13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза

Подкрепата за ЕС рекордно висока преди изборите за Европарламент
26 апр 2019 07:42, Йовка Димитрова
389
13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

13% от българите биха гласували за излизане от ЕС, ако такъв референдум бъде организиран в страната. Това показват данни от социологическо проучване на Европейския парламент, направено през февруари и март и публикувано месец преди евроизборите.

64 на сто биха дали гласа си за оставане, а всеки пети няма мнение. Според изследването през последните 6 месеца у нас желаещите да останем в ЕС се увеличават за сметка на колебаещите се.

Данните подреждат България на 13 място в Европа по нагласи за напускане, но далеч след британците, където Brexit все още има подкрепата на 37% от запитаните. Но дори в Обединеното кралството гласовете за оставане вече са повече - 45%, посочва Европейският парламент.

След британците сериозни нагласи за напускане има още в Чехия, където всеки четвърти е на мнение за излизане, а по-малко от половината са за оставане.

Според проучването въпреки кризите, миграцията и Brexit, подкрепата за ЕС сред европейските граждани е рекордно висока и доближава нивата на евроеуфорията след падането на Берлинската стена през 1989 г. 68 на сто от анкетираните се изказват в полза на членството на техните страни в ЕС.

Под 40% от европейците знаят, че изборите за ЕП са през май

България е се сред държавите, в които по-малко хора подкрепят членството. Въпреки това 53 на сто от българите смятат, че влизането в ЕС е правилно, само 8 на сто го намират за грешка, но за всеки трети то няма значение.

Най-големите еврооптимисти живеят в Люксембург, където 86% харесват ЕС, следвани от Холандия - 84% и Ирландия - 83%. Чехите и италианците са най-скептични - подкрепа за Европа изразяват около 1/3 от анкетираните. Проевропейските настроения са по-разпространени сред по-младите, по-образованите и живеещите в по-големи населени места.

59% от българите виждат ползи от членството, точно колкото и французите. 23 на сто от българите смятат, че не знаем как да се възползваме от присъствието си в ЕС. Най-убедени, че страната им извлича максималното от членството, са малтийците и литовците, където практически цялото население е на това мнение. По-скептични от нас са италианците, австрийците и гърците.

Според половината европейци нещата в ЕС не вървят на добре, като най-критични са французите и гърците. Повече от половината от населението е песимистично настроено и в Чехия, Великобритания, Финландия, Испания и Белгия. За това пък в Люксембург, Дания и Полша възгледът е противоположен.

Сред българите доволен от ЕС е всеки трети, а от нещата у нас - половината анкетирани, твърди Европарламентът.

В България все още има очакване несистемните партии да предложат търсените решения. Само 40 на сто смятат, че те са проблем, докато всеки трети би ги подкрепил, а още толкова се колебаят. Това подрежда България на последно място в ЕС сред страните, които се опасяват от тяхното навлизане в управлението.

По-малко от половината българи (48%) знаят, че предстои да се избират евродепутати. България е сред страните, в които избирателите декларират със средна готовност за участие във вота. Около 40 на сто от анкетираните заявяват, че ще се включат в гласуването при 36% избирателна активност на европейските избори през 2014 г. Подобни са нагласите и в съдените Гърция и Румъния. Всеки трети български избирател е категоричен, че няма да пусне бюлетина.

Гражданският дълг се посочва като основен мотив за гласуване от 41% от българските избиратели. Привичката за участие в изборите и желанието за подкрепа на определена партия се назовават като втори и трети по важност мотиви. Намерението за протестен вот ще заведе пред урните всеки пети българин, който смята да гласува.

Гражданският дълг е водещ мотив за гласуване и в ЕС като цяло, следван от привичката и осъзнатото усещане за принадлежност към Европа. Само 20% от българите ще участват в изборите за Европарламент, защото се възприемат като европейци, показва изследването.

 


389
Още по темата: ЕСизбори за ЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
25
 
10
 
! Отговори
КОЛЕВ преди 1 месец
Нормалните хора винаги сме повече от тези 13% психично болни хорица! Няма по-добро и по-сигурно място за живот на този свят освен Европейския съюзи можем само да се гордеем и да бъдем спокойни че сме в ЕС! Ако не бяхме в НАТО и ЕС, до сега оня от.качен руснак Путин да ни е окупирал като Крим, ама сега не може да ни пипне!
251
7
 
22
 
! Отговори
Стратег преди 1 месец
Аз съм на мнение, че искащите излизане от ЕС са поне 5х13%, т.е. към 60%. Тук цифрата е брутално занижена. Примерно, аз не съм питан, а аз съм най-върлият противник на ЕС/СССР. Смятам, че колкото повече растем под сянката на ЕС;))), толкова по-малка става възможността един ден да поемем самостоятелен път на развитие, като независима държава. ЕС означава липса на суверенитет за каквото и да е.
250
10
 
