Скопие натиска Брюксел, иска "македонски език"

България е против, но аргументите й не срещат разбиране
13 май 2019 08:10, Елка Василева
143
Скопие натиска Брюксел, иска "македонски език"
Снимка: архив, Reuters

Скопие се опитва да създаде прецедент в международното право, принуждавайки ЕС да приеме формулировката за “македонски език” в действащото си споразумение за статута и контрол на бежанците със службата за охрана на границите на ЕС (ФРОНТЕКС), пише “Труд”, като се позовава на добре осведомени източници.

Заради официалната смяна на името на държавата на Република Северна Македония се налага чисто технически да се преподпише съществуващото вече споразумение, в което македонските власти искат да вкарат клауза, че текстът е подписан на всички езици на ЕС и на “македонски език”.

Въпросът, че това е абсолютно неприемливо за България, е бил повдигнат пред високопоставен служител в генералната дирекция “Миграция и вътрешни работи” на Еврокомисията от българския зам.-министър на вътрешните работи Милко Бернер. Това е станало в рамките на министерска конференция на тема “Миграционните предизвикателства по Източносредиземноморския/Западнабалканския маршрут” на 3 май във Виена.

Радев от Северна Македония: Ние сме си най-близки на Балканите

Според информация от срещата представителят на ЕК е заявил, че Брюксел разбира опита на Скопие да създаде правен прецедент, налагайки при преподписването на споразумението да се вкара и езикова клауза, която да формулира “македонски език”. Първоначалното предложение на ЕК било текстът да съдържа израза “подписано на езиците на съответните страни”. От Скопие обаче се възпротивили, че това не е стандартната формулировка на този тип клаузи в споразуменията на ЕС, които обикновено се подписват “на всички езици на ЕС” и на подчертан конкретен език на другата страна.

Още по темата

Представителят на ЕК заявил, че правителството в Скопие е било подложено на огромен натиск от страна на опозицията по този въпрос и не е склонно да отстъпи. От Брюксел са поискали да знаят дали София ще приеме позоваване на македонския език съгласно Споразумението от Преспа между Скопие и Атина за името на страната, където той е определен като “славянски език, различен от гръцкия” или евентуално пояснение под черта с формулировката от съществуващите вече двустранни споразумения между България и Македония.

Българската страна е настояла, че всякакви решения за приемане на компромис ще се вземат в София на най-високо ниво и е подчертала, че парламентът в Скопие в този си мандат е ратифицирал Споразумението за добросъседство между София и Скопие, където въпросът е уреден с израза подписан “на конституционните езици на двете държави”.

От ЕК изразили разбиране за чувствителността на въпроса за България, което поставя Брюксел под натиск от две страни, но споразумението за статута на бежанците е от изключително значение за ЕС и не може да бъде забавяно. От ЕК предложили София и Скопие да потърсят уреждане на този въпрос на двустранно ниво министри на външните работи.

В заключение на информацията от срещата българската страна отбелязва общото впечатление на нежелание на ЕК да приеме аргументите на България и опит да се внуши, че София опитва да попречи на процес заради въпрос, който вече е решен с Преспанското споразумение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
1
 
! Отговори
gosko преди 4 години
Езика не е ли "северноМакедонски"?!?
123
0
 
0
 
! Отговори
P. преди 4 години
До ko4oТова, което пиша, е от моя стаж като преводач - немски език учих в елитна гимназия с преподаване на немски език и учители, родени в Германия (бивша ГДР). Работих и с немско говорящи европейци от Австрия. Да, има особености, които различават немския език в Германия и в Австрия. Да не говорим за немския език, говортим във Виена. Не пишете без да мислите и знаете. Кога последно отворихте какъвто и да е речник? Не говоря за тези, които абсолютно пет пари не дават за пълен член и непълен член
122
0
 
3
 
! Отговори
67 преди 4 години
До ko4oС разликата, че немците се задействаха и с книжовната си норма покриха както австрийските диалекти, така и диалектите на бивша източна Германия. Ние в България, обаче не си мръднахме *** и продължаваме да ползваме книжовната норма, наложена ни от соца, която изключва вардарските диалекти. В момента цяла България е неграмотна без изобщо да го осъзнава и продължава да обезграмотява идните поколения.
121
0
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Ние оправихме България и западните покрайнини и сега хварляме око на Македония.Славянска писменост....Българска култура.Нали това честваме всяка година на 24 Май. Славянска писменост /Кирилица/ ползват и в Монголия,като и други Славянски народи.Да бяхме казали ,че няма Руски език....Нека защитаваме това което имаме.Южна Кореа има територия малко по малко от България и 50 милиона население...и вижте каде стигнаха.Само 10 пъти по висок стандарт от БГ,без да участват в статистиката богатите индустр
120
3
 
