Вратите се отвориха: Швейцария премахва ограничения за българи

От първи юни можем да работим и живеем там
Обновена: 16 май 2019 21:31 | 16 май 2019 19:25,
198
Вратите се отвориха: Швейцария премахва ограничения за българи
Снимка: Reuters
Само след две седмици българите и румънците вече ще имат право на свободно придвижване, работа и усядане в Швейцария, съобщава българската секция на DW.
 
Срокът до досегашната ограничителна клауза изтича в края на май, така че от първи юни тази години гражданите на двете страни ще имат в Швейцария същите права, както и в държавите от ЕС. 
 
Защо досега имаше ограничения
 
Между Швейцария и ЕС са в сила редица двустранни споразумения, които на практика приравняват правата на гражданите им. Когато обаче България и Румъния се присъединиха към съюза, швейцарското правителство реши да ограничи правото на движение, работа и уседналост на жителите на двете страни. Така през 2009 година влезе в сила документ, който уреждаше статута на българите и румънците като граждани на ЕС. Той предвиждаше преходен период от максимум десет години, след който гражданите на двете страни да получат пълни права в Швейцария.
 
На 1 юни 2016 Швейцария премахна всички ограничения за българите и румънците - още преди да е изтекъл 10-годишният период. Тогава обаче Берн обяви следното условие: "Ако имиграцията от Румъния и България превиши с 10% средната стойност от предходната година, на 1 юни 2017 или най-късно на 1 юни 2018 Берн може да въведе нови ограничения за пазара на труда". И тези ограничения наистина бяха въведени от 1 юни 2017 - първоначално за една, а а после за още една година.
 
Пълна свобода на придвижване от 1 юни 
 
Сега обаче 10-годишният срок окончателно изтече. От идния месец българите и румънците ще имат право да усядат в Швейцария - ако са си намерили там работа или пък ако докажат, че разполагат с достатъчно средства. Така Хърватия остава единствената страна-членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар.
 
По данни от 2017 година в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и около 8 100 българи, като през 2016 миграцията от двете страни е нараснала двойно в сравнение с 2015. Тази страна има население от около 8,5 милиона, като 25% от хората не притежават швейцарски паспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Браво на ГЕРБ, нека да реват ***"-------------------------------------------------------Ти като се изтропаш в тоалетната пак ли викаш "браво герб"? Я погледни датите, на които са наложени забраните - вождчето ви все е бил на власт и нищо не е успал да направи, за да паднат ограниченията по-рано.
2
6
 
65
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Още повече българи ще си тръгнат... роми също - в Швейцария има много за бране..
1
13
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късничко се усетиха, Швейцария не е това, което беше едно време.