Като у нас: Полският премиер купил земя на силно занижена цена

Парцелът сега струва сто пъти повече
21 май 2019 13:13, Елка Василева
11
Като у нас: Полският премиер купил земя на силно занижена цена
Матеуш Моравецки. Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заедно с жена си се е сдобил през 2002 г. на много изгодна цена с парцел във вроцлавското предградие Опорув, който сега струва сто пъти повече. Това оповестява варшавският вестник "Газета виборча" в статия под заглавие "Как се е обогатил Моравецки", като новината е разпространена и от други полски медии.

Три години преди Матеуш и Ивон Моравецки да купят парцела земеделска земя с площ 15 хектара, той е станал собственост на енорията "Света Елжбета" по силата на закон за реституция на одържавени през комунизма църковни имоти.

Според "Газета виборча" купувачът заплатил 700 хиляди злоти, а тогавашната пазарна цена била четири милиона злоти, тоест шест пъти по-висока.

Вроцлавският епископат съобщил, че документите по сделката са изчезнали.

Търговията с недвижимости в областта Шльонск (с главен град Вроцлав) е била разследвана от полската Агенция за вътрешна сигурност поради множество съмнения за корупция. През 2006 г. бъдещият премиер е бил разпитван като свидетел и признал, че е узнал за възможността да купи имота от кардинал Хенрик Гулбинович, близък приятел на семейство Моравецки.

Според "Газета виборча" пред прокурорите Моравецки декларирал, че в момента на покупката не е имало одобрен план за регулация на въпросния терен. Вестникът обаче подчертава, че от предната 2001 г. е започнала процедурата по одобряването именно на такъв план. Това било общоизвестно и означавало, че цената на недвижимите имоти ще се увеличи.

"Газета виборча" твърди, че земята, която притежава семейство Моравецки, понастоящем се оценява на около 70 милиона злоти (сто пъти повече от цената на придобиване), което не е отразено в имотната декларация на полския премиер. И въпреки че Моравецки прехвърлил имотите си на името на своята съпруга и тя се заела с неговите финансови и имотни дела, според вестника през 2013 г. Моравецки все още е имал контрол върху своя бизнес с недвижимости.

В отговор на публикацията на "Газета виборча" пресслужбата на правителството обяви, че премиерът е решил да се обърне към съда, за да бъде изяснен случаят, съобщават други полски медии, предава БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полските кoрумпета и те с чужда пита помен правят. Що се касае до еврофондове - лява ръка-десен джоб, иначе ЕС бил лош.
10
0
 
2
 
! Отговори
Велика Франция преди 4 години
Германия е прехвалена *** и работилница. Франция е най-великата страна на света с несравнимо цивилизационно, историческо и културно влияние. Без френското просвещение и идеите за нация, без френската революция и без Наполеон, сега Германия щеше да си остане нацепена на държавици. Полша също е създадена от Франция след ПСВ и е традиционен стратегически съюзник срещу Германия/Русия. Днес френската армия, пета най-силна в света, може да размаже Германия за седмица.Vive la France!
9
3
 
2
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Полша спечели лъвския пай от еврофондове и от германски инвестиции. Над 2 милиона поляци работят в Германия. Цялата им икономика се крепи от немските заводи и компании. Ако германците им бяха наложили вето за членство в ЕС, сега щяха да са бедни като Украйна/Беларус. За благодарност корумпираните им политици само се заяждат с Германия, играят в лагера на Сащ/Англия и правят мръсно на ЕС. Храни куче да те лае е казал народа. Полски комплексари, никога няма да стигнете Велика Германия. Никога!
8
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Корупционни компромати по типа "Върви сега обяснявай, че нямаш сестра!" удариха наши политици, австрийски политици, полски политици и кого ли още не. Уж случайно удрят все неудобните за хората на Москва в тези страни около седмица преди изборите за ЕП.Случайност? Да бе!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чак пък като у нас не може да бъде. Българската политическа наглост едва ли може да бъде надмината. Вчера гледах в Шоуто на Слави си бяха направили труда да изчислят какви субсидии вземат като разделят получените суми на действително получените гласове и се получи 13,23 лв. след като по закон трябва да са 11 лв. на глас. Политиците си вземат едни 6,5 млн. лв. повече всяка година - за апартаменти с асансьори трябва да има. А имаше референдум, на който 3 млн. души искаха субсидиите да отпаднат...
6
5
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До 123Не като у нас ,а като навсякъде
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е стига ревахте! Цецоу нали подаде оставка от парламента. Сега Сичко е точно...даже няма да го питаме откъде е взел кешарата за апартамента...Пото,платено
4
2
 
9
 
! Отговори
Е, и? преди 4 години
2002 е преди 17 г. Земята тогава толкова си е струвала.Преди 17 г и у наше село декарът земеделска земя вървеше по 80 лв, а сега е 3000 лв. Който купил - купил, който продал - продал.
3
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като у нас ами. Нали всички тия компромети идват от едно и също място - от Кремъл
2
8
 
11
 
! Отговори
123 преди 4 години
Като у нас... Като у нас няма никъде по света.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата - там ще го осъдят, тука всичко ще си мине и продължи по старумъ.