Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши

Пластмасовите бутилки ще се произвеждат с неподвижни капачки
Обновена: 21 май 2019 16:42 | 21 май 2019 16:37,
85
Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши
Снимка: БТА

Европейският съюз забранява 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба в опит да намали замърсяването на световните океани, което застрашава живота на техните обитатели. Днес външните министри от ЕС окончателно приеха Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба, която трябва да бъде приложена в националното законодателство на страните членки до 2 години.

Така от юни 2021 г. на територията на Съюза ще бъде забранено производството и употребата на пластмасови сламки, тарелки, вилици, ножове и лъжици, бъркалки за кафе, дръжки на балони, както и клечките за уши.

Те трябва да бъдат заменени от изделия, произведени от други материали. От употреба се изваждат и чаши, съдове за храни и напитки, изработени от експандиран полистирен, и както всички изделия от разградими при окисляване пластмаси.

Решено: След 2021 г. без пластмаса в ЕС!

Приетата днес директива предвижда до 2025 г. пластмасовите бутилки да са направени от поне на 25% рециклирана пластмаса, а до 77% от тях да се преработват. Властите трябва да създадат възможност пластмасовите бутилки да се изхвърлят отделно, за да се улесни тяхното рециклиране. Освен това от 2026 г. капачките ще бъдат постоянно прикрепени към бутилките до 3 литра, за да не замърсяват допълнително.

Едновременно с това изделия, за които няма достъпни алтернативи, сред които филтрите за цигари и мокрите кърпички, употребата ще бъде ограничена. Те ще се продават с допълнителни етикети, указващи наличието на пластмаса у тях, вредата за природата, както и начина, по който да бъдат изхвърляни.

Още по темата

С новото европейско законодателство се въвежда отговорност за производителите на пластмаси, като те  ще плащат част от разходите за рециклиране. Това се отнася и за производителите на рибарски мрежи. Въвежда се задължение на националните власти да събират изхвърлени в морето мрежи, които често се превръщат в капани за животните.

По данни на Европейската комисия 86% от боклука на плажовете и половината от този в моретата е съставен от забранените пластмасови изделия. Микрочастици от пластмаси са открити и в човешкия организъм, където те попадат с храната.

Еврокомисарят за рибарството Кармену Вела коментира днес, че спирането на производството на 10-те изделия ще пести по 22 милиарда евро годишно за почистването на моретата и плажовете.

Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба беше приета за рекордно кратко време - само година, след като Европейската комисия внесе законодателното предложение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: ЕСпластмасови изделия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И таз добра, толкова много пластмаса която наистина реално замърсява а те клечките за уши ... е с какво ши си чистим ушите, с кибритени клечки на които ще навиваме памук ли?!
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как ще си чистим ушите?
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52. НАТО си е Американско! И следва интересите на Америка! А те са.Пълен контрол над Европа! То дефакто никого не " пази"!!!!! А за Европа като континент.Е позор друг такъв да я " пази"! Има ли Европейска армия.Влиянието на Америка в Европа ще е до там! Населението на Европа се Поамериканофилчи! Това не е добре! Нужна е наша политика.А не да подръжаваме на чужда.Американската в случая!!
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47За какво и е армия като има НАТО?
51
3
 
7
 
! Отговори
*** преди 4 години
Става дума за пластмаса за еднократна употреба. Има пластмаса която се разлага - biodegradable. Тя не е забранена. Тоя Сорос ви е побъркал психиката - успокойте се!
50
4
 
9
 
! Отговори
Brei преди 4 години
Много сте загрижени да не използвате найлонови торбички, а това че няма тротоари и навсякъде у София е кал и е замърсена с хартийки за бързи кредити не ви прави впечатление...с една дума. софийски смешници...да не говорим за братята ви роми които разхвърлят *** от контейнерите...а че си вадите кученцата да акат навънка ? а че паркирате в шубраците ?
49
4
 
14
 
! Отговори
Промит Мозък преди 4 години
преди 40 години когато масово въвеждаха пластмасите същите еко-дръвници ни обясняваха колко добри били пластмасите за природата - рециклирали се и не се налагало да се унищожават безценните тропически гори види се днес Сорос нова песен им е написал на еколозите си .......
48
6
 
3
 
! Отговори
БрекСит Завинаги преди 4 години
природозащитниците ги мразя повече и от жендарите, феминистките и афропейците!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ЕС..Кога най после.Ще създаде своя Европейска армия.И ще забрани НАТО!? И няма.Да " приема"! Бъдещи членки в ЕС.В " комплект" с НАТО! ????? Кога?
46
9
 
5
 
! Отговори
*** преди 4 години
Русофилите са обезпокоени че, ще се намали употребата на въглехидрати за производство на пластмаси, а то не е малко! Затова се стараят ли стараят да пишат глу.по.сти от сорта колко нямало никакъв проблем да се харчат милиони зо чистене на океаните, или просто да си плуваме в *** и да ловиме умрели риби между тях. Дано да ви плащат добре! Инче излиза че, сте пълни тъ.па.нари Разбрахме вече че, не ве еня за нищо, странно е само как живеете със себе си!
45
1
 
5
 
! Отговори
Brei преди 4 години
Но не забранява фирмите за бързи кредити да лепят и да замърсяват навсякъде градската природа....сигурно не могат да намерят кой лепи по цяла софия, щото телефоните им нямат
44
1
 
2
 
! Отговори
еврокомисар преди 4 години
с Паричките за Тлъстати ми Заплата от Европейските Данъкоплатци, моята слабва само на топмодели плащам да я полигавят!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма спасение за сега. Няма алтернатива. Дървото не е алтернатива. Сега горите вече не смогват ..А сега ще увеличат производството на хартиени сламки в които пак има пластмаса, както е писал по долу колегата.
42
7
 
6
 
! Отговори
тлъст евро-депутат преди 4 години
р0бе, плащайте, поредната схемичка за Зелена Европа, да направиме пачки от качването на цените на всичко. Ние в Брюксел не правим неща в полза на Народа, всичко е в полза на личните ни банкови сметки!
41
1
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Анонимен 2 Ако ти се счупи дървена клечка в ухото, взимаш един магнит и я изтегляш.Ха, ха...!
40
1
 
5
 
! Отговори
до 37 преди 4 години
ти това дето пресованият картон го прави непