Манфред Вебер: Той ли ще е новият председател на Европейската комисия?

Представя се като човек от народа, вземащ присърце интересите на гражданите
16 май 2019 22:30, Елка Василева
43
Манфред Вебер: Той ли ще е новият председател на Европейската комисия?
Манфред Вебер. Снимка: архив, Reuters

Германският политик Манфред Вебер, който оглавява кампанията на консерваторите за европейските избори през май, се слави като доста приятна и дискретна фигура в често доста напрегнатия политически свят на Брюксел.

Но сега 46-годишният Вебер се надява, че изборите за Европейски парламент ще го изведат от относителната политическа неизвестност и ще го поставят на световната сцена като нов председател на Европейската комисия, като същевременно докажат, че той има силата да мобилизира широка избирателна подкрепа, пише ДПА.

Вебер, който в момента е фаворит в доста оспорваната надпревара за председател на комисията благодарение на водещата позиция на консерваторите в социологическите проучвания, се представя като човек от народа, вземащ присърце интересите на обикновените европейски граждани.

Мнозина смятат ЕС за елитарна организация, управлявана от високо квалифицирани хора, каза Вебер през ноември, след като беше избран с 80 процента от гласовете да оглави кампанията на Европейската народна партия (ЕНП).

"Днес тази Европа трябва да стане Европа за своите граждани", каза Вебер, утвърждавайки лозунга на своята кампания за заемане на мястото на Жан-Клод Юнкер като новия "Мистър Европа". ЕНП държи от 15 години влиятелния пост, който на теория представлява около 500 милиона европейци.

Предизборната програма на Вебер, радваща се на силна подкрепа от водещи консерватори като германския канцлер Ангела Меркел, изглежда предлага по нещо за почти всеки - от младите семейства през изоставените работници в заводите до "голям план" за борба с рака.

За Вебер обаче е проблем, че много европейски избиратели са склонни да не гласуват за тези, които са смятани за част от политическата върхушка.

Да не говорим за факта, че като германец той трябва също така да преодолее скептицизма на онези, които смятат, че най-голямата икономика в Европа вече доминира твърде силно в коридорите на властта в ЕС.

След класическа партийна политическа кариера, започнала с кратък депутатски мандат в законодателното събрание на провинция Бавария, а после в Европейския парламент от 2004 г., Вебер може би е смятан от много европейци за вътрешен човек в политиката, който се стреми да се разграничи от този си образ. Вебер оглавява групата на ЕНП от пет години.

Той е инженер по образование. На 16 години се присъединява към партията, към която принадлежи - баварския свръхконсервативен Християнсоциален съюз (ХСС). Често обаче е смятан донякъде за по-либерален и проевропейски настроен от много други членове на ХСС.

Вебер е твърд поддръжник на европейската интеграция, а също така критикува предлагания проект за тръбопровод "Северен поток 2" от Русия за Германия.

Наскоро той беше въвлечен в битката на ЕНП за бъдещите й отношения с национално-консервативната партия ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Методичният възход на Вебер в европейската политика обаче не е лишен от противоречия.

Миналата година той гласува в Европейския парламент против мерки, насочени към спиране на репаративните терапии за хомосексуалисти в разрез с повечето членове на групата на ЕНП.

За разлика от повечето председатели на комисията, Вебер не е бил национален лидер и никога не е заемал министерски пост, нито е ръководил структура, подобна по размер на комисията, чийто персонал наброява 32 000 души.
За неговите амбиции обаче е по-важно, че проучванията на общественото мнение в момента поставят ЕНП в силна позиция да бъде най-големият блок в Европейския парламент след изборите на 23-26 май.

Ако изборите се развият според очакванията, неговата кандидатура може все пак да стане жертва на неизбежните пазарлъци за разпределението на основните европейски постове, но на този етап малцина биха заложили против него.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските *** не са европейци и нямат нищо общо с цивилизацията. Всъщност те са си ватенки по манталитет. Непоправими.
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Предизборната програма на Вебер, радваща се на силна подкрепа от водещи консерватори като германския канцлер Ангела Меркел"Това ми беше достатъчно. Не става.
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От претендентите на шестте европейски партии за шеф на Еврокомисията само Манфред Вебер заяви, желание за безусловно партньорство със САЩ"Ето чия пионка е Вебер.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ЕНП победи, на 100% е той. Аз се изнендвам от глупостите за К. Георгиева и разни други "кандидати". Ако ЕНП победи това ще е Вебер, ако ПЕС победи това ще е Тимерманс. Другите партии нямат дори и статистически шанс за победа. Тази информация е официална, не е някаква тайна.
8
9
 
6
 
! Отговори
Да, той ! преди 4 години
Да, той !
7
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манфред Вебер е! Той обеща че ще спре Северен поток 2, значи е умен човек за разлика от психопатолевите.
6
2
 
10
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Нека напомним,че рибата е още в морето...Да не загори олиото в тигана!
5
2
 
10
 
! Отговори
Бреееее преди 4 години
Ми сега с кого ще се целува бибитко
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и аз за Сталинка се тревожа
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Сталинка? Какаво става с нещната кандидатура??? Новия 'съветски съюз' си има нужда от сталинска баба не някакъв *** младок!
2
8
 
4
 
! Отговори
дон кихот преди 4 години
До АфПора ЗавинагиТова ли успя да измислиш. Явно са ви намалили парите за тролене.
1
8
 
18
 
! Отговори
АфПора Завинаги преди 4 години
Да Живее АФРопа - кандидатът който ни обеща мащабна финансова помощ за Африка и Евро-Комисар за Африка. Като жител на Нова АфРопа искам да благодаря за това на Бъдещият Генерален-Секретар Другаря Вебер от Народната Партия на АфРопа!!