Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши

Пластмасовите бутилки ще се произвеждат с неподвижни капачки
Обновена: 21 май 2019 16:42 | 21 май 2019 16:37,
85
Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши
Снимка: БТА

Европейският съюз забранява 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба в опит да намали замърсяването на световните океани, което застрашава живота на техните обитатели. Днес външните министри от ЕС окончателно приеха Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба, която трябва да бъде приложена в националното законодателство на страните членки до 2 години.

Така от юни 2021 г. на територията на Съюза ще бъде забранено производството и употребата на пластмасови сламки, тарелки, вилици, ножове и лъжици, бъркалки за кафе, дръжки на балони, както и клечките за уши.

Те трябва да бъдат заменени от изделия, произведени от други материали. От употреба се изваждат и чаши, съдове за храни и напитки, изработени от експандиран полистирен, и както всички изделия от разградими при окисляване пластмаси.

Решено: След 2021 г. без пластмаса в ЕС!

Приетата днес директива предвижда до 2025 г. пластмасовите бутилки да са направени от поне на 25% рециклирана пластмаса, а до 77% от тях да се преработват. Властите трябва да създадат възможност пластмасовите бутилки да се изхвърлят отделно, за да се улесни тяхното рециклиране. Освен това от 2026 г. капачките ще бъдат постоянно прикрепени към бутилките до 3 литра, за да не замърсяват допълнително.

Едновременно с това изделия, за които няма достъпни алтернативи, сред които филтрите за цигари и мокрите кърпички, употребата ще бъде ограничена. Те ще се продават с допълнителни етикети, указващи наличието на пластмаса у тях, вредата за природата, както и начина, по който да бъдат изхвърляни.

Още по темата

С новото европейско законодателство се въвежда отговорност за производителите на пластмаси, като те  ще плащат част от разходите за рециклиране. Това се отнася и за производителите на рибарски мрежи. Въвежда се задължение на националните власти да събират изхвърлени в морето мрежи, които често се превръщат в капани за животните.

По данни на Европейската комисия 86% от боклука на плажовете и половината от този в моретата е съставен от забранените пластмасови изделия. Микрочастици от пластмаси са открити и в човешкия организъм, където те попадат с храната.

Еврокомисарят за рибарството Кармену Вела коментира днес, че спирането на производството на 10-те изделия ще пести по 22 милиарда евро годишно за почистването на моретата и плажовете.

Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба беше приета за рекордно кратко време - само година, след като Европейската комисия внесе законодателното предложение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: ЕСпластмасови изделия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
3
 
! Отговори
Пам преди 4 години
Това което се приема, пише и коментира е уникално трагично! Сламките и чашките замърсявали??? А хартиените дали са ЕКО?Имат полиетилен, лепило и никой няма да иска да ги изкупува... както не се изкупуват хартиените шпули?!Разбиване на бизнес, унищожаване на малките и средни производства! И какво правим с безработните? И как обезщетяваме фирмите инвестирали в такива машини?Ще *** дървета, ще правим хартия и това е ЕКО, къде са ЗЕЛЕНИТЕ,или не знаят от какво се прави хартия?
74
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за клечките за българина няма никакво значение. Той ушите си не чисти или си оставя маникюр на кутрето с което гребе лечебна кал когато го засърби.
73
6
 
7
 
! Отговори
1 април преди 4 години
Трите свещенни книги - История на БКП, Винету и Библията. Аз Карл Май не харесвам, защото се оказа пълен лъжец и ги изхвърлих всичките! Библията мразя, а за БКП нямам какво да кажа!
72
1
 
9
 
! Отговори
До Zohan ot *** преди 4 години
Не ми излизай с "отворко" - не изглеждаш нито по-умен нито по-отворен! Ясно като бял ден е че не си виждал биоразградима пластмаса. Пликчетата за пазаруване (което засяга най-много масата хора) от нея се стопяват за месеци че и седмици. Океански риби, редовно ги откриват мъртви с кореми натъпкани с пликчета, клечки... 22милиарда евро годишно за чистене без особен резултат е достатъчна причина. Това че, вадиш конспиративна теория и започваш с "отворко" не те прави автоматично умен! Истината понякога е проста.
71
1
 
2
 
! Отговори
Баце! преди 4 години
Вече на никой не му е смешно!!! Освен на теб. Горския като удари е страшно! А тука земетресения силни не е имало от мноооогггоооо време ....
70
3
 
5
 
! Отговори
Изход! преди 4 години
Не само пластмасата, всеки път като видите църква и поп плюите... Няма да ми казваш ти на мене да съм овца. Нямаш моралното, етичното, природното право да ми казваш да съм овца! Няма да ми казваш да съм смирен, защото това е удобно на силните на деня. Няма да ми казваш ти една лъжа на 1800 години, защото предците ми бяха там преди 2000 години и преди 50000 години когато пространството и изкуството ви поведоха към цивилизация. Когато рисунката стана писменост и тогава бях там. Толкова за това!
69
2
 
