След Щрахе: На ред са другите крайнодесни, държани на каишка от Москва

Падането на лидера на австрийската крайна десница – надежда за традиционните партии
20 май 2019 18:18, Елка Василева
117
След Щрахе: На ред са другите крайнодесни, държани на каишка от Москва
Хайнц-Кристиан Щрахе. Снимка: Reuters

Политиците от традиционните партии в Европа призоваха избирателите да застанат срещу крайната десница, след като направен със скрита камера видеозапис свали от власт лидера на Австрийската партия на свободата (АПС), което наруши броени дни преди изборите за Европейски парламент импулса сред националистите, пише Ройтерс.

Вчера, след като оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе доведе до разпадането на управляващата коалиция, австрийският президент призова да бъдат произведени предсрочни парламентарни избори през септември, смятан за най-близката възможна дата.

Щрахе подаде оставка в събота, след като в общественото пространство се появи видеозапис, на който той обсъжда уреждането на обществени поръчки в замяна на финансови и политически услуги с жена, представяща се за племенница на руски олигарх. Той призна, че видеото има "катастрофални" последици, но отрече да е нарушавал закона или да е изпълнявал това, което се обсъжда на записа.

Щрахе хвърли оставка през сълзи, бил жертва на "политическо убийство"

Крайнодясната АПС на Щрахе, която е част от управляващата коалиция в Австрия от 2017 г., беше една от най-успешните партии сред антиимигрантските и националистически политически сили, постигнали възход в цяла Европа през изминалите няколко години.

Лидери от традиционния политически спектър от целия континент дадоха ясно да се разбере, че се надяват падането му да даде отражение върху изборите на 23-26 май за Европейски парламент, далеч надхвърлящо пределите на Австрия.

АПС е част от съюз на европейски националистически партии начело с лидера на италианската формация "Лига" Матео Салвини, който в събота организира масов митинг в Милано заедно с партията на Марин Льо Пен от Франция Национален сбор.

"Преди няколко месеца Марин Льо Пен хвалеше австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе и говореше колко силен политик бил той", каза френският министър на икономиката Брюно Льо Мер.

"Щрахе беше принуден да подаде оставка. Разбираме и защо е бил принуден да направи това: защото е бил хванат в опит да продаде услугите си на външни сили. Зад това националистическо движение стои подчинение на външни сили", каза Льо Мер пред телевизия БФМ.

Още по темата

В събота германският канцлер Ангела Меркел заяви следното: "Имаме си работа с популистки движения, които в много отношения се отнасят с презрение към (европейските) ценности - които искат да разрушат онази Европа на нашите ценности. Трябва да се противопоставим решително на това".

В събота, след оставката на Щрахе, австрийският канцлер Себастиан Курц, консерватор, който през 2017 г. състави коалиция с АПС, свика предсрочни избори.

Вчера той се срещна с президента Александър ван дер Белен, за да обсъдят графика за произвеждането им и състава на служебно правителство.
"Това ново начало трябва да бъде скоро, възможно най-скоро, доколкото го позволява федералната конституция, така че аз призовавам за избори през септември, ако е възможно, в началото на септември", каза Ван дер Белен. Смята се, че няма как изборите да бъдат по-рано, защото по време на лятната ваканция на учениците гласоподавателите няма да ги има.

Европейските крайнодесни партии са във възход в социологическите проучвания от 2015 г., когато в ЕС влязоха над милион кандидати за убежище, повечето прекосявайки Балканите пеша.

Впоследствие крайнодесните партии станаха доминиращите политически движения в голяма част от бившата комунистическа Източна Европа и влязоха във властта в Австрия и Италия. Решението на Великобритания да напусне ЕС през 2016 г. се разглежда като част от същата тенденция.

Нито Салвини, нито Льо Пен взеха пряко отношение по скандала в Австрия. Салвини и съюзниците му се надяват на тазседмичните избори да станат четвърта или дори трета политическа сила в Европейския парламент, с което да направят решителна крачка към превръщането си в основно политическо течение.

"На този площад няма никакви екстремисти, расисти или фашисти", каза Салвини на съботния митинг пред готическата катедрала в Милано. "Тук няма да намерите крайна десница, а политика в добрия смисъл на думата. Екстремисти са тези, които управляваха Европа през последните 20 години", заяви той.

Германският коментатор Кристиан Ниче заяви, че австрийският скандал може да има и по-широко отражение, като покаже, че популистката вълна не е непобедима.

"Сега Австрия може да изпрати сигнал, че е в състояние да се освободи от този водовъртеж. Това може би все още няма да е повратна точка в погрешния път, по който е поела Европа, а знак за надежда, че вече е налице първата страна, която има силата да се отдръпне от изкушението на антидемократичните политици и партии", написа той.

Ищван Уйхели, социалист и член на Европейския парламент от Унгария, страна, в която доминира партията на националистическия лидер Виктор Орбан ФИДЕС, нарече Щрахе "първата плочка от доминото" на цяла поредица негови политически единомишленици, което скоро ще падне.

