13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза

Подкрепата за ЕС рекордно висока преди изборите за Европарламент
26 апр 2019 07:42,
389
13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

13% от българите биха гласували за излизане от ЕС, ако такъв референдум бъде организиран в страната. Това показват данни от социологическо проучване на Европейския парламент, направено през февруари и март и публикувано месец преди евроизборите.

64 на сто биха дали гласа си за оставане, а всеки пети няма мнение. Според изследването през последните 6 месеца у нас желаещите да останем в ЕС се увеличават за сметка на колебаещите се.

Данните подреждат България на 13 място в Европа по нагласи за напускане, но далеч след британците, където Brexit все още има подкрепата на 37% от запитаните. Но дори в Обединеното кралството гласовете за оставане вече са повече - 45%, посочва Европейският парламент.

След британците сериозни нагласи за напускане има още в Чехия, където всеки четвърти е на мнение за излизане, а по-малко от половината са за оставане.

Според проучването въпреки кризите, миграцията и Brexit, подкрепата за ЕС сред европейските граждани е рекордно висока и доближава нивата на евроеуфорията след падането на Берлинската стена през 1989 г. 68 на сто от анкетираните се изказват в полза на членството на техните страни в ЕС.

Под 40% от европейците знаят, че изборите за ЕП са през май

България е се сред държавите, в които по-малко хора подкрепят членството. Въпреки това 53 на сто от българите смятат, че влизането в ЕС е правилно, само 8 на сто го намират за грешка, но за всеки трети то няма значение.

Най-големите еврооптимисти живеят в Люксембург, където 86% харесват ЕС, следвани от Холандия - 84% и Ирландия - 83%. Чехите и италианците са най-скептични - подкрепа за Европа изразяват около 1/3 от анкетираните. Проевропейските настроения са по-разпространени сред по-младите, по-образованите и живеещите в по-големи населени места.

59% от българите виждат ползи от членството, точно колкото и французите. 23 на сто от българите смятат, че не знаем как да се възползваме от присъствието си в ЕС. Най-убедени, че страната им извлича максималното от членството, са малтийците и литовците, където практически цялото население е на това мнение. По-скептични от нас са италианците, австрийците и гърците.

Според половината европейци нещата в ЕС не вървят на добре, като най-критични са французите и гърците. Повече от половината от населението е песимистично настроено и в Чехия, Великобритания, Финландия, Испания и Белгия. За това пък в Люксембург, Дания и Полша възгледът е противоположен.

Сред българите доволен от ЕС е всеки трети, а от нещата у нас - половината анкетирани, твърди Европарламентът.

В България все още има очакване несистемните партии да предложат търсените решения. Само 40 на сто смятат, че те са проблем, докато всеки трети би ги подкрепил, а още толкова се колебаят. Това подрежда България на последно място в ЕС сред страните, които се опасяват от тяхното навлизане в управлението.

По-малко от половината българи (48%) знаят, че предстои да се избират евродепутати. България е сред страните, в които избирателите декларират със средна готовност за участие във вота. Около 40 на сто от анкетираните заявяват, че ще се включат в гласуването при 36% избирателна активност на европейските избори през 2014 г. Подобни са нагласите и в съдените Гърция и Румъния. Всеки трети български избирател е категоричен, че няма да пусне бюлетина.

Гражданският дълг се посочва като основен мотив за гласуване от 41% от българските избиратели. Привичката за участие в изборите и желанието за подкрепа на определена партия се назовават като втори и трети по важност мотиви. Намерението за протестен вот ще заведе пред урните всеки пети българин, който смята да гласува.

