Вратите се отвориха: Швейцария премахва ограничения за българи

От първи юни можем да работим и живеем там
Обновена: 16 май 2019 21:31 | 16 май 2019 19:25,
198
Вратите се отвориха: Швейцария премахва ограничения за българи
Снимка: Reuters
Само след две седмици българите и румънците вече ще имат право на свободно придвижване, работа и усядане в Швейцария, съобщава българската секция на DW.
 
Срокът до досегашната ограничителна клауза изтича в края на май, така че от първи юни тази години гражданите на двете страни ще имат в Швейцария същите права, както и в държавите от ЕС. 
 
Защо досега имаше ограничения
 
Между Швейцария и ЕС са в сила редица двустранни споразумения, които на практика приравняват правата на гражданите им. Когато обаче България и Румъния се присъединиха към съюза, швейцарското правителство реши да ограничи правото на движение, работа и уседналост на жителите на двете страни. Така през 2009 година влезе в сила документ, който уреждаше статута на българите и румънците като граждани на ЕС. Той предвиждаше преходен период от максимум десет години, след който гражданите на двете страни да получат пълни права в Швейцария.
 
На 1 юни 2016 Швейцария премахна всички ограничения за българите и румънците - още преди да е изтекъл 10-годишният период. Тогава обаче Берн обяви следното условие: "Ако имиграцията от Румъния и България превиши с 10% средната стойност от предходната година, на 1 юни 2017 или най-късно на 1 юни 2018 Берн може да въведе нови ограничения за пазара на труда". И тези ограничения наистина бяха въведени от 1 юни 2017 - първоначално за една, а а после за още една година.
 
Пълна свобода на придвижване от 1 юни 
 
Сега обаче 10-годишният срок окончателно изтече. От идния месец българите и румънците ще имат право да усядат в Швейцария - ако са си намерили там работа или пък ако докажат, че разполагат с достатъчно средства. Така Хърватия остава единствената страна-членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар.
 
По данни от 2017 година в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и около 8 100 българи, като през 2016 миграцията от двете страни е нараснала двойно в сравнение с 2015. Тази страна има население от около 8,5 милиона, като 25% от хората не притежават швейцарски паспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До menШото в България, кат бачкаш не ТА ЧУПАТ ОТ РАБОТА ПО 12 ЧАСА!!!!
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма грешка ... за тях.АЙДЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ! :)
81
7
 
25
 
! Отговори
men преди 4 години
така се бачка тука че ще ви паднат шапките а децата ги сексуализират още в детските градини. аз гледам на къде да бегам от тука. живота не е само пари. какво струват парите като нямаш свобода.
80
4
 
16
 
! Отговори
Здрав мен... преди 4 години
Ареее, и Швейцария си заминава.Щом опря до нашенците...
79
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
To било заради изтичане на забраната, не заради добра воля.
78
9
 
13
 
! Отговори
Швейцария преди 4 години
До АнонименГотови сме, а ти готов ли си да си заминеш към любимата мацква?
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТъй де, те за анадола, а вие за сибир....ние смр си добре тука.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМного смешно, имаш чувството на хумор на милиционер, какъвто си и.
75
4
 
5
 
! Отговори
NISAIBE OT BURSA преди 4 години
Kade SA im trezorite iskam TAM da rabotia chistachka
74
6
 
29
 
! Отговори
Ясно! преди 4 години
И Швейцария стана ***!
73
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбе не знам за сина на бай Тошо, ама щерката на Боко е Америка, и не е ясно с какви пари живее там, докато пенсионерите в България роват в кофите за огризки от храна.
72
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРусия няма да отвори границите си и да дава лесно визи за българи, България се обяви за враг на Русия. А иначе, българската министърка на туризма ходи на крака в Москва да моли за руски туристи и да обещава лесни и безплатни визи на руснаците, щото ако не бяха руските туристи на много българи щеше да им се наложи да мият улиците и да просят в Германия и в ЕС.
71
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха дано и съветска Русия да последва примера на Швейцария, да отвори вратите си и да прибере агентите си русофили от България.
70
5
 
25
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 4 години
САМО ГЛЕДАЙТЕ СЕГА КАКВО ПЪЧЕНЕ ЩЕ ПАДНЕ ОТ СТРАНА НА ТИКВУН И ХВАЛБИ ЗА НЕЩО, КОЕТО НЯМА НИКАКВИ ЗАСЛУГИ !!!
69
3
 
35
 
! Отговори
ss преди 4 години
Един ог малкото свестни вицове на Слави: Знаете ли, че Швейцария може да се нанесе три пъти на територията на България!? ........... ама не искат, гадовете!!
68
3
 
24
 
! Отговори
Обенофицеер преди 4 години
Нацисткото злато от предни зъби ощи ли е в швейцарските банки?
67
8
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
ха .... тия фашисти ли вееее, ще да им трябат слуги
66
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е момента да се обяви война на Швейцария по две причини. Ако станем български кантон ще сме много добре а също така ще запазим някой друг кадърен млад българин в България.
65
2
 
15
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
утре отивам там да си купя една банка
64
13
 
14
 
! Отговори
Моля кажи преди 4 години
Като бяхме по-добре от щвейцарците при социализма какво се случи че изведнаж се оказахме толкоз бедни, гладни, разпасани, крадливи и т.н. Ей това никак не мога да си го обясня.