5
 
! Отговори
Затишие пред буря... преди 4 години
Това, което се случва в момента е само затишие пред буря. Буря, която не може да бъде спряна. Буря, която е над парите, над етносите, над религиите. Буря, която е първична, унищожителна и която без съмнение ще сложи край на този свят такъв какъвто го познавате, ако не се спрете ... Имате само един единствен печеливш ход. Европа започва да се събужда ... 40 процента от цялото въглеводородно замърсяване идва от САЩ. Айде сега кой горя едно цяло лято е друг въпрос ... 1800 годишна лъжа не помръдва!
68
1
 
2
 
! Отговори
Вали преди 4 години
Вали мрази хората като цяло, мрази ги защото за 100 години са успели да унищожат равновесие създавано с милиони години. 2016 година целия свят осъзна фактите и разбра, че употребата на фосилни горива трябва да бъде ограничена и щетите върху екосистемите стават неконтролируеми. САЩ се изтеглиха от Киото. Планетата е бясна и ви доказва, че има сили с които не трябва да се ебавате... Ще падат още самолети. Ще има още бедствия още по-големи и жестоки. Кой ви излъга, че сте господарите на тоя свят ?
67
3
 
5
 
! Отговори
Zohan преди 4 години
До ***Отворко, биоразградимата пластмаса има поме 20-30 години период на разлагане. Личи си , че всички тука сте пълни баламурници. Някой беше казал в коментарите, ако всички направим така.... Е няма да направим. Биоразградимата пластмаса също е частично решение. Замазване на очи. От тези които правят пари и лобират. Има РЕШЕНИЕ за пластмасата- било то биоразградима или не. И хората казаха: основното е да има печалба от това. С две думи еколози или не всички гледата кесията. Така че чудото ням
66
3
 
3
 
! Отговори
Време е за истини... преди 4 години
Има два начина за мислене в човешкият ум ... пространствен и естествен, рационален вербален и неестествен. Старите богове са пространствени естествени и свързани с природни стихии, те са психологически проявления на природни сили, новият бог - това изчадие е рационално, вербално и неестествено измислено преди 1800 години. Имате само един изход за оцеляване. Една крачка назад и това християнско изчадие да го забравите и да изтриете 1800 години глупости. Часовникът тиктака, а Вали Горския е бесен
65
1
 
1
 
! Отговори
Zohan преди 4 години
До Башка Луд Ами давай. Спри се.
64
3
 
8
 
! Отговори
шматка преди 4 години
БравоЩе спрем производството на евтини и напълно рециклируеми материали и ще метнем пак дърветатаДръж се горо европеец те реже
63
2
 
9
 
! Отговори
Башка Луд преди 4 години
Малките действия водят до големи промени!Ако всеки един от нас, спре да използва торбички, чашки, спре да си хвърля *** сред плиродата, пести водата и енергията в бита си, то тогава, може и да има надежда за нас!Инак сме обречени!
62
3
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Чудя се дали да си купя дърва за тази година.ЕС може да ги забрани.Какво ще ме посъветвате ?
61
7
 
22
 
! Отговори
ЕС преди 4 години
ЕС разрешава пръскане с отровн ипестициди,които убиват пчелите,тровят,природата,плодовете,зеленчуците и хората, разрешава и кеймтрелса,с който ни пръскат отгоре, и още гадости разрешава като гей бракове,отнемане на деца от родителите им, нпо терора,майдани когато не са на власт техни хора,цензура ,проганада и други, но забранява клечките за уши?!
60
9
 
5
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 4 години
Ок съм със забраната на пластмасите, стига да разрешат гей браковете и осиновяване на деца от гей двойки!
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тая гмеж трябва има световна забрана за всички продукти,ако искаме да оцелеем като вид!
58
3
 
7
 
! Отговори
Асан Кьоравио преди 4 години
А кондомите кога ???
57
2
 
4
 
! Отговори
селянин преди 4 години
Има клечки крибрит и памук. Само да ги правят по здрави, че пак ще трябва да използвам прахосмукачката.
56
2
 
4
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
До: "А как ще си чистим ушите?"Е, как? Много лесно. Взимаш душа и с хладка вода и малко по-силна струя насочваш към ушите в продължение на 10 секунди. После се навеждаш внимателно и тръскаш главица. Така се чистят уши, със силна струя вода. в болница да отидеш, пак така ще ти ги продухат. Само внимавай главата да ти е изправена докато чистиш ухото с душа.възможно е да влезе вода в ухото. После боли много една седмица, но ще се оправиш, спокойно. Това се случва рядко и трябва да си навел глава