Работодателите трябва да мерят работното време на служителите

Европейският съд задължи държавите-членки да въведат системи за отчитане
15 май 2019 01:43,
47
Работодателите трябва да мерят работното време на служителите
Снимка: архив, Булфото

Европейският съд задължи държавите членки да въведат изискване към работодателите да измерват точно колко часа дневно работят техните служители.

Това стана по искане на испански синдикати, които се оплакали до Централния съд на страната, че не може да се установи с точност колко часа извънреден труд полагат работниците и той да им се заплаща.

Според статистиката в Испания повече от половината извънредни часове не биват декларирани и заплащани на работниците.

Европейските магистрати смятат, че при липсата на система за измерване на продължителността на дневното работно време на всеки работник няма начин да се установи обективно и надеждно нито броят на отработените часове и разпределението им във времето, нито броят часове извънреден труд, което прави прекомерно трудно, ако не и невъзможно на практика работниците да упражняват правата си.

Топ магистратите отхвърлят твърденията, че Директивите за работното време и за безопасността и здравето на работниците на работното място дават право на работодателите да измерват действително положения труд само пожелание.

Съдиите на ЕС се позовават на Хартата на основните права и на Директивата за работното време, според които основно право на всеки работник е да има законово установената продължителност на работа, както и на междудневни и междуседмични почивки.

Само система на отчитане на действително изработените часове би улеснила уреждане на спорове, когато работниците искат да им се плати или да им се гарантира почивка, а контролните органи и съдилища ще могат да следят за спазване на трудовите права, посочват топ магистратите на ЕС.

Затова те смятат, че “държавите членки трябва да задължат работодателите да въведат обективна, надеждна и достъпна система за измерване на продължителността на отработеното от всеки работник дневно работно време”.

Съдът добавя, че всяка държава може сама да избере при какви условия и какъв да е видът на отчитащата работните часове система.

За да стане решението на Съда на ЕС задължително и за България, трябва да се подаде подобен иск пред български съд, който да вмени на правителството да промени съществуващото у нас законодателство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждате ли скелето на снимката Немско е и се монтира още след първия етаж. Не можеш да се качиш на втория ако не е монтирано скелето така е в Европа. А в България строят 34 етажна сграда без да е монтирано скеле само са опънали една пл. мрежа.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато КРИБ, Велев, Домусчиев са начело на работодателските организации, законност няма да има.Синдикати в Бг няма. Те са хора на Велев, Домусчиев и сие.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Бг работещите в частния сектор нямат никакви права. Трудовият договор е само 1 хартия. Не се спазват раб. време, почивки, почивни дни почти няма, извънредният труд не се отчита никъде като положен, респ. не се заплаща, заплатите са МРЗ или около МРЗ, никаква нормална раб. среда, никакви условия за почивка, никаква нормална управленска култура. Нищо!
34
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
Нашите "нови капиталисти" бягат от почасовото заплащане, като дявол от тамян. Абе друго си е да имаш на разположение чираци за по 500-800 лева. Има и "високоплатени" за двойно повече пари(т.е. цели 500-800 евро), които трябва да са на разположение кажи речи 24/7. В провинцията е страшно - там се доближават до феодализма. Страната ни е деградирала във всички свери и нива. Няма как да е иначе, като на голяма част от нас осн. цел е да "уредят" чедата си с ап., къщи - по възможност в чужбина.
33
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 29Каквото съм научил и продължавам да уча всеки ден, твоя ум не може да го осмисли даже. Благодарен съм за щедрата оценка, която двойкари като теб си позволяват да дават на моето изразяване, но някак си не съм трогнат. Няма нужда да се биеш в гърдите. Това, което хората от твоя едноклетъчен калибър трябва да разберат е, че ви се плаща много повече, отколкото заслужавате. Няма как да ме убедиш, че неграмотна кодираща *** заслужава повече от лекар. Но скоро ще се пукне и вашия балон.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Petra42Няма лошо. Вашите мотиви са абсолютно справедливи. Направете го, но ...пред кой съд ще съдите Б-я?
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извънреден труд, ама извънредният труд се заплаща значително по-скъпо от труда в нормалния осемчасов работен ден. Едва ли в България дебеловратата мутра-бизнесмен ще се съгласи да плаща за извънреден труд.
30
0
 
