Скопие натиска Брюксел, иска "македонски език"

България е против, но аргументите й не срещат разбиране
13 май 2019 08:10, Елка Василева
143
Скопие натиска Брюксел, иска "македонски език"
Снимка: архив, Reuters

Скопие се опитва да създаде прецедент в международното право, принуждавайки ЕС да приеме формулировката за “македонски език” в действащото си споразумение за статута и контрол на бежанците със службата за охрана на границите на ЕС (ФРОНТЕКС), пише “Труд”, като се позовава на добре осведомени източници.

Заради официалната смяна на името на държавата на Република Северна Македония се налага чисто технически да се преподпише съществуващото вече споразумение, в което македонските власти искат да вкарат клауза, че текстът е подписан на всички езици на ЕС и на “македонски език”.

Въпросът, че това е абсолютно неприемливо за България, е бил повдигнат пред високопоставен служител в генералната дирекция “Миграция и вътрешни работи” на Еврокомисията от българския зам.-министър на вътрешните работи Милко Бернер. Това е станало в рамките на министерска конференция на тема “Миграционните предизвикателства по Източносредиземноморския/Западнабалканския маршрут” на 3 май във Виена.

Радев от Северна Македония: Ние сме си най-близки на Балканите

Според информация от срещата представителят на ЕК е заявил, че Брюксел разбира опита на Скопие да създаде правен прецедент, налагайки при преподписването на споразумението да се вкара и езикова клауза, която да формулира “македонски език”. Първоначалното предложение на ЕК било текстът да съдържа израза “подписано на езиците на съответните страни”. От Скопие обаче се възпротивили, че това не е стандартната формулировка на този тип клаузи в споразуменията на ЕС, които обикновено се подписват “на всички езици на ЕС” и на подчертан конкретен език на другата страна.

Още по темата

Представителят на ЕК заявил, че правителството в Скопие е било подложено на огромен натиск от страна на опозицията по този въпрос и не е склонно да отстъпи. От Брюксел са поискали да знаят дали София ще приеме позоваване на македонския език съгласно Споразумението от Преспа между Скопие и Атина за името на страната, където той е определен като “славянски език, различен от гръцкия” или евентуално пояснение под черта с формулировката от съществуващите вече двустранни споразумения между България и Македония.

Българската страна е настояла, че всякакви решения за приемане на компромис ще се вземат в София на най-високо ниво и е подчертала, че парламентът в Скопие в този си мандат е ратифицирал Споразумението за добросъседство между София и Скопие, където въпросът е уреден с израза подписан “на конституционните езици на двете държави”.

От ЕК изразили разбиране за чувствителността на въпроса за България, което поставя Брюксел под натиск от две страни, но споразумението за статута на бежанците е от изключително значение за ЕС и не може да бъде забавяно. От ЕК предложили София и Скопие да потърсят уреждане на този въпрос на двустранно ниво министри на външните работи.

В заключение на информацията от срещата българската страна отбелязва общото впечатление на нежелание на ЕК да приеме аргументите на България и опит да се внуши, че София опитва да попречи на процес заради въпрос, който вече е решен с Преспанското споразумение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
8
 
! Отговори
До 104 преди 4 години
Има естествени езици, и изкуствени езици, естествени са български, руски, английски и т.н. Формират се по естествен път.Има и изкуствени езици като Java, C ++, Есперанто и т.н. Правилата се определят от някои човек или от някаква организация.По задание македонски език е формулиран от не си спомням от кой професор миналия век, но използва се български естествен език, но ще има разлики 1,2,,3.така имаме нов изкуствен език македонски. Това е определено от създателя на македонския език,.
103
11
 
3
 
! Отговори
Коце Ставрев преди 4 години
Кой си ти бе Оруел та да приравняваш Бойко с Георги Димитров. Бойко е по-висок и от Христос и требва да му се нарисуват икони и у църквите ама у католическите да му се молат сички българи
102
0
 
16
 
! Отговори
питам преди 4 години
Е И ЗАХАРИЕВА ЛИ ЩЕ ПРЕГОВАРЯ ЗА ЕЗИКА?
101
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: mnenie (номер 84)Точно там е хватката, напълно съм съгласен. Македонският език е кодифициран.А това го прави език. Ако някой се хване да направи шопски език и да го кодифицира, ще имаме и шопски език.А нито английски, нито немски имат друга кодификация освен английски и немски.Американските варианти се водят американски английски но само толкова.Македонците могат да си го кръстят марсиански език ако искат - все тая.Или пък македонски български - същото е. Всичко друго но не български.
100
2
 