Гражданският дълг е водещ мотив за гласуване и в ЕС като цяло, следван от привичката и осъзнатото усещане за принадлежност към Европа. Само 20% от българите ще участват в изборите за Европарламент, защото се възприемат като европейци, показва изследването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още по темата: ЕСизбори за ЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е еврейска схема за разрушаване на цивилизацията.
213
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
натикаха ни без да ни питат сега какво проучват? не е вярно процента е повече от 50 .малко *** вярват в ес вече
212
4
 
44
 
! Отговори
До циник преди 4 години
Твойта партия отдавна не е представена в парламнета. Не се напъвай. Под крилото на ББ още повече ще изпаднете. Вие ще престанете да съществувате. Даже офис нямате! За няколко години от милиони последователи сега сте на бунището на историята. Защото сте мошеници и далавераджии. Марш кучееее. Сссссст. На вас ви трябва по един намордник!
211
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може хора с фалшива лична карта да те измамят подведат с лъжа и да те оберат а прокурора да каже, че няма престъпление те си искали ти си давал!Лъжата не е престъпление внимавайте с кого говорите на улицата това, че някои казва нещо не значи, че ще го направи така както го казва.
210
5
 
47
 
! Отговори
ШМАТКА преди 4 години
Айде ,стига с тез манипулации!Народът видите ли бил за ес и нато-а мен никой не ме е питал, затова процентите са си чиста измислица! Да живея в мизерия, да те бият и то в дома ти и да има опасности навсякъде по пътищата,всичко да е лъжа в качество и количество било то в магазин, в болница и където се сетите и да казвам, че живея свободно и добре трябва да съм пълнен *** и ***! НАРОДЕЕ!!!!Идват избори и ви препоръчвам -изрежете този тумор -герб!
209
2
 
46
 
! Отговори
до 238 преди 4 години
Живея в София и ромите ме обраха под предлог да ми правят покрива така, че не са само по селата
208
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всеки десети гласувал щели да подаряват почти задвехил евра.по един дърт дизел.
207
1
 
37
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Ъов не е ЦСКА. Спкойно! Не си дорасъл да изказваш мнение. Ходи да бозаеш още няколко години.
206
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
13 % пак е нещо не е като при БКП 99 % са ЗА Партията на изборите след 1 г. викат долу БКП!
205
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят референсум. Нали са сигурни за ЕС? Но след като не правят, значи процентите не са 13, а много повече. В селата и градовете, с изключенив Пловдив и София, хората не искат и да чуят за ЕС. Свързват го с безаконие и ромски тормоз.
204
1
 
46
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Че то ако да си в един съюз е да пускат химна на ЕС значи добре ....Иначе от 1990г.насам съм обеднял 10пъти ....
203
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само измамниците са за ЕС защото при друга система щяха да бъдат сурово наказани не оставени на свобода да мамят.
202
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои знае ли едон време измамниците къде ги пращаше партията да копат с кирки? Днес ходят с по 30-40 досъдебни и правят поредната си измама като майстори на покриви, изолация и други такива който не вярва да види колко блока в квартала му има с започната изолация на 1 вия етаж и недовършена, но според властите живеем в свободна страна да ви пикая на свободата.
201
15
 
36
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Само елементарен "умен" *** може да е против ЕС и НАТО!Аман от ***!!! Глад за тях и лабуть!!!Да размажен червените бродници на 26.05.2019!!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
200
3
 
44
 
! Отговори
Крум преди 4 години
Кубрат Аспарух Тервел Симеон ... В кой Евросъюз са членували и по какви европроекти са си строили крепостите ? И как ни е съществувала държавата без еврочиновници?!
199
1
 
41
 
! Отговори
прекалявате с лъжите преди 4 години
И османската власт така е казвала,че бг са доволни в империята,само една шепа луди глави са будели народа,и са искали свободата. Всеки може да си направи проучване сам като говори с хората около него по въпроса.
198
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какво допитване всичко е маниполация на масите от шепа олигарси
197
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости! *** в БГ са много повече!
196
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да сме уж свободни хора според медиите, но имаите едно на ум на улицата не говорете с непознати може да ви оберат до шушка и вие да излезете виновен за това, че давате от страх за живота ви!
195
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква Европа е това обаче?Без единна федерация ЕС е една пробита каца.Федерацията трябваше да е онзи обръч ,който да я стегне .