9
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
Напиши ми го в бинарен код, с който за пръв път се запознах в далечната 1971 година, че на български явно не можеш ясно да се изразяваш. Що дъмпове съм разчитал в онези години, няма да повярваш. И разбира се никой не те спира да работиш и в събота и неделя срещу 5000 лева. Понаучи това-онова и работи, светът е голям работа има за всички.
29
1
 
5
 
! Отговори
Жеко преди 4 години
Преброяване на дивите зайци... Брюксел ще сложи броячи и на всички жени за да види колко точно е трафика.
28
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 26Бих предпочел да работя събота и неделя срещу заплата от 5000 лв., вместо да си нанкам срещу такава от 1000. Загряваш ли или да ти го напиша в бинарен код, слабограмотно хипстърче?
27
0
 
13
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Точно обратното е. Работното време на програмистите рядко е под 10 часа на ден, а и често работят и в събота и неделя и по нощите, когато ти сладко-сладко си нанкаш. В България този извънреден труд не се заплаща, вкл. и на програмистите.
26
0
 
10
 
! Отговори
??? преди 4 години
Това, ако се приложи наистина в България, заплатите ще скочат двойно и тройно, а в някои браншове като туристическият и повече. В туристическия бранш на морето в България, при това работно време през лятото, заплата от 2000 лева на месец, отговаря на заплата от 200-300 лева при 8 часов работен ден и пет работни дни в седмицата, а за да плащат МРЗ от 540 лева на месц (8 часа на ден и 5 раб.дни в седмицата), мутрите трябва да плащат по над 5000 лева на месец.
25
8
 
6
 
! Отговори
Ако вземат преди 4 години
Ако вземат да следят работното време на българските програмисти , ще се хванат за главата.Идват на работа в 11 , обядват два часа и си тръгват в 4.Много разглезена пасмина са програмистите.
24
16
 
3
 
! Отговори
Предприемач преди 4 години
Ба ша им меря. На мойте аргати им давам по 1200 лв, бачкат кат волове по 13 часа. И аз доволен и те доволни. Някой кат ми мрънка го натирвам веднага и на другия ден двама ми се молят да ги зема на мястото му. ако ми бачкаха по 8 часа трябва да им фърлям по 700 лв. Никой не го остройва, нали искат високи заплати, държавата да не се бърка в обърканата вече система
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най добре да не се харчат пари за такива глупости.Който не плаща не му се работи, който иска добри работници плаща коректно и гледа интереса на служителите.
22
1
 
16
 
! Отговори
Petra42 преди 4 години
Аз съм решила да съдя Б-я по др въпрос- - задължителните зелени училища. Децата които отиват не им се пишат отсъствия, въпрекиче учат само 1 предмет, а децата които отсъстват от училище по това време по др причини им се пишат отсъствия по всички предмети. Наредбата така е направена, че толерира онези, които отиват 5 дни в хотела на някой политик. Принуждават семействата да им пълнят хотелите градени с евро пари и наказват онези, на които не им харесва корупционнатасхема. Ще съдя Б-я за това
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В щатите в офиса имаше такава система и като мине 5:30 след обяд не можеш да влезеш с карта за да не трябва да ти платят извънредни.Доказано неефективни са такива системи.Ако има такава ще седим нарочно повече.Водещо е свършена работа и качество които трябва да влизат в определен времеви диапазон, а не само да мериш време.
20
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги едно нещо може да се изопачи и да се представи като загриженост. В същност работното време по никакъв начин не определя свършената работа , второ за извънредна работа има ясни правила и добрите фирми ги спазват дословно. Ако мога да свърша необходимата работа качествено и за 4 часа защо да седя още 4.Зависи и каква професия имаш разбира се, в магазин например който не е онлайн се налага да седиш от до. Така че подобни системи не са добри и с времето е доказано че не са ефективни.
19
3
 
5
 
! Отговори
Наков преди 4 години
До 27 То затова заплатата е 700 лв !!!!
18
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България се работи така:-фас пауза-кафе пауза-клюки пауза- и др. паузи