Криза в ЕС? Пет предизвикателства пред съюза през следващите 5 г.

Brexit е може би един от малкото въпроси, по които 27-те лидери могат да постигнат съгласие
9 май 2019 19:55, Елка Василева
38
Криза в ЕС? Пет предизвикателства пред съюза през следващите 5 г.
Снимка: архив, Reuters

Европейските лидери, събиращи се в румънския град Сибиу, се опитват да изместят фокуса от Brexit към важните въпроси за бъдещето на Европейския съюз в момент, когато блокът се готви за евроизборите в края на месеца.

"Бъдещето на ЕС сe простира далече отвъд Brexit", каза неотдавна досегашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Работата по приоритетите на ЕС не трябва да бъде нарушавана от напускането на Великобритания, заяви той.

За съжаление Brexit е може би един от малкото въпроси, по които останалите 27 европейски лидери могат да постигнат съгласие. Следва преглед на предизвикателствата, с които европейските политици ще трябва да се справят през идните пет години, пише ДПА.

Политика в областта на промишлеността и конкуренцията

Китай подкрепя своята икономика с милиарди субсидии и насочва усилията си за създаване на глобални промишлени първокласни компании през идните години. Европа се опитва да изработи отговор на това.

Обсъжданите подходи варират от реформа на европейските правила за сливанията, която да улесни големи компании да се обединяват, до увеличаване на държавната помощ за промишлеността. Възобновяемите енергийни източници, цифровизацията и електрическите автомобили са други ключови теми.

Междувременно отношенията на ЕС с американския президент Доналд Тръмп са обтегнати заради спора за митата. Комисията се стреми за приключи търговските преговори със САЩ до края на октомври, но постигането на споразумение може да отнеме много повече време.

Убежище/ Имиграция

Когато стотици хиляди мигранти дойдоха в Европа през 2015 г., много европейски страни се оказаха неспособни да посрещнат мигрантския наплив. Средиземноморските страни като Италия и Гърция се опитваха да се справят с мигрантската вълна край бреговете си. Нещата в ЕС се промениха оттогава, особено в сферата на граничната сигурност.

Все още предстои да се изготви значителна реформа на правилата за убежище, а страните от ЕС са далече от постигане на споразумение за разпределяне на кандидатите за убежище в блока. Страни като Унгария и Полша отказаха да се ангажират с приемане на бежанци.

Отчасти поради тази безизходица спасителните кораби с мигранти неведнъж бяха принудени да чакат с дни и седмици близо до италианския бряг.

Това може да стане най-голямото предизвикателство за ЕС през идните години.

Климатичните промени

ЕС трябва да премахне изцяло вредните емисии до 2050 г., поне според предвижданията на ЕК. Това означава, че икономиката, доставките на енергия и транспортният сектор трябва да се трансформират така, че парниковите газове да бъдат контролирани или повече да не бъдат отделяни.

Но дългосрочната климатична стратегия на ЕС все още не е ясна. Страните членки искат да се споразумеят за общ подход през идните десетилетия до 2020 г.

Еврото/ Валутният съюз

Деветнайсет страни членки на ЕС вече използват общата валута, а всички останали, освен Великобритания и Дания, вероятно ще последват техния пример по силата на договорите на ЕС. Но не трябва да очакваме това да се случи в обозримо бъдеще.

През следващите пет години България и Хърватия може да се присъединят към еврозоната, но те първо ще трябва да направят някои промени, така, че присъединяването им да не отслаби еврото.

Много работа предстои за реформа в еврозоната. Десет години след последната финансова криза еврозоната все още не се смята за устойчива на кризи. През идните години освен всичко друго предстои работа върху бюджета на еврозоната и укрепване на спасителния механизъм на блока.

Взимането на решения

Страните членки на ЕС имат проблем с принципа на единодушието, който редовно не позволява на блока да постига общи позиции по деликатни външнополитически въпроси. Това изискване попречи също на създаването на специален данък за дигитални гиганти като Google и Facebook.

ЕК предложи преминаване към гласуване с мнозинство в някои области.
Но това предложение ще изисква промяна в учредителните договори, която, от своя страна, изисква единодушие.

Взимането на решения може да стане още по-трудно, ако ЕС приеме още страни членки. В момента те са 28, след Brexit ще са 27.

Страните от Западните Балкани, включително Босна и Херцеговина и Северна Македония имат най-добри шансове един ден да се присъединят към блока. Географски погледнато те са в средната част на Европа, но политически и икономически често отстоят на огромно разстояние от останалите страни членки.

ЕС не може и не иска да им обърне гръб, особено след като Русия се опитва да разшири влиянието си чрез мощна медийна експанзия и други средства.