15
 
! Отговори
Оруел преди 4 години
Борисов е наравно до Димитров за предателството и създаването на Македонска нация!
99
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От Скопие обаче се възпротивили, че това не е стандартната формулировка на този тип клаузи в споразуменията на ЕС."_________Eстествено, и Севернама Македония не е стандартна държава.
98
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонски език към днешнадата определено съществува.Лингвистиката не е история. Товае друга наука. Българите не знаятс какво се занимава Институтътпо български език към БАН. По-добре българите да се интересуватот български защото езиково са много зле.Есперанто също не е съществувал,докато Заменхоф не го е създал. В БАН отричат ли съществуването на есперанто?
97
2
 
9
 
! Отговори
До 99 преди 4 години
Това означава да се откажат от богатството на българския език, не мисля че са толкова глупави.
96
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се косете бре, до 20-30 години от Северна Македония ще остане само спомен и ще се нарича Северно - Албанска Македония, а официалният език ще бъде албанският.
95
4
 
10
 
! Отговори
не става преди 4 години
Съгласен съм, но да се води Северно-македонски език !!!
94
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам какъв им е проблема на Македонците, искат македонския диалект да го трансформират в македонски език, достатъчно е да се отьрват от без падежна та форма на българския език и да си използват падеж. Ще мяза на нещо като на много античен български език. Но определено няма да е български диалект. Е кофти ще е че че тогава ще трябва да си общуваме с преводичи българи и македонци въпреки че използваме еднакви думи но са в различни структури.
93
0
 
15
 
! Отговори
бай х преди 4 години
До Македонац во 1945 година Блаже Коневски / по рождение Конев / създаде македонска азбука по заповед на ЮКП съставена от сърби и сърбомани . Българската азбука мината през сръбска пишеща машина , тове е така наречената ,,македонска ,, азбука викат и още Коневица Оти нема ни един писмен документ преди 1945 години на тоя език ?????
92
0
 
17
 
! Отговори
Димитър Антов преди 4 години
Хора, Българи !Заиграването с общоевропейските ценности, баланса в отнощенията с Гърция, Русия,САЩ, т.наречените "западно-балканци" ще ни вкара в-Четвърта Национална Катастрофа! Ще станем *** без национална самоличност-някаква пасмина създадена от Нищото. За да забравим-Българската Азбука, Българката писменост/култура,история, победи и всичко Българско.После всичко ще се нареди до преразпределението на една Територия-това което Онези искат!Бог да пази България и истинските Българи!
91
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всяко тържество те споменават всички етноси, които съставляват държавата им, но винаги пропускат българският. Явно се счита, че всички който влизат в графа македонци всъщност са българи.
90
0
 
12
 
! Отговори
Няма такава Македони преди 4 години
До МакедонацЕй *** те гърците да те чуят, че "Солун и Атон са ваши" така ще ти постелят, че няма да знаеш къде си. Вие македонците сте промити мозъци и никой не може да ви помогне, но това си е ваш проблем. Ние ще ви оставим на албанците които до 20 години живи ще ви ядат. Тогава ще се сетите, че сте българи, ама ние няма да ви признаем за такива. Хайде бегай да учиш албански, че ще ти трябва ***.
89
3
 
17
 
! Отговори
Няма такава Македони преди 4 години
НИТО МАКЕДОНСКИ ЕЗИК ИМА, НИТО ТАКАВА ДЪРЖАВА. ТОВА Е БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, А МАКЕДОНИЯ Е ТЕРИТОРИАЛНА ОБЛАСТ НАСИЛСТВЕНО ОТКЪСНАТА ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ. ВСИЧКО ДРУГО Е ЛЪЖА И КОЛКОТО И ДА СЕ НАПЪВАТ НЯКОЙ ДА ОСПОРВАТ ТОВА НЯМА ДА ИМ СЕ ПОЛУЧИ, ЗАЩОТО ИМА ИСТОРИЧЕСКИ ДАННИ, ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ И ТО НЕ САМО БЪЛГАРСКИ ЗА ТОВА.
88
21
 
3
 
! Отговори
Македонац преди 4 години
Македонскиа език има бугарския е 80% наш и море да има македонски език у европа а не бугарски и море да ни вратите земята дето ни окрадохте и Солун и Атон са наши.
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До mnenieТогава защо Сверна Македония признаха албански език. Остави историята и езика но има и авторско право и Северна Македония го нарушава. Северномакедонски български или македонски диалектен български и точка на споровете както стана с името в Преспанското.
86
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Компромисен вариант е македонски български.
85
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонската азбука е написана за пръв път на българска пишеща машина....... Какво има да коментираме?