"Еразъм" за всеки, нови данъци и комисар за Африка след евровота

Социалистите предложиха на живо съюз на Зелените и левицата в ЕП
16 май 2019 06:30, Йовка Димитрова
59
"Еразъм" за всеки, нови данъци и комисар за Африка след евровота
Снимка: БТА

Нови европейски данъци, повече програми за младите и мегаплан за Африка бяха основните обещания, които водещите кандидати на европейските партии за евроизборите направиха по време на единствения дебат, излъчван на живо в Европа снощи.

Шестима от претендентите за следващ председател на Европейската комисия, излъчени от най-големите европейски партии - Манфред Вебер от ЕНП, Франс Тимерманс от ПЕС, Маргрете Вестагер от либералите от АЛДЕ, Ска Келер от Зелените, водачът на Консерваторите и реформистите Ян Захрадил и Нико Куе от Европейската левица, премериха сили в телевизионен дебат от Брюксел, излъчван от Евровизия в 12 държави и гледан от още около 45 000 души в социалните мрежи.

Водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс се обяви за европейски данък върху керосина и за облагането на фирмите с данък въглеродни емисии като част от мерките за справяне с климатичните промени. Тимерманс подкрепи либералите, че трябва да се сложи минимален праг за корпоративния данък, за да не се създават данъчни убежища в Европа.

Маргрете Вестагер от либералите получи подкрепа от водещите кандидати и за въвеждане на облагане на компаниите в цифровата сфера, които сега плащат по-малко от останалите бизнеси. Основните кандидати обаче се разминаха във вижданията си къде ще отиват събраните налози като консерваторът Ян Захрадил настоява те да влизат в бюджетите на страните, в които работят дигиталните компании, докато социалистите и либералите смятат, че те трябва да се вливат в европейския бюджет.

Либералите се обявиха за легализиране на миграцията, крайната левица вижда в нея шанс за възраждането на Европа, докато консерваторите държат миграцията да се остави на националните власти, а ЕС да се бори само трафикантите. Социалистите призовават за повече солидарност между страните членки и за съчувствие към мигрантите. Тимерманс предупреди централноевропейските страни, че ако продължат да отказват съдействие, границите в Европа ще се върнат.

Кандидатите за шеф на Еврокомисията предложиха различни стратегии за по-добър живот на европейците, като либералите и социалистите залагат на минимална заплата, която според Тимерманс трябва да е 60% от средната в съответната държава, докато ЕНП ще работи за засилване на икономиката, за да се вдигнат доходите. Социалистите предлагат европейската програма за студентски обмен “Еразъм” да бъде предлагана на всички младежи, за да трупат опит и впечатления. Ска Келер от името на Зелените се обяви за задължителност на програмите за младежка заетост във всички еврочленки.

От претендентите на шестте европейски партии за шеф на Еврокомисията само Манфред Вебер заяви, желание за безусловно партньорство със САЩ, докато останалите коментираха враждебното отношение на президента Доналд Тръмп към ЕС и заявиха,  че не биха допуснали американски ГМО храни на европейския пазар, за да угодят на САЩ. Тимерманс предупреди, че Путин е не по-малко опасен за Европа от Тръмп и че само обединена Европа може да им противостои.

По политиките за климата позицията на социалисти, либерали и на левицата отново се оказа близка в амбицията да се действа бързо и с наличните. инструменти, докато ЕНП иска да се напредва постъпателно, за да не пострадат бизнесът и най-бедните, които ще бъдат засегнати от мерките. Това даде повод на водещия кандидат на социалистите да предложи следизборно партньорство в Европарламента на Зелените и крайната левица за съставяне на парламентарно мнозинство.