10
 
! Отговори
Статистики преди 1 месец
Тия 13% са от ония 19% българи ,които вярват ,че Земята е плоска....
249
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да разбера също защо за да съм в ЕС трябва да търпя псувните на някакъв неосъществил се в България човечец, когото сме издържали да учи с нашите данъци, за да плаща данъци някъде по ЕС, където както сам се определя според заплата всъщност е трета категория човек. Даже емигрантите взимат повече от българите в ЕС (избягалите), от които не искам “акъл”, понеже очевадно нямат, доказвайки го с псувните си на разпети петък. От хира, които треперят да не се наложи да се завърнат.
248
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не би да са измрели всички червени пенции та е такъв малък процента?
247
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако нещо е толкова хубаво, защо се налага да бъде така силово рекламирано и едва ли не да бъде налагано без съгласие на хората. Явно не е добро. Няма как да убедите хората в нещо, което не така.
246
6
 
19
 
! Отговори
До 254 преди 1 месец
Аз карам японска кола. За САЩ ми искат виза, въпреки, че съм уж ЕС гражданин. Не ми харесват повечето Европейски марки дрехи, понеже са конфекция, шита в Китай. Не ми харесва, че в България има само хипермаркети, които изсмукват парите ни в ЕС. Не ми харесва, че фържавата ни е клоаката на ЕС.
245
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 237
Референдума ще бъде като това менте социоогическо проучване.Мнозинството за,малцинството против,а всъщност малцинстовто *** от ЕС и е за,а мнозинството е против,защото нищо хубаво не вижда от ЕС.
244
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новото европейско мото да опазим околната среда.
Пестете тоалетната хартия ,спасете дърво.
За тая цел има лапат.
243
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно ,че точно тези,които са против ЕС бясно карат европейски автомобили,по Тракия.Говорят с близки по Европа безплатно и ходят по екскурзии без визи,не плащат мита.Имат по 100канала и гледат западни телевизии.Носят западни дрехи и ползват западни парфюми Симпатизират на западен футболен отбор и държат децата им да знаят западен език,защото е "" ключ" към успеха.
Но иначе ЕС е лошо нещо, ако ги питаш
242
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ама Европа дава палати и на други банани.
241
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шматка,уцелил си никнейма !
За друго не ставаш ,яно !!!
240
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой знае ли какво точно е направила тази, как и беше името... Габриел? Не мога да си спомня. Мисля си, че след месец ще има наказателен вот срещу управляващите. Много се издъниха, а не им останаха никакви кадърни кадри. С какво да се захванат и всичко се скапва. Трябва да съм луд за да гласувам за тях
239
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС свързвам с Кунева, Паси, Божков 10%, ЦарО и тем подобни “бизИнесмени”. Нещо хубаво за тези биологични единици?
238
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС е еврейска схема за разрушаване на цивилизацията.
237
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
натикаха ни без да ни питат сега какво проучват? не е вярно процента е повече от 50 .малко тъпаци вярват в ес вече
236
4
 
12
 
! Отговори
До циник преди 1 месец
Твойта партия отдавна не е представена в парламнета. Не се напъвай. Под крилото на ББ още повече ще изпаднете. Вие ще престанете да съществувате. Даже офис нямате! За няколко години от милиони последователи сега сте на бунището на историята. Защото сте мошеници и далавераджии. Марш кучееее. Сссссст. На вас ви трябва по един намордник!
235
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може хора с фалшива лична карта да те измамят подведат с лъжа и да те оберат а прокурора да каже, че няма престъпление те си искали ти си давал!
Лъжата не е престъпление внимавайте с кого говорите на улицата това, че някои казва нещо не значи, че ще го направи така както го казва.
234
5
 
15
 
! Отговори
ШМАТКА преди 1 месец
Айде ,стига с тез манипулации!Народът видите ли бил за ес и нато-а мен никой не ме е питал, затова процентите са си чиста измислица! Да живея в мизерия, да те бият и то в дома ти и да има опасности навсякъде по пътищата,всичко да е лъжа в качество и количество било то в магазин, в болница и където се сетите и да казвам, че живея свободно и добре трябва да съм пълнен ид.ио.т и серсем! НАРОДЕЕ!!!!Идват избори и ви препоръчвам -изрежете този тумор -герб!
233
2
 
14
 
! Отговори
до 238 преди 1 месец
Живея в София и ромите ме обраха под предлог да ми правят покрива така, че не са само по селата