Скопие натиска Брюксел, иска "македонски език"

България е против, но аргументите й не срещат разбиране
13 май 2019 08:10, Елка Василева
143
Скопие натиска Брюксел, иска "македонски език"
Снимка: архив, Reuters

Скопие се опитва да създаде прецедент в международното право, принуждавайки ЕС да приеме формулировката за “македонски език” в действащото си споразумение за статута и контрол на бежанците със службата за охрана на границите на ЕС (ФРОНТЕКС), пише “Труд”, като се позовава на добре осведомени източници.

Заради официалната смяна на името на държавата на Република Северна Македония се налага чисто технически да се преподпише съществуващото вече споразумение, в което македонските власти искат да вкарат клауза, че текстът е подписан на всички езици на ЕС и на “македонски език”.

Въпросът, че това е абсолютно неприемливо за България, е бил повдигнат пред високопоставен служител в генералната дирекция “Миграция и вътрешни работи” на Еврокомисията от българския зам.-министър на вътрешните работи Милко Бернер. Това е станало в рамките на министерска конференция на тема “Миграционните предизвикателства по Източносредиземноморския/Западнабалканския маршрут” на 3 май във Виена.

Радев от Северна Македония: Ние сме си най-близки на Балканите

Според информация от срещата представителят на ЕК е заявил, че Брюксел разбира опита на Скопие да създаде правен прецедент, налагайки при преподписването на споразумението да се вкара и езикова клауза, която да формулира “македонски език”. Първоначалното предложение на ЕК било текстът да съдържа израза “подписано на езиците на съответните страни”. От Скопие обаче се възпротивили, че това не е стандартната формулировка на този тип клаузи в споразуменията на ЕС, които обикновено се подписват “на всички езици на ЕС” и на подчертан конкретен език на другата страна.

Още по темата

Представителят на ЕК заявил, че правителството в Скопие е било подложено на огромен натиск от страна на опозицията по този въпрос и не е склонно да отстъпи. От Брюксел са поискали да знаят дали София ще приеме позоваване на македонския език съгласно Споразумението от Преспа между Скопие и Атина за името на страната, където той е определен като “славянски език, различен от гръцкия” или евентуално пояснение под черта с формулировката от съществуващите вече двустранни споразумения между България и Македония.

Българската страна е настояла, че всякакви решения за приемане на компромис ще се вземат в София на най-високо ниво и е подчертала, че парламентът в Скопие в този си мандат е ратифицирал Споразумението за добросъседство между София и Скопие, където въпросът е уреден с израза подписан “на конституционните езици на двете държави”.

От ЕК изразили разбиране за чувствителността на въпроса за България, което поставя Брюксел под натиск от две страни, но споразумението за статута на бежанците е от изключително значение за ЕС и не може да бъде забавяно. От ЕК предложили София и Скопие да потърсят уреждане на този въпрос на двустранно ниво министри на външните работи.

В заключение на информацията от срещата българската страна отбелязва общото впечатление на нежелание на ЕК да приеме аргументите на България и опит да се внуши, че София опитва да попречи на процес заради въпрос, който вече е решен с Преспанското споразумение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
16
 
8
 
! Отговори
ДЕСЕН преди 4 години
До ognyanz"Българите" от Благоевград и Петрич го разбират без проблеми, защото те самите са македонци.
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: Гошо... *** (номер 35)Ами... за това си прав. Но има други примери. Главно балканските славянски народи от бивша Югославия.Едно време в Югославия говореха на един език - Сърбохърватски.Като се разделиха, и езика го разделиха на сръбски и на хърватски.Сега има и босненски, и н'ам си къф език, а всичите като цяло са варианти на сръбския.Е, като има хърватски, сръбски и прочие, що да няма македонски?Какво ни бърка?А американския е ***-дойди. Да видиш в Нова Зеландия как говорят!
42
4
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Българин: Ако ти не разбираш македонския диалект си е твой проблем. Българите от Благоевград и Петрич го разбират без проблеми. Да се учим от Гърция как се защитава националния интерес при подписването на подобни документи. Диалект, превърнат в официален език по решение на Коминтерна и ние да го признаем. Откъде накъде. Австрийците говорят ли на австрийски? Не, говорят на немски и това не им е проблем.
41
9
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Докато говорят български шопски диалект и пишат с българската азбука нямат език и нищо не могат да искат.- Говорят македонски език и пишат на македонска азбука. Знам добре, защото аз съм шоп.
40
21
 
4
 
! Отговори
ДЕСЕН преди 4 години
Македонският език е отделен език. Повечето българи не биха могли да разберат и 80% от един обикновен македонски текст. Разликата между чешкия и словашкия, или между сръбския и хърватския са в пъти по-малки, но въпреки това са признати като отделни езици.
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС за пореден път ще ни набие един шут .
38
0
 
