Сблъсъци при протести за жилища на достъпни цени в Берлин

85% от берлинчани живеят под наем, нямат собствен дом
Обновена: 2 май 2019 09:12 | 2 май 2019 09:12, Елка Василева
32
Сблъсъци при протести за жилища на достъпни цени в Берлин
Снимка: Reuters

Хиляди протестираха в Берлин срещу липсата на жилища на достъпни цени, предаде Ройтерс. Стигна се до сблъсъци с полицията и до арести.

Демонстрацията вчера, на 1 май, привлече 10 000 души. За реда в столицата се грижеха 5500 полицаи.

Протестиращите скандираха "Улиците са наши" и "Анкикапитализъм". Някои носеха черни дрехи и маски.

Десетилетия наред след обединението на Германия през 1990 г. Берлин беше магнит за творците и студентите, привлечени от ниските цени на жилищата в сравнение с тези в други градове в Европа. Около 85 процента от берлинчани живеят под наем, вместо да притежават собствен дом.

Но притокът на около 40 000 души на година в последното десетилетие доведе до увеличаване над два пъти на наемите. Частни компании изкупуват жилища, които после отдават под наем. Една от тях - Дойче Вонен - притежава около 115 000 жилища.

Миналия месец десетки хиляди души излязоха на протест в Берлин, за да настояват за изземването на над 200 000 апартамента, продадени на големи части наемодатели, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 4 години
Германците много богати, а 85% без собствено жилище. Германците живеят по зле от нас. Те са роби на корпорациите и банките.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма значение колко евтино е самото строителство. Най-скъпото е земята. За последните парцели куп спекуланти водят борба. В момента се строи основно на ниви в крайните квартали, като резултатът (защото ново строителство) е по-скъп от стар, но централен апартамент. Освен това в Германия има стотици наредби, наредбички и условия за строителството, които много оскъпяват крайния продукт.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама чакайте бе,кво сте ги зажалили германците! Ми нали там е по-добре,живее се прекрасно. Нали и нашите бягат там. Като чета коментарите излиза,че германците трябва да бягат в България.
22
1
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Китайците са направили 3D принтер, дето печата сгради. Е, пак се иска човешко присъствие, но строителите може да се редуцират до 50% поне. Ония майстори, дето много обичат да се размотават с цигара в уста и да обясняват колко са велики и откога са в бранша. КАто стане масово това строителство, цените ще поевтинеят, защото ще има конкуренция
21
0
 
18
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
В София при средно 1000 лв заплата наема ти е 500-600. Ако си сам а не семейство, гориш. Защото като платиш тока, вода, ГСМ-а, кабеларката, нета, карта за градски транспорт или бензин за колата, парното и после трябва да станеш каменояд. Виж, ако си женен едната заплата отива за всичко това, другата за храна и пак сте на нулата, ама поне няма да се чудиш какво да правиш :)
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си купят апартамент? Казват ви, че хората масово не могат да си позволят ДОРИ наема. Наемите в желаните градове вече надхвърлят половината от целия доход и повече. Всеки десети германец е в частен фарит заради дългове, които не може да плаща. Горният каймак на средната класа за десетилетия събира половин апартамент, да не говорим ако имат деца и им трябва голям. Мнозинството не може да си позволи никога. Освен това за апартамент в момента се наддава и цената се качва много над обявената.
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми кво реват бе? Като са им скъпи наемите да си купят апартаменти!
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
крякат за комунизъм и национализация...Не ви е срам. 115-те хиляди жилища на Дойче Вонен са панелки. Цели панелни квартали, спорно приватизирани на безценица, бивше държавно имущество. Като извършеното в България след 89-та от фирми като Мултигруп. Бивши социални жилища с частично отвратителни условия, сега давани на бедни на безбожни цени, с постоянно увеличаване на наемите в пъти, с фалшиви сметки за парно с доплащане на хиляди. Който не плати, остава бездомен. Представа си нямате.
17
1
 
16
 
! Отговори
Цветанов преди 4 години
Мисля че мога да помогна
16
2
 
7
 
! Отговори
88 преди 4 години
До АнонименАбе живее им се на село, ама цената на къщи в хубавите села е недостижима.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наемите в Германия именно НЯМА кой да ги плаща. Хиляди апартаменти в Берлин бяха продадени за инвестиция на петролни араби, които германците не могат да конкурират по никой начин. Стоят празни. Останалите се дават само мебелирани на туристи на безбожни цени. Обикновените наематели са масово гонени с цел луксозно саниране. За едно обикновено жилище в момента има до 800 желаещи. Високи заплатки? Средната заплата в Берлин е 1600 евро, средният наем за гарсониера скочи до над 1000. 6000 бездомни.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупави германци! Що не дойдат тук, да се радват на евтини жилища, ако пък имат късмет да случат на кръстник може и без пари да живеят! А по тарикатите могат да живеят в апартаментите на майките си и ако са на държавна работа мое и наема да им плащат!
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да дойдат у нас бе, празни села бол, къщите са без пари, природа като слънце. Даже и по морето ни апартаментите са хипер евтини.В днешно време само нет ти трябва и не е нужно да си на жентъра на Берлин в *** кафене, за да вадиш кинти.Да, ама не :))))
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще умра от смях. Граждани на най- капиталистическата държава в Европа крякат за комунизъм и национализация. Всеки иска в Берлин на нисък наем и голяма заплатка. Наемите се определят от търсенето и предлагането. Щом са високи, значи има кой да ги плаща.
11
1
 
24
 
! Отговори
Моше преди 4 години
Нали уж мноу хубаво в германия бе що ревете?!
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
115000 жилища? при коя партия на власт може такова нещо да се слу4и?капитализъма в германия е като робство!! как може милиони да нямат жилище!!4е те и мравките си имат дом!!
9
8
 
3
 
! Отговори
мм дааа преди 4 години
Много *** се е навъртял по форумите . Пишете глупости.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях там голяма блъсканица и ръгане беше. Цецко ухото с чакрите, енергията и етажа,и той беше там. Успя да вземе два апартамента, да има.
7
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ги гледам протестиращите, със сигурност нямат спомен от соца и стената. Та със сигурност си нямат на идея за какво протестират. Иначе, аз след 20години живот в южен квартал на София излязох от нея. Сега на 20км.в затворен комлекс, 250 евро на кв.м за тухла без да съм приближен на политици или магистрати. Същото чувам и за коренците германци.
6
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат на хранилка.Аз затова си живея в къщичка в един малък град. Може да нямам за ново ТВ от 1000лв, или телефон за 2000 , но качеството на живот е много по-високо от това в Големия град. Няма да се блъскам в претъпкани автобуси или улици . стана отида да пия едно кафенци прочета вестника , бачкам 6-7 часа и после си човъркам нещо из двора или пия една бира с някой познат.