Юнкер призна вина за Brexit, Гърция - за най-голямата си победа

Европейската комисия е длъжник на Западните Балкани, каза шефът й
7 май 2019 16:52,
50
Юнкер призна вина за Brexit, Гърция - за най-голямата си победа
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия за първи път призна вина за резултата на референдума във Великобритания, в следствие на който Обединеното кралство реши да напусне ЕС.

“Слушах твърде послушно това, което британското правителство на Камерън искаше - да не се месим в кампанията за референдума. Това беше грешка, защото Комисията беше единствената, която можеше да разобличи лъжите, които циркулираха. Сгреших, като си замълчах във важен момент”.

Това заяви Юнкер в рядко изявление пред пресата в Брюксел преди срещата на върха на ЕС в румънския град Сибиу в четвъртък и петък.

Запитан кои са най-големите грешки на управлението му като председател на Европейската комисия, чийто мандат изтича през есента, освен Brexit той призна и че се е забавил да отрече обвиненията, че като премиер на Люксембург се е договорил тайно с големи компании за значителни данъчни облекчения, за да разположат седалищата си в родината му.

Като най-голям личен и на Европейската комисия успех Юнкер определи оставането на Гърция в Еврозоната “въпреки проблемите и многобройните покани от останалите да излезе”. Председателят на Еврокомисията подчерта жилавостта на най-бедните гърци, които демонстрирали сила, каквато по-големи държави не успели да покажат.

Още по темата

“Това, което днес изглежда естествено (оставането на Гърция в еврото), беше изложено на голяма опасност”, каза Юнкер пред пресата.

Юнкер посочи, че под ръководството му Комисията е успяла да изпълни основните обещания, дадени в началото на мандата за създаване на заетост, растеж и инвестиции. Благодарение на дейността й са създадени 12,6 млн. нови работни места, заплатите в ЕС са се увеличили с 5,7%, инвестициите са се върнали на предкризисните нива, а еврото е запазило своята стабилност.

“Днес ЕС е по-силен от вчера и това не е случайно, а е резултат от нашето единство, решимост и умението да правим компромиси”, посочи председателят на Еврокомисията.

Като несвършена още работа Юнкер посочи даването на европейска перспектива на страните от Западните Балкани, извършването на институционална реформа в Брюксел, която да направи по-лесно вземането на решения и засилването на ролята на ЕС като глобален играч.

Преди срещата в Сибиу, на която лидерите на ЕС, с изключение на британския премиер Тереза Мей, която не е поканена, ще обсъждат приоритетите за бъдещето на Европа. Според Юнкер Европа трябва да се развива в социална посока, да развие ролята си като световен лидер и да реши “какво наистина е важно”, защото “ако правим всичко, няма да свършим нищо”.

Юнкер изрази недоумение от предизборната кампания в Европа, в която мнозина обещавали да намалят регулациите от Брюксел, защото тази задача вече била изпълнена от него. Европейската комисия е намалила със 70% законодателната си дейност, а 90 на сто от приетите директиви и регламенти са приети с единодушие от страните членки. Това означавало, че ЕС не действа срещу страните членки.

Председателят на Еврокомисията каза още, че екстремисткият вот на предстоящите избори не трябва да се приписва изцяло на разочарованието от ЕС, тъй като е следствие и на погрешни национални политики.

