Вратите се отвориха: Швейцария премахва ограничения за българи

От първи юни можем да работим и живеем там
Обновена: 16 май 2019 21:31 | 16 май 2019 19:25,
198
Вратите се отвориха: Швейцария премахва ограничения за българи
Снимка: Reuters
Само след две седмици българите и румънците вече ще имат право на свободно придвижване, работа и усядане в Швейцария, съобщава българската секция на DW.
 
Срокът до досегашната ограничителна клауза изтича в края на май, така че от първи юни тази години гражданите на двете страни ще имат в Швейцария същите права, както и в държавите от ЕС. 
 
Защо досега имаше ограничения
 
Между Швейцария и ЕС са в сила редица двустранни споразумения, които на практика приравняват правата на гражданите им. Когато обаче България и Румъния се присъединиха към съюза, швейцарското правителство реши да ограничи правото на движение, работа и уседналост на жителите на двете страни. Така през 2009 година влезе в сила документ, който уреждаше статута на българите и румънците като граждани на ЕС. Той предвиждаше преходен период от максимум десет години, след който гражданите на двете страни да получат пълни права в Швейцария.
 
На 1 юни 2016 Швейцария премахна всички ограничения за българите и румънците - още преди да е изтекъл 10-годишният период. Тогава обаче Берн обяви следното условие: "Ако имиграцията от Румъния и България превиши с 10% средната стойност от предходната година, на 1 юни 2017 или най-късно на 1 юни 2018 Берн може да въведе нови ограничения за пазара на труда". И тези ограничения наистина бяха въведени от 1 юни 2017 - първоначално за една, а а после за още една година.
 
Пълна свобода на придвижване от 1 юни 
 
Сега обаче 10-годишният срок окончателно изтече. От идния месец българите и румънците ще имат право да усядат в Швейцария - ако са си намерили там работа или пък ако докажат, че разполагат с достатъчно средства. Така Хърватия остава единствената страна-членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар.
 
По данни от 2017 година в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и около 8 100 българи, като през 2016 миграцията от двете страни е нараснала двойно в сравнение с 2015. Тази страна има население от около 8,5 милиона, като 25% от хората не притежават швейцарски паспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дядо от селотова са евреите на ЕВропа!
122
3
 
7
 
! Отговори
Дядо от село преди 4 години
Тръгвам за там , ама ...дали ще дават коледни добавки към пенсията ?!
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво, че си се оправил в Австралия, но нищо не казваш как може да се търси работа там. Впрочем, навремето срещнах един български пастор от Автралия. Той се оплакваше, че го мъчи носталгия по България
120
7
 
9
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До Анонименкакъв Манхатън, не съм бил там и не мога да коментирам. Ти знаеш ли каде е Америка каде Австралия. Има малка разлика. Аз мога да коментирам само там където съм живял, западна европа и тука. За манхатън ще трябва да питаш някой от Америка, сигурно е интересно там
119
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зех австралийски паспорт на 5-тата година, и като щаслив ав$тралиец си живея сред най райския край на Планетата. Имай в предвид че съм работил и в западна европа----------Все си забравяш интернет биографията. Пропусна Манхатън.
118
0
 
11
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До ГoшуРадвай се.Сега сичкото ром що е останало тук ще се изсели в Чвейцарията.
117
1
 
9
 
! Отговори
Златко преди 4 години
до 117. - Ако някой ти се оплаква от живота в Швейцария , че бил тежък, значи не го слуша главата. Дори ***..те са по добре в Швейцария от други места по света. Правете си сметката как ви лъжат.
116
1
 
25
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До Бай ДанчоАми да! Как така ще бачкаш за чужди капиталисти?! Друго си е да бачкаш за българските - дерат по-яко! Тия, западните, са гола вода! Една кожа не могат да ти одерат! Друго си е българина - две, че и три кожи ще ти одере!
115
2
 
31
 
! Отговори
Гришо преди 4 години
Тези които лъжат за Швейцария имат много здраве от мен! Да, пица на улицата по крайбрежната улица в Цюрих в стрария град беше 24 франка! Кафето също както съм писал. Проблема не е в това...там каквто и заплата да вземеш ще е ниска защото позициите за по висока са ограничени за хора от Швейцария. Наема за жилише е убийствен!! ако не делиш с други ... направете си сметката! Мюнхен ми се видя като Перник спрямо Цюрих по цени!
114
1
 
11
 
! Отговори
tt преди 4 години
Браво.А сега кажете Велкомен на *** ни.И си пазете портмонетата.
113
9
 
24
 
! Отговори
Бай Данчо преди 4 години
Трябват им бачкатори. Видяха, че има полза само от белите емигранти. Черните се оказаха ***. Никога няма да ида там да бачкам, особено за западни капиталисти. Не на капитала!!!
112
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорих с една жена в Цюрих, първото нещо което ми каза е, "Живота тук е тежък". Работи като чистачка, вече 10 години е там, детето и расте там. Не съм я питал защо го води този "тежък" живот, но съм сигурен защо. Заради детето! Образованието е безплатно и е в топ 10 в света, градския транспорт е уникален, децата ходят сами на учлище още от 6 години и сменят по няколко рейса и влака. Кой смее тук да си пусне дете само да пресече улицата, камо ли да ходи на училище?
111
14
 
30
 
! Отговори
Златко преди 4 години
Аз съм швейцарски гражданин и наистина е добре човек да живее тук в Швейцария. Доходите ми са много добри, хората са чудесни, възпитани. Стандарта е нормален за живот . Тук на езерото е чудесно. Тук не търпят обаче прости хора. Поздрави от Швейцария !
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГoшуМи баце сам си си го причинил, предполагам никой не те е карал насила.
109
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САМО ЕС
108
8
 
10
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До ПрограмистКолега, парите не най важното, по важно е къде и как ги харчиш, а не просто да ги имаш. Затова съм тук от 7 години. Зех австралийски паспорт на 5-тата година, и като щаслив ав$тралиец си живея сред най райския край на Планетата. Имай в предвид че съм работил и в западна европа, но не останах там въпреки че кариерата ми вървеше нагоре, но се преместих тук. Сметай. по3дравви от едно инженерче магистърче
107
1
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
До Анонимен 106:Kогато някой е нает в сериозна професия - например програмист или лекар - преместването се плаща от работодателя, че даже и остават малко джобни.
106
12
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
не разбрах дали трябва да се притесняваме или да се радваме от новината че Швейцария ще я налазат българи, след като аз съм ав$тралийски гражданин живеещ в Cидни квартала зад 0перата и ви пишем и четем от офиса ми до ситито
105
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цюрих бил "вътрешно студен град" - ако на чисто, организирано място, където всеки си знае и мястото, и работата се казва така, предпочитам пред "вътрешно топъл град"
104
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се преместих в Швейцария тази година, програмист съм, тук взимах супер много пари и водехме доста раточителен живот. Там заплатата ми е доста висока, но половината отиват за наем и здравни. На една заплата сме с 2 малки деца, не бих казал, че мизерстваме, с храната компромиси не правим, въпреки това парите стигат от заплата до заплата. И все пак не бих се върнал тук за момента, там е рай да отглеждаш деца, толкова е лесно и приятно. Правя компромис с мен за сметка на децата.