5
 
! Отговори
ko4o преди 4 години
Колкото австрийците говорят австрийски, толкова и македонците говорят македонски.
119
0
 
2
 
! Отговори
P. преди 4 години
До P.Сред групата варианти на английски трябваше да включа като първи британски английски (British English).
118
0
 
6
 
! Отговори
P. преди 4 години
Не разбирате ли, че причината е, че сме на Балканите!
117
0
 
10
 
! Отговори
P. преди 4 години
До АнонименАми ето как се обозначава немски език в различните европейски страни:немски език авсгтрийскинемски език швейцарскиАнглийски език:английски САЩанглийски Канадаанглийски ЮАРанглийски Нова ЗеландияПолзвам речници повече от 48 години.
116
0
 
12
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Много тъжно ми става да виждам как в тази държава първо никой не си дава сметка за реалния проблем с македонския, а именно унищожаването на Иванечвския правопис, второ никой не защитава интересите на България в Европа. Едните ще кажат да не се лепим за миналото и да слушкаме Европата, понеже ние нищо не разбираме и сме назадничавите, а другите ще се държат патрЕотарската и с нулево понятие от лингвистика. Стигнах до там, че се надявам понякога македония да се албанизира, за да се изтрие срама.
115
1
 
27
 
! Отговори
ОПА преди 4 години
И КОЙ ПРИЗНА ТАЗИ ТАЗИ БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ-ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ ЗА НЯКАКВА СИ ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВАНА ОТ СЪРБОМАНИ--КОЙ---ХА СЕГА-----ЛИЧНО НА МЕН ТЕЗИ КЕЛЕМЕТА НЕ МИ ПРАВЯТ НИКАКВО ВПЕЧАТЛЕНИЕ--МАКЕТО ВИНАГИ Е БИЛ ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ,МАКАР ЧЕ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ СА ИЗМРЕЛИ ЗА ТЯХ...
114
2
 
28
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Така значи, сърбоманите от БЮРМ/FYROM още не са влезли нито в НАТО, нито в ЕС, но вече тропат с крак и поставят условия...така ли? И Бойко, за да покаже на Меркел, Юнкер и останалите палячовци на Новия Световен Ред какъв голям Евроатлантик е, е готов да им легне за пореден път! Когато една лъжа се напише на книга и се въведе за истина със закон, това не променя факта, че това е лъжа! Примери много! Така наречения измислен "македонски" език е само един от тях!
113
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз вярвам че Македония ако са упорити и един ден може би ще създадат македонски език по естествен път, но към настоящия момент просто имат български диалект. Най простия начин е да почнат да ползват падежна форма. Това много бързо ще се развие в самостоятелен естествен македонски език след 50 години примерно.
112
0
 
12
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Живо ме интересува какво мислят евродепутатите Майдел и Габриел по темата!
111
0
 
9
 
! Отговори
До 116 преди 4 години
Има голяма разлика между изкуствените и естествени езици, изкуствени езици има десетки хиляди, но не може да ги налага насилствено другите да ги приемат, примерно html e приет от всички доброволно, Java e много популярен но Майкрософт не го признават и не са длъжни, и никой не ги насилва за това, това че IBM не означава че и Майкрософт са длъжни.Всеки има право да си създаде свой изкуствен език но няма право да го налага. Вероятно ако македонски език се развие, може да бъде приет от другите
110
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно малко хора знаят, но има и други изкуствени езици.Например, радио Гласът на Америка (Voice Of America, VOA), са измислили така наречения "Special English" - силно опростен вариант на американски английски, с малък речников фонд, за да могат да го разбират лесно чужденците.Това също се води отделен език, който де факто е изкуствен, но колко хора са чували за него?
109
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига сме се занимавали с глупости, вместо да дъвчем македонския език нека го приемем и да решаваме проблемите на българския език, който, убеден съм, е труден и за много българи.Изкуствен или естествен каква е разликата?Есперанто е език измислен от един човек и сега над хиляда души говорят на него като роден език.Иврит е единственият известен пример в историята на успешно съживен мъртъв език.Разбира се, той се различава от библейския, но все пак.
108
2
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Да се учим от Гърция как се защитава националния интерес при подписването на подобни документи. Тогава аргументите ни ще срещнат разбиране. Ако Северна Македония иска да влезе в ЕС, ще подпише споразумението с тази формулировка "подписано на езиците на съответните страни. Не са в позиция да поставят условия на някого.
107
0
 
1
 
! Отговори
McDonski преди 4 години
Може да съм донски но съм шотландец, шот в нашиот ланд дон не тече.
106
1
 
1
 
! Отговори
McDonski преди 4 години
Може да съм донски но съм шотландец, шот в нашиот ланд дон не тече.
105
6
 
4
 
! Отговори
скопианецот преди 4 години
Засто немаме манастир на Атон као сити православци?