"На ред са Салвини, Льо Пен, Орбан и останалите крайнодесни марионетки, държани на каишка от Москва", заяви Уйхели.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жива постановка. Тоя чичко е толкова ***, че никак не е било трудно да го прекарат. Напили са го и като му се е развързал езика са записвали наволя. Това не е работа на Москва, там не са такива *** да си хабят играчите така. Това е доста *** постановка на германските служби под натиска на фрау Меркел и либерастията. Но за едно е истина, такива *** като тоя нямат работа в управлението не само на държава но и на квартален магазин.
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Москва държеше левите, а сега държи десните в Европа. Защото Русия е дясна и капиталистическа, а Европа е лява и комунистическа.
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гърция свалиха ДДС-то от 24 на 13 % на хранителните продукти. А на енергита ток парно и газ от 13 на 6 %, Превижда се възстановяването и 13-та пенсия. Внимавайте да не станете като Гърците. Нали така ви беше казал Бащицата Слънце.
32
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кремълската фашистка клика подкрипя фашистките движения в Европа - възражда отново пакта Сталин-Хитлер !
31
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарки и другари, ... власт ще видите на куково лято.Дори Москва не може да ви помогне вече, макар да не спира с опитите
30
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки който с изащитава интереса е агент на москваа тия със свалените *** са най убавими така е като не одат на молитвени закуски у краваршингтон така ще е
29
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
eевтина постановка на латвийска гражданка свързана с германските или щатските службипредсавя се за дъщеря на олигарх който няма децаама никой не го интересува - руснаците са виновниточно както със скрипал отровихо си човека дето им е слугувал за да натопят страната мугледав и нашата костунурка от бтв- и тя от същия хор
28
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скрита камера? А дали е законно? И защо не са публикувани записите в Австрия, а в Германия? Защото може да ги спука от съдене! И защо в постановката латвийката се е представила за рускиня? Ако се беше представила за полякиня? Явна постановка, но от най-евтините...
27
18
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Тези партии, които уж са държани на каишка от Москва поне са националистически и защитават националните интереси.По-интересни са онези партии държани на каишка от Вашингтон, Брюксел и Тел Авив.Те обслужват чужди, сатанински интереси и са вредни и опасни за националната сигурност на всяка държава.
26
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен до Зозо преди 4 години
А кога ще осъдят цялата Герберска пасмина, за извършване на геноцид над Българския народ ?
25
12
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
бравотази литовка представяща се за рускиня направи голяма услуга на австрийците а и на европейцитес по малко популисти се работи по перспективно за единна европакога ще започнат да се публикуват такива записи и у нас с онзи болен сайдер и останалите излишни?
24
19
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
А кога ще съдят за путинофилство кремълските слуги - хАтака, Воля, Възраждане, БСП, АБВ ....
23
16
 
9
 
! Отговори
произход на видовете преди 4 години
Гласувайте за Евелин Мейдън и Марая Гейбриъл, те са Истината и Пътят И Живота! Амин! Алелуя!!
22
15
 
28
 
! Отговори
марая гейбриъл преди 4 години
Целият Брутен Вътрешен Продукт на Русия е по-малко от този на Ню Йорк, т.е. на 1 щат, но въпреки това Русия е толкова Могъща, че Инсталира Тръмп и Диктува какво се случва в Цяла Европа. Тия за малки деца ли ни мислят, истината е, че ЕС е Ръководена от най-големите джендери, с конкурс да ги бяха избирали, не може да намериш толкова нискоинтелигентни и некомпетентни бюрократи!
21
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20Тази "латвийка" можеше да е Йончева...която също работи за Кремъл, само че в България !
20
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Националистическите партии са във възход не заради Москва, а заради това, че все още има разумни хора в Европа, които виждат, че третополовата либерастия ще затрие ЕС.
19
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква Москва ви гони? Нали казаха, че са били от някои от демократизираните републики. Литва ако не се лъжа. Навремето врага беше Запада, а сега Русия. Наистина много *** пропаганда. Министерство на истината няма ли да сложите, че хората случайно да не се объркват от манипулациите ви.
18
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бре, тая Москва направо всемогъща, бе! Назначава американски президенти, сега и в Европа се разпорежда!
17
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас тези партии на московска каишка са една дузина - БСП,Атака,ВМРО, АБВ, Воля са само челната петица, след тях има дълга върволица руски поцелуйковци и майцепродавци!
16
10
 
32
 
! Отговори
минувач преди 4 години
много интересно защо 'медията' пропуска да каже че въпросната жена от видеото се оказало че е от Прибалтийските републики (Литва или Латвия, забравих коя точно) а не от Русия? Но на нас ни внушават че пак Русия е виновна, що ли?И ако в Австрия от един запис пада правителството - то у нас и след "ало Ваньо" и "ти си го избра" - нищо не последва???