Полша изчисли загубите от Втората световна война – $850 млрд.

Експерти и политици ще искат репарации от Германия?
13 май 2019 16:15,
56
Полша изчисли загубите от Втората световна война – $850 млрд.
Снимка: Reuters

Комисия от полски експерти е изчислила, че Полша е понесла щети за около един трилион долара през Втората световна война, предаде ТАСС.

Още по темата

Руснаците вън, американците вътре, германците долу: НАТО на 70 години

В публикувано днес интервю в списанието "Шечи" (Мрежи) депутатът от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Аркадиуш Муларчик, оглавявал комисията, казва, че нейната цел е била да установи размера на "военните загуби" на страната. Депутатът припомня, че в отчета за военните загуби, изготвен през 1947 г., полските щети са оценени на 48 милиарда щатски долара (сегашни 850 милиарда).

Муларчик казва още, че в близко бъдеще докладът на комисията ще бъде представен на ръководството на Полша и че съдържанието му ще стане достояние на обществеността. "Смятам, че би била добра идея документът да бъде публикуван на 1 септември 2019 г., на 80-годишнината от германското нападение срещу Полша".

Темата за репарациите започва да се обсъжда в Полша от юли миналата година. Тогава лидерът на ПиС Ярослав Качински заяви, че страната никога не е заявявала, че се отказвала да иска репарации от Германия заради окупацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
18
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
И поляците започнаха да правят гръцки номера ! 80 г. от както свърши втората св. война не можаха да изчислят колко са им загубите ,чак след 80 г. започнаха да изчисляват загубите си ! Къде бяхте преди 40 г.или 50 г. когат Германия ви плати репарации ?! Тогава защо не казахте ,че имате по-големи загуби и съответно претенции за репарации ?! На гърците и поляците им трябва втори Хитлер !
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 21:Ние сме платили Руско-Турската война, два пъти, и на Руската империя и на Османската империя. Явно не знаеш историята на дедите си и защитаваш враговете ни
21
3
 
4
 
! Отговори
A преди 4 години
До Анонимен 6И да плати за загиналите в Руско-турската война, в резултат на която беше освободена от турското присъствие.
20
0
 
3
 
! Отговори
A преди 4 години
До Mister Cro 17Предполагам, че знаеш до какво ще доведе това разместване. Нещо като земетресението наречена ВСВ.
19
3
 
22
 
! Отговори
СМЕШНИЦИ преди 4 години
БЯХА СЪЮЗНИЦИ НА ГЕРМАНЦИТЕ И НАПАДНАХА ЧЕХИЯ..ЗАБРАВИЛИ СА--АКО И ЧЕХИЯ СИ ПОИСКА КОМПЕНСАЦИЯ ЗА ПОЛСКАТА ОКУПАЦИЯ....АКО И ХОХЛИТЕ СИ ПОИСКАТ КОМПЕНСАЦИЯ ЗА ОКУПАЦИЯТА НА УКРАИНСКИ ЗЕМИ ДО 45 ГОД,АКО И УНГАРИЯ СИ ПОИСКА КОМПЕНСАЦИЯ ЗА ОКУПАЦИЯ НА УНГАРСКИ ЗЕМИ--ПОЛЯКА Е ТОЛКОВА ***,ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ С ТЯХ ДА СЕ СПОРИ--НЕМЕЦА ЩЕ МУ ПОКАЖЕ ЕДНО СРЕДНО ПРЪСТЧЕ...
18
0
 
12
 
! Отговори
ПолскиТръмбеш преди 4 години
Поляците са си прави, но едва ли ще получат нещо друго освен райхсмарки или съветски рубли.Между другото Израел успяха да изнудят Германия да им плати някакви милиарди и то именно в щатски долари.
17
1
 
24
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Полша трябва да върне едни 60-70 хил. кв.км. на Германия и на свой ред да се разшири на изток за сметка на приятелчетата им от (западна) Украйна.....!!!!
16
3
 
30
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
На свой ред Германия може да поиска да й бъдат върнати отнетите й територии след ВСВ, които са дадени на Полша и Чехия!!!? След ВСВ са отнети 25 процента от територията на Германия, които са дадени на Полша, Чехия и Унгария и са изселени над 12 милиона германци! Редно е да бъдат върнати на Германия тези земи....
15
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Полша е нападната съвместно и координирано от Германия и Русия . Защо не искат същото и от руснаците"-----------------Защото не е вярно!
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полски прос...утки!!!Манталитет, кво да ги правиш!!!-)))))
13
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наглостта на полските бостани става все по-голяма. Повярваха си, също както през 1937-1939 г., когато си мислеха, че Англия и Франция ще ги бранят от Германия и СССР. Резултатът - брутално ги cogoмuзupaxa. Сега са полегнали в гениталuuте на САЩ, *** жезъла и пак се репчят на Германия и Русия. Да не би скоро двете големи държави пак да си имат обща граница, а Данциг - отново да бъде морската перла в немската корона...
12
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
човек като няма идея как да изкара пари, почва да се чуди какво и кого да излъже за да вземе.
11
3
 
23
 
! Отговори
А преди 4 години
що, нека си искат. Да се абонират и да чакат! Не е забранено да се мечтае!
10
11
 
35
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Никакво "германско нападение над Полша" няма, просто Полша е използвана за примамка и за пушечно месо от еврейското лоби, в част от войната срещу Германия, обявена още през 1933г на конгреса в Амстердам. В грубо нарушение на Парижкия мирен договор от края на ПСВ, Полша не само, че не осигурява коридор към Данциг и цяла Източна Померания, (немски територии, откъснати от Германия по суша), но и започва геноцид над германското население там. Хитлер прави 6 петиции до ОН преди да влезе с танковете!
9
2
 
48
 
! Отговори
да, да преди 4 години
Ние трябва да поискаме репарации за 500 годишното османско "присъствие" и преди него за 200 годишната византийска окупация. И парите от тези репарации да ги платим на 7-те славянски племена, да си оправят сметките с тракийските местни жители, пък те на кого ще плащат не знам! А всички заедно на дядо боже, че живеем на земята му. Или пък трябва да го съдим в Хага, че ни е нарушил правата като ни е създал толкова глупави?
8
2
 
46
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Поляците вече са получили репарации от Германия, възлизащи на 640 милиарда долара. През 2017 година изчислиха, че трябва да поискат още 38.45 милиарда евро, а тази година сумата вече е 850 милиарда. По тази логика не знам колко трябва да поискаме от турците за 500 години робство, та и от византийците за още 100 години. Репарациите за ВСВ отдавна са уредени и са затворена страница, а поляците са просто нагли.
7
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Полша изчисли ли колко е спечелила благодарение на Германия след войната ?
6
41
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бълагрия трябва да иска репарации от Русия за окупацията през 1944 и налагането на тоталитарен режим начело с най-некадърната прослойка от обществото на България
5
26
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полша е нападната съвместно и координирано от Германия и Русия . Защо не искат същото и от руснаците
4
1
 
10
 
! Отговори
нотариално заверено преди 4 години
Може и да имат успех при някакво компенсиране - само граничната река не трябва да е Одра/Одер , а Йордан.....хм...