ЕК им отвори перспективи за членство в ЕС около 2025 г., ако страните кандидатки осъществят необходимите реформи. Преди това, през 2024 г. ще има нови евроизбори.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руската пропаганда
30
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 4 години
Бедността !
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеН 22Кои сте тия, дето "изхвърляте британия" ? До колкото знам Британия сама изхвърля ЕС в този си вид.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приемането на еврото е последният етап от затвърдяване на малоумието на аборигените от Територията,което окончателно ще бетонира "държавата"(по-точно жалките остатъци от нея)",на последното място в кошарата ЕС и ще я обрече на вечно дълбаене,до пълното изчезване от картата на Европа, недоразуменията "български народ и държава"!!!
27
0
 
8
 
! Отговори
Предизвикателства преди 4 години
1. Корупция2. Корупция3. Корупция4. Корупция5. Джендъризъм
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде да видим кога Швеция, Чехия, Полша и Унгария ще приемат еврото! Защо бързате? За да стопите доходите до летален край на бедните ли?
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bg medii sa mafia.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18О да.............това "финансовите и пазарни" инструменти са ГОЛЕМО "изобретение"!!! Финансови балони, акции без покритие, игри на борсите.............ПЪЛЕН ФАЛШ И ИЗМАМА!!!!!!! Затова и през има-няма 8-10 години идва ГОЛЯМА КРИЗА и народа изгубва ВСИЧКО!!!! Моля, куфара и в еуропката!!! Заминавай си натам и НИ ОСТАВЕТЕ ДА ПРАВИМ ИСТИНСКИ НЕЩА!!!!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми да, европеците са сбирщина роби и лузъри наследници. Китайците ще ни отметат като бръмбър сламка.
22
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КРИЗАТА В ЕС Е ОГРОМНА!!!4 ГОДИНИ НЕ МОЖЕ ДА ИЗХВЪРЛИМ ЕДНА БРИТАНИЯ И НЕ СЕ ОЧЕРТАВА СКОРО ТОВА ДА СТАНЕ!!!
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
закривай ЕС ***
20
3
 
12
 
! Отговори
трол си преди 4 години
До Анонимен 18ЕС е инструмент,за да се държи цяла Европа и ресурсите, и по-лесно в едни ръце. ЕС е съюз,който храни само богатите в него, крепи се на еврочинвониците,и евроджендъри по места добре захранени,а останалите са роби. ЕС колкото и да е лош,работи,държи 500 млн роби добре вързани. СССР и икономически и военно е бил могъщ,за разлика от днешна Русия,която е военен гигант,но финансово джудже.
19
1
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
Китай подкрепял индустрията със субсидии .А кой ги измисли субсидиите ? Европа субсидира земеделието си от години .Но то е зависимо от климатичните промени. Лоши инвестиции ;) Субсидии означават комунизъм ,а в ЕС дори мафиите ,ааа партиите вземат субсидии .Така или иначе това трябваше да стане някога .И от евро комунизъм да се мине към свободен пазар ;) А Китай няма да може дълго да ги субсидира ако имаше свободен пазар .Кой точно ще накара Европа да скъса с комунизма ?В Европа няма материал .
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До11. Чувството ти е грешно. СССР е политически блок изгладен ва друга философия от ЕС. СССР е съюз от Роби на Болшивизма и колективизма. С лагери за принудителен. Военен гигант и финансово джудже. ЕС е изграден да развива пазарни, финансови и технологични процеси. В среда ва мир и единство.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10От твоите уста - в Божиите уши!!!! АМИН!!!
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естественно че това си е мое мнение, но имам чувството че аз лично ще бъда НАПЪЛНО ЩАСТЛИВ от разпада на това не-до-разумение "ес"-чето!!!!! Тази неща-стна бюрократична машина, която се интересува повече от кривината на краставиците или от щастието на кокошките и прасен-ца-та, а не от човешките трагедии ВЕЧЕ НИКОМУ НЕ Е НУЖНА!!! ФАЛШИВА, КОМЕРСИАЛНА, ЛЪЖЛИВА И МОШЕННИЧЕСКА, ПОДЛА, БЕЗБОЖНА И БЕЗХУМАННА! Да се проваля, МОЖЕ ДА СЕ РОДИ НЕЩО ПО-ХУМАННО, макар да се съмнявам!
15
0
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Брекзит е инцидентен, а останалите са текущи въпроси за разрешаване.Вчера писахте статия, че ЕС е в икономически растеж, днес, Бам "криза в ЕС". Че и въпросителна сте му сложили.
14
4
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Долу ЕС. Да живее новата Османската империя .Всички българи са поканени на евтино море в Дарбекир-Мармарис
13
2
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
ВМРО и герб се канят да внасят икономически имигранти от Украйна .В същото време не пускат бежанците да отидат в Германия .ВМРО и герб ще ни напълнят с емигранти от всякакъв тип.Ако искат да вкарват украинци МРЗ то трябва да е поне 600 ? .Иначе обричат бг икономика . А най добре е вмро и герб да не идват на власт за да няма емигранти в бг .Тия две партии вкарват икономически емигранти и не пускат бежанците към Германия ;)
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А досега защо дремаха,кой им пречеше.И защо да мислим,че от следващия цикъл ще се втурнат да работят .Инакте работят.Изработиха ни потока и гокачиха на север.Бабин ни опоска тирфирмите.Танте ни проводи папата да никатурне скакалци с висше.Значи за даоцелеем,правителството спрямо тях даприлага гадост.