България влиза в битката за домакин на евроагенцията по труда

В конкуренцията са още Словакия, Латвия и Кипър
30 апр 2019 18:43,
11
България влиза в битката за домакин на евроагенцията по труда
Архив: Булфото

България иска да приюти най-новата европейска агенция, която трябва да заработи до края на годината.
Правителството реши днес да подаде документи да кандидатира София за седалище на Европейския орган по труда.

Агенцията, която ще се занимава с мобилните работници, формално още не съществува, тъй като страните от ЕС решиха да я създадат, след като й изберат централа.

Отварянето й беше договорено през февруари, като се очаква тя да се занимава със свободното движение на работници, служителите, наети в една държава, за да работят в друга, както и да прави инспекции по техните договори и да урежда трудови спорове, засягащи повече от една европейски държави.

Агенцията ще координира действията на националните власти в ЕС по отношение на правата работниците, работещи в друга държава.

Срокът за кандидатстване за домакинството на новата агенция е до 6 май, а определянето на седалището ще стане до средата на юни. Освен София, интерес за домакинство са изявили още Кипър, Словакия и Латвия, но се очаква конкуренцията да се засили с приближаването на крайния срок.

Критериите за избор са наличие на готови подходящи офиси, достъпност, възможности за обучение на децата на служителите и за работата на членовете на семействата им, както и здравно обслужване на персонала. Водещо условие е намирането на географски баланс, което е предимство за България, която е единствената еврочленка, в която няма базирана европейска агенция.

До началото на юни кандидатурите ще бъдат оценени за съответствие спрямо условията, след което на 5 юни посланиците от ЕС в Брюксел ще проведат политически дебат по същността им и ще гласуват 8 дни по-късно.
Миналата година София кандидатства да приюти Европейската агенция за лекарствата, която заради Brexit трябваше да напусне Лондон. България тогава беше класирана последна, а агенцията се премести в Амстердам.

Преди година правителството предложи на ЕС офиси в “София тех парк”. А като предимства на кандидатурата на София бяха изтъкнати ниските данъци, добрите езиковите познания на българите, високия еврооптимизъм на населението, развитата хотелска база на столицата, безплатното средно образование, както и богатата национална култура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На дневен ред е сваляне направителството от предателии изменници.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Божееееее,по- скоро Македония ще стане агенция по мореплаването....Тия не мислят ли да сменят очилата,вече не е и смешно....
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една европейска агенция е добър шанс, който едва ли ще получим по ред причини. Шансът е в това, че ще се отворят работни места, ще дойдат служители, които ще харчат парите си тук, а и агенцията ще ползва услугите на различни фирми.Едва ли ще получим този шанс защото коефициентът на заплащане на служителите на агенцията за България е най-ниската; защото не знаем как да си напишем офертата и защото нямаме лоби.
8
2
 
0
 
! Отговори
Работяга преди 4 години
Ми по- добре да не е.Стяна ясно, че тука всичко е корумпирано и е податливо на услуги
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не! Просто не! СЕРИОЗЕН СЪМ! Българин няма работа, особено ако не е излизал от страната, да е домакин нещо свързано с труда. Та ние нямам дори по часово заплащане!
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последвал е смях в залата.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
евро агенции , това са машинки за пари , нищо друго и заплата от 20 бона
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема да се грижите за агенцията - чиновниците в нея ще са европейски и със съответните заплати
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да коментирам каква подигравка беше предишното "участие".Не случайно ни отсвириха - управляващите си носят някакви розови очила и им се искат с неща, които за нищо не стават, да привличат чужденците.Първо се опитайте да върнете българите, които емигрираха, и после се пробвайте....
2
1
 
10
 
! Отговори
Айде преди 4 години
Айде като се повишат заплатите до нормални и се спрат гаврите с работещите от бизнеса, тогава да влиза в такава битка. Че иначе е срамно.
1
1
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Само такава агенция ни липсва.