8 държави ще са готови с изборните резултати след полунощ

В Брюксел раздават скутери, за да вдигнат избирателната активност
Обновена: 22 май 2019 08:46 | 21 май 2019 20:07, Йовка Димитрова
13
8 държави ще са готови с изборните резултати след полунощ
Снимка: Reuters, архив

Осем европейски държави ще са готови окончателните официални резултати от изборите за Европейски парламент 15 минути след полунощ след изборния ден - само два-три часа след затваряне на урните. Това съобщи съобщи Европейският парламент, който ще публикува данните от вота в неделя в цяла Европа.

В Гърция, Естония, Чехия, Словакия, Словения, Латвия, Швеция и Къпър първи ще станат ясни имената на новите евродепутати и тежестта на политическите партии.

Към същия час България ще може да даде само първи национални прогнози, става ясно от съобщението на парламента.


Криза в ЕС? Пет предизвикателства пред съюза през следващите 5 г.

Малко след полунощ други 14 държави вече ще са готови с частични официални резултати: Австрия, Белгия, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Унгария, Финландия и Хърватия.

30 минути след полунощ ще са готови неокончателните резултати за Франция, а в 1 ч сутринта -  във Великобритания.

Европейските парламент ще публикува прогнозите за изхода от вота в 19 ч българско време на 26 май. Първата информация за разпределението на местата в Европарламента ще е готова малко след 21 ч.

Междувременно една от фирмите, които предоставят електрически скутери за градско придвижване в Брюксел съобщи, че се е договорила с Европейския парламент да ги дава безплатно на желаещите да гласуват. Към скутерите ще се дават и каски, а избирателите ще могат да заявят скутера до секцията през мобилна апликация, за която ще бъде генериран специален промоционален код. В Белгия, където гласуването е задължително, както и в България, освен европейски, в неделя ще се проведат и предсрочни парламентарни, и регионални избори.

Европейският парламент организира кампании за насърчаване на избирателната активност във всички държави от ЕС. Процентът на гласуващите за евродепутати намалява с всеки избор от създаването на парламента. На последните избори през 2014 г 46% от избирателите с право на глас се включиха в подбора на членове на Европейския парламент.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те може да броят бързо, пък ние можем скъпо. Всеки с таланта си
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В ЕС е влязла нова държава на мястото на Великобритания.Въприснара нова държава е Къпър с ъ.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За първи път чувам за подобен час ... 24:15ч.
Това висша форма на неграмотност ... дори е изписан със запетайка 24,15 :)
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В конституцията пише ли че трябва да гласувате насила. Не съм гласувал от първите избори в началото на 90-те години, когато гласувах за безпартиините а те горките се оказаха с червени книжки и задни части. Теглих им една тлъста майна и прекратих всякакви гласувания. За кои да гласувам някои имат ли идея. За Комунистите,за децата на Комунистите или за Пребоядисаните Комунисти. Дайте идеи.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България изборите няма да са честни, защото има изборен праг, какъвто не се изисква на европейско ниво. Нашите народносъбранници не желаят разни карантии да им развалят кефа и записват праг 5, 88%. Според европейските изисквания представителството трябва да е възможно най-широко. Праг ще има чак след година и само за страни с повече от 35 депутати.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами защо са ни тогава избори ? Направо да поканим господин Со рос, за да обяви резултатите !
4
0
 
3
 
! Отговори
Боце вожда преди 10 месеца
Брюксел не са наясно как седят нещата в истински развитите държави като нас! Да внимават, че да не ядосат по големия от най-големия!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
У нас вече са готови. Чакаме костинбродската афера и броим КГБ евродепутатите.
2
1
 
10
 
! Отговори
zeus преди 10 месеца
24.15????
Денонощието вече 25 часа ли стана?
1
1
 
7
 
! Отговори
Крейзи ФОрестър преди 10 месеца
Тука раздават евтини апартаменти батка, Брюксел могат да ядат от на баце суджука!