Кандидатът на ЕНП за шеф на Еврокомисията Манфред Вебер заяви, че решението на проблема е затягане на границите и финансов план за Африка. Ако оглави Комисията, Вебер ще назначи нарочен еврокомисар за Африка. Той ще отговаря за изпълнението на мега хуманитарна и финансова операция на континента, която да създаде възможност на хората там да намерят препитание, вместо да го търсят в Европа.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
17
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
Еразъм е жив оргазъм за африканците. България трябва да напусне този цирк на изродите наречен ес... Минусите стремглаво се уевеличават за сметка на плюсовете
27
2
 
33
 
! Отговори
цирк ес преди 1 месец
Еврокомисар за Африка?!а кой нападна и разруши Либия която пазеше континента от Африканските бежанци?Англия и Франция!!! тогава за какво говорим само лъжи и глупости.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както и тука някакви дето не стават .
Нито един с решения в полза на общо благо.
По добре с визия и собствена държава отколкото провинция клатена от всички.
Лошото е че няма единство и гражданско общество.
25
1
 
17
 
! Отговори
пълна лудница преди 1 месец
Каква пародия и цирк,тези лица витаят из облаците и не знаят изобщо какво се случва,свидетели сме на нов СССР.
24
4
 
5
 
! Отговори
Еврократ преди 1 месец
Демокрацията и свободата са скъпо нещо, селяни прости! Не се научихте, че трябва да плащате. Данъцте нагоре, нагоре и пак нагоре. Докато ви вземем всичко.
23
1
 
22
 
! Отговори
Българина преди 1 месец
Когато някой предлага антиевропейска политика, нека даде пример. Взема бежанци и си ги отглежда в къши. Ако няма налични отива да живее в гетото за да им помогне да се интегрират. Праща децата си само в училища с мигранти. За всяко тяхно престъпление , либерала да плаща глобата и да лежи в затвора. Когато направят атентат той да бъде съден за масово убиство, той да плаща месечната им издръжка инт.н. Ако либералите са съгласни така, променяме закона!
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро ще има референдуми от сърце за излизане от ес повсеместно.

Западът загнива и ей-сега ще падне. Това го слушам от 1980-те години още.
21
4
 
19
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
Скоро ще има референдуми от сърце за излизане от ес повсеместно. Цялата политика е насочена срещу белия образован човек от европа. Юдеите си отмъщават и това е очевадно. Не мисля че българите сме го заслужили и е нужно откачане от влака пътуващ към ада, а сега сме дори вагона пред локомотива, сиреч буферна зона както му викат
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евроскептик, как хем след данъци не ти остават пари, хем пазаруваш скъпо?
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лицемерие, алчност и двоен стандарт - това е в основата на съюза. Мегафинансовата помощ на Вебер ще е нещо, което става и у нас - дават огромни пари , за " развитие", а резултатът е корупция и огромни кражби от местните велможи и послушание.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оргазъм за всеки и бежанци на килограм.
17
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Бежанците и тук имат условия за работа, но не им се работи. И какво като се създадат условия за работа в Африка, ще си оставят помощите и ще се урнат да вършат черната работа? Сериозо ли го смята някой това, че ще стане?
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарката Сталинка от вчерашната статия що я няма на снимката?

Не разбраха че и тя иска да се кандидатира ли?
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пишете го либерал и не го обиждайте повече
14
0
 
6
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 1 месец
Маргрете Вестагер води с шест на нула.
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А данък въздух никой ли не се сети да предложи?
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Той ще отговаря за изпълнението на мега хуманитарна и финансова операция на континента, която да създаде възможност на хората там да намерят препитание, вместо да го търсят в Европа."

Ще хрантутите цял континент? Вие нормални ли сте бе!
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Построиха комунизма в Европа, сега ще вдигнат данъците за да могат да строят комунизъм и в Африка.
10
0
 
20
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Китай превзема Африка икономически, за това евро управниците се замислиха. Че ще спрат да идват лесно диаманти петрол и злато от там.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Либералите се обявиха за легализиране на миграцията"

Вече знаем на кого да стискаме палци да се провали.