14
 
! Отговори
Волен Атаков преди 4 години
ГЪРЦИЯ = РЕПУБЛИКА ЕЛЛАДА, НИЩО НЕ Е ПРИЗНАВАЛА, И ДАВАЛА ПРАВО НА ФИРОМО-ШИПТАРИТЕ ДА ВЗЕМАТ, ДА ОКРАДАТ И ДА ПОЛЗВАТ - ДРЕВНОТО АНТИЧНО ГРЪЦКО ИМЕ, ДУМА И ТОПОНИМ - МАКЕДОНИАС !!. НА ТЕЗИ ФИРОМЯНЦИ .ТОПОСА ''МАКЕС ХТОНИС'' Е -- АВТОХТОНЕН 20 000 ГОДИШЕН ГРЪЦКИ ТОПОС НИМОС .ГЪРЦИЯ ДАДЕ ПРАВОТО НА СКОПЯНИТЕ ДА ПОЛЗВАТ ДУМАТА ''МАКЕДОНСКИ'' -- ЗА ЕЗИКА, И Я ЗАДЪЛЖИ ДА КАЗВА В ООН, ЧЕ ТОВА Е СЛАВЯНСКИ ЕЗИК, НЯМАЩ НИЩО ОБЩО С ГРЪЦКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ .Това беше голям подарък и отстъпка за ФИРОМ
37
21
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
От къде на къде това е "абсолютно неприемливо за България"? На нас това по какъв начин ни пречи?Естествено, че си имат език и говорят на него. Който не ми вярва - да погледа 5 минути македонска телевизия и да прочете тяхна статия в уикипедия. Нищо няма да разбере. Това, че у нас има райони с още по-неразбирем говор не прави нещата по-различни. Македонците имат пълното право да имат собствен официален език.
36
3
 
16
 
! Отговори
вече е обещано преди 4 години
До Анонимен 34На предизборно събрание Карадайъ обеща,че турския вече ще се изучава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в училищата!От тук до втори официален език има само една крачка!Играйте си още на демокрация и толерантност,лошо няма!Да ви е сладко!!
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
=
34
3
 
18
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Абе той Борисов, че не е цвете е ясно и на децата, ама МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК И НАЦИЯ ГИ СЪЗДАДОХА ПРЕДАТЕЛИТЕ И РОДООТСТЪПНИЦИ ОТ БКП НАЧЕЛО С ГЕОРГИ ДИМИТРОВ, за да угоди на любовника си Сталин и приятелчето му Тито! Малко по-късно се опита дори ДА ЗАТРИЕ САМАТА БЪЛГАРИЯ, КАТО Я НАПРАВИ ЧАСТ ОТ ЮГОСЛАВИЯ!
33
0
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Малки,но...нахални.Цяла Хамерика пише и говори английски а не...американски,Австрия да не говори на...австрийски,а Швейцария на...швейцарски.Еее,туй да си македонец си е чиста...диагноза;направо да им издават жълти...европейски пашапорти,че да се виждат отдалеч.
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От януари тази години албанският е вече втори официален език в Македония, след решение на парламента им. Председателят на македонския парламент също е албанец - Талал Джафери. Къде са тръгнали да се навират с тоя македонски език, като е ясно, че са една умираща нация... Както впрочем и ние... Опасявам се, че няма да е далеч времето, когато Турция ще поиска турският за втори официален език у нас.
31
2
 
18
 
! Отговори
Не! преди 4 години
Нека си припомним чие творение е тази "държава". Голямото димитровче бе създадено по нареждане на кремъл и изпълнено от еничарите на Димитров. Факт! Русия е най-голямото зло за България!
30
2
 
25
 
! Отговори
казаХ преди 4 години
Макетата като искат македонски език да си го измислят,азбука също и да им го признават където искат.Докато говорят български шопски диалект и пишат с българската азбука нямат език и нищо не могат да искат.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 20 (Език свещен !)"Езикът е диалект с армия и флот"Макс Вайнрайх.Македония армия изглежда че има.За флота не знам, може би на Охридското езеро?Всеки сам да си прави изводите, приведох цитат от известен американски лингвист от руско-еврейски произход.Език ли е македонския или български диалект - нека всеки сам за себе си да прецени.
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво очаквате като сте се оставили в ръцете на крадливата банкянска диарията нали той беше инициатора поинструкции от краваршингтон за всичките тия циркове с македония заради вкарването и в натонай-добре си изберете някоя националност дето умее да си защитава интереса и се прекръстетеа ако въобще някога има история на балканитевъзпитаника на симеоновската школа ще бъде записан като унищужител на най-старата държава в европа- но той не е виновен - виновно е стадото
27
2
 
11
 
! Отговори
Ave преди 4 години
Македонскиот jазик е български език => да подписват направо на македонски и ще е подписан на език на Съюза!
26
1
 
15
 
! Отговори
аз преди 4 години
Като искат да си го измислят и да си го говорят. Никой няма да им се сърди.
25
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма вече нито държава нито народ.Начело седи дебелак башибозук с ордата си, а стадото си трае и си гледа в краката и портмонето.Докато не се обединим за общото благо държава няма да има.Мина времето когато овчарят мислеше за народа и народа беше добре, сега е време разделно.