ще заведе пред урните всеки пети българин, който смята да гласува.

Гражданският дълг е водещ мотив за гласуване и в ЕС като цяло, следван от привичката и осъзнатото усещане за принадлежност към Европа. Само 20% от българите ще участват в изборите за Европарламент, защото се възприемат като европейци, показва изследването.

 


389
Още по темата: ЕСизбори за ЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС = мизерия .
271
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта на социолога е да
брани престъпника на
висок пост в държавата .
За това ще измисли и
съчини всякакви приказки .
270
5
 
14
 
! Отговори
минувач преди 1 месец
Обратно е! 13% искат да останат, а 83% НЕ искат.
Обаче това няма да го напише нито една медия....
269
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук трябва Путин да въведе ред .
268
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Махаш банкянския лъжец ,
и грозните и крадливи
социолози ще запеят
друга песен .
267
2
 
4
 
! Отговори
КОЛЕВ преди 1 месец
До Анонимен 269

Я по-мирно!!! С тоя тон на жена си само! Айдеее...изчезвай!
266
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другари,учете английски или немски !
265
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До КОЛЕВ - 256-ти
Кой искаш да те пипа бе, кажи???
264
8
 
10
 
! Отговори
Стратег преди 1 месец
До До стратега
Олигархията, Ковачки, Киро Гела, ами гледайте сега, такива фигури немат бъдеще;))) ш Българският Саракт. Затова и те се натискат за ЕС
;))) ЕС не ви дава свобода, а просто ползва като територия за удари срещу Русия. Това е. Ако ЕС го беше еня за вас, Ковачки и Киро Гела, немаше да съществуват. Но, ЕС ги обича, че саде-биля и паре им дава. Ето фондчето "Юнкер" го лапна Гелчето под щедрият поглед на Бойко и Юнкер! Така, че не манипулирай! Ние не сме електорат на ГЕРБ;)))
263
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и КАКВО от това?!
262
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Т'ъпаци винаги е имало ......ама си натискат парцалките , хубавинко им е тук....марш в чукотка или в кндр...хайййййй
261
5
 
8
 
! Отговори
няко си преди 1 месец
Защо въпросът не е от много по актуалното ,,за излизане от нато" ! Ще е много интересно...
260
9
 
20
 
! Отговори
Викинга преди 1 месец
Какво ни донесе ЕС-бедност и разруха, факт!!!!, диктат и вмешателство в политиката ни-факт!!!, обезлюдяване на БГ-факт!!!, загуба на най-важните ни пазар и-факт!!!, унищожаване на българското-факт!!!, и още мнооого факти, а сега си помислете кои сме ние!?
259
11
 
8
 
! Отговори
Социолог преди 1 месец
Комплексарщината,злобата и страха ни бяха насаждани 50 г. чрез фълшива история , трудови лагери и пещи в Кримиковци където инакомислещия-мислещия се изпаряваше през комина.Втълпяваше ни се ,че сме били бедна малка страна претърпяла 1000 години робство-гръцко,османско и немско.Израстнахме с ходожествени филми пълни с насилие които 90% от народа си мисли ,че са реални.
Истината е ,че сме голяма държава три пъти по- голяма от Швейцария -по площ сме равни на Холандия,Белгия и Швейцария взети заедно
258
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ден днешен - България в ЕС е все едно на гол тумбак чифте пищови!
257
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодаря на ЕС !
Поздрави за тези,които искат да излязат от него.
Могат да го направят с Еърфлот и да отидат в Сибир !
256
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво,Колев !
Подкрепям !!!
255
8
 
5
 
! Отговори
До стратега преди 1 месец
Хайде,кажи ми как се поема като независима държаяа,когато всеки отрасъл е окупиран от олигарсите и мафията ! Хора,мафията ще ви разори ако не е ЕС !
Пример: Ковашки е собственик на половината ТЕЦове в Бг.Защо парното не е 40лв на месец.
Ай,поемай като независима държава
254
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Стратег
Такива като тебе не заслужават внимание!
253
3
 
12
 
! Отговори
ivailo преди 1 месец
Повече сме !