Запитан за отношението му към евентуално оставане на Великобритания в ЕС за постоянно, Юнкер каза, че вече няма страхове или надежди и че Обединеното кралство може да излиза или да остава. Председателят повтори афоризма си, че в сравнение с британския парламент египетския сфинкс за него е като отворена книга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
До не съм трол преди 4 години
Не те няма да ни ги върнат освен....ало не питаме батко. Ама пък ше ни ушамари лошо защото нашите лидери са глуповати.
33
2
 
2
 
! Отговори
Не съм трол преди 4 години
Гърция не ни я хвали, Юнкер, ами вземи да ни върнете земите долу на морето. Не на "гръцкото" море - на нашaта си част БЪЛГАРСКО Егейско Море.Дето ни го откраднахте с Ньойския "мирен" договор
32
1
 
4
 
! Отговори
Многуми Сейбе преди 4 години
Когато един грък се ражда , двама евреи плачат
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейската комисия е длъжник на всички. Толкова поразии прави, а такива заплати вземат...
30
0
 
4
 
! Отговори
BGexit преди 4 години
Европейската комисия е длъжник на България, защото даде да се източат еврофондовете. Метрополиите Германия и Франция нямат интерес от конкурентноспособни колонии и затова отпуска фондовете, колкото да подкупи марионетните правителства.
29
1
 
6
 
! Отговори
Ириней преди 4 години
Защо Гърция да е победа за Комисията. Гърция е победа на гърците, които изнесоха цялата криза на гърбовете си
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
когато го избираха тоя алкохолик за поста имаше доста гласували против него по ред съображения и опасенията бяха, че съюза няма да просперира под неготовото ръководство. така и стана. съсипаха континента, той и Мути, под заповедите на САЩ и с помощта на ***. Криза след криза удряше и нанасяше все по-големи щети. Все по-малко хора вярват, че съюза ще продължи и ще издържи. Вече е въпрос на време да се разпадне и всеки да се спасява поединично, както е било пред ВСВ
27
1
 
8
 
! Отговори
тоз добре ли е ? преди 4 години
"Гърция победа" ! - ха ха ха - дадохте на хитрите гърци 400 Милиарда евро !Ясо ,барбаянис , Евалла ! Ама гърците са Народ -раздадоха на всички ,затуй си пият узото на сянка ,а българите им слугуват.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИКОНОМИСТГлупости,Гърция беше източена и съсипана от банките
25
3
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Юнкер , е винове за бъдещия разпад на ЕС .Вмесо да се разкае и да си тегли въжето , се опитва за последно да води политика на *** , на национален кастрат ,изолиран и самозабравил се от лукса на скъпоплатената му службичка.
24
4
 
8
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 4 години
До Анонимен ОПРОСТИХА НА ГЪРЦИЯ НА ГЪРЦИЯ---250 МИЛЯРДА ЕВРО ЗАТОВА И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАПУСКА ЕС САЩ ТАКА РЕШИХА А НЕ НА НОРМАЛНИ ИЗБОРИ
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напишете името Джорж Фридман в тубата или просто така в нета и ще видите какви зли планове се коват срещу хората,срещу Европа и света.
22
1
 
8
 
! Отговори
Я да види дядо Поп преди 4 години
- Юнки, къде са ти паричките ?!- В торбичките(под очичките).
21
4
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Гъркът е хитър и лукав !Гъркът, брат на Дявола става,само и само, да е на печалба !
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Отвори очи и ще видиш. Гледаш на там където ти е изгодно. И от дветте страни ги командват нашите.
19
2
 
6
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
И как точно ЕС щеше да се намеси в демократичния референдум на суверна държава като Великобритания?! Евролицемери.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През мандата на люксембургския алкохолик, ЕС се превърна в джихадистко свърталище, разделено на враждуващи лагери. Исландия се отказа от членство, Великобритания напусна...
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слушах твърде послушно това, което британското правителство на Камерън искаше"Юнкер така е свикнал- да бъде послушен пред правителствата на Великобритания, САЩ, Германия...
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слушах твърде послушно това, което британското правителство на Камерън искаше - да не се месим в кампанията за референдума. Това беше грешка,"Да не би да намекваш, че по принцип се месите в изборите на членките? Защото това би било меко казано скандално погазване на демократичния процес и националния суверенитет.
15
6
 
11
 
! Отговори
Юнки преди 4 години
Ишиас, ишиас дръпнах аз 3-4 ишиасчета.