Спомняте ли си Янис Варуфакис? Сега той е кандидат за ЕП в Берлин

Бившият гръцки министър води много дискретната кампания
12 май 2019 16:35, Елка Василева
39
Спомняте ли си Янис Варуфакис? Сега той е кандидат за ЕП в Берлин
Янис Варуфакис. Снимка: архив, Reuters

В разгара на гръцката криза през 2015 г. той бе в конфликт с германското правителство и по-конкретно с тогавашния германски финансов министър и негов кошмар Волфганг Шойбле, който настояваше за драстични икономии в замяна на финансовата помощ.

Четири години по-късно бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис е кандидат за Европейски парламент в Берлин, пише Франс прес.

58-годишният икономист с нетрадиционни възгледи води обаче съвсем дискретна кампания, която преминава почти без митинги или присъствие в медиите. Но поради благоприятните изборни правила той може да бъде избран за депутат в базирания в Страсбург парламент.

Още по темата

"Янис Варуфакис отговаря на условията да бъде кандидат в Германия, той е регистриран в Германия и има там жилище", уверяват от обкръжението му. Законът предвижда, че трябва да си гражданин на държава членка на Европейския съюз и да си живял най-малко шест месеца в Германия, за да си кандидат там на изборите на 26 май.

"Политически чудовища"

През 2015 г. той бе министър малко повече от пет месеца и си спечели много врагове сред колегите си от Европа заради своята откровеност, наставнически тон и активност в социалните мрежи. Сега той води листата на "Демокрация в Европа", германска политическа партия, част от транснационалното и антисистемно движение "Демокрация в Европа Движение 2025", за чието основаване през 2016 г. той значително допринесе.

Оттогава Варуфакис изпитва единствено "презрение" към гръцкия премиер Алексис Ципрас, който според него е виновен за отказа от предизборните обещания на Сириза.

Варуфакис си връща: Гърция трябваше да фалира!

"Ние сме първото сериозно, транснационално и прогресивно движение", заяви бившият гръцки финансов министър. Той не дава много интервюта, участва в малко обществени прояви и предпочита да публикува кратки видеоклипове в социалните мрежи.

На 1 май Варуфакис взе участие в манифестация в Атина, а не в Берлин, където Международният ден на труда се отбелязва масово.

Листата на Варуфакис призовава за нов зелен курс и за да има прозрачност - предаване на живо на всички заседания на европейските лидери и на Европейската централна банка, валутната институция, която много гърци държат отговорна за политиката на строги бюджетни икономии в страната им в последните години.

В по-глобален план Варуфакис насърчава създаването на учредително събрание, което до 2025 г. да изгради една по-демократична Европа.

"Като убеден европеец аз се противопоставям на това, което правят европейските институции. Те провокират недоволство, което ражда политически чудовища като Матео Салвини и Лигата в Италия, "Алтернатива за Германия" в Германия и "Златна зора" в Гърция", изрази безпокойството си Варуфакис пред германската телевизия "Дойче веле", сравнявайки сегашното положение с това през 30-те години на 20 век.

Кандидат и в Гърция?

Защо обаче Варуфакис, когото най-четеният в Германия всекидневник "Билд" нарича "гръцкия клоун", се кандидатира за евродепутат в Германия?

Официалната причина отчасти е да покаже, че няма "противопоставяне" между Гърция и Германия или между "Севера и Юга".

Варуфакис, който според социологическите проучвания се ползва с подкрепата на един процент от избирателите, избра Германия и заради по-благоприятните изборни правила, които не предвиждат минимален праг при пропорционалното гласуване. На миналите европейски избори през 2014 г. сатиричната партия "Партията" и доста малобройната Демократична екологична партия излъчиха по един евродепутат с резултати от само 0,5 процента от гласовете.

В други страни партията му трябва да събере три (какъвто е случаят с Гърция, където звездата на Варуфакис залезе) или пет процента, за да излъчи свои представители в парламента в Страсбург.

Варуфакис, който след пет месеца като министър напусна правителството просто с пост в Тwitter, уверява, че иска, ако бъде избран, бързо да преотстъпи мястото си на друг човек от листата на своята партия, след като отправи предложенията си.

"Германските избиратели оценяват честните и прозрачни политици, които казват: "Вижте, не правя това заради кариерата си или заради възнаграждение, не искам да отида в Европейския парламент, за да се возя в лимузина и да имам на разположение десет служители", заяви наскоро Варуфакис пред всекидневника "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Той може също така да участва в парламентарните избори в Гърция след няколко месеца като кандидат на създаденото от него гръцко движение Мера25.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
18
 
! Отговори
Тъй, де! преди 4 години
Чегеваракис като типичен комунист иска да *** голяма заплата, ама не да си я изработи, а другите да му я плащат!
10
2
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Много помня. Ама и много накаэвам, беэ тълкувания нали
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жълтурското протурско сайтче ни забаламосва с нищо незначещия за българите Янис Варуфакис,а гробно мълчание за "лидера'' на ДПС Карадайь и далаверите на семейството му.
8
0
 
18
 
! Отговори
Биволь преди 4 години
Фактически,фирмите свързани роднински с Мустафа Карадайъ държат половината къщи за гости в община Борино, финансирани с европейски пари.Отделно от това стана майката на Карадайъ стопанисва семеен хотел в Борино, построен по програмата САПАРД.
7
1
 
25
 
! Отговори
Биволь преди 4 години
Балдъзата и шуреят на Мустафа Карадайъ стоят зад четири проекта за къщи за гости в родното му Борино.Фирмите им са получили над милион лева европейски пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Така се оказва,че фамилията на политика от ДПС държи половината обекти за настаняване в Борино,финансирани с европейски средства.Шуреят на Карадайъ Невредин Кючюк пък е абониран за обществени поръчки в общината.Фирмата муВиденица 2004е изпълнили договори за над 3,5 милиона лв.Отделно от това фирма на брата на Карадайъ има договори за още 1,3 милиона лв.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя само като му види човек лукавата византийска физиономия................му става ясно на човек ..............голяма хиена е , няма спор!!Лукав, пресметлив..............типичен грък!Аз такива като него ги заобикалям с един километър!!!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Gotin seksi grak sladur i na jeni i na maje se haresva uspehi pi4
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоа копиран текст от БТА , има си гугъл няма нужда да си спомня някой
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Манолис Глезос ще се кандидатира ли пак! Бе в новините, когато повечето хора нямаха още радио! Все едно ние да пратим в Брюксел Стоянка Мутафова!
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомняте ли си Боко как ни плашеше, че България ще стане като Гърция? :-)
1
2
 
8
 
! Отговори
Статистик преди 4 години
Колкото повече си го спомняме, толкова повече му набъбва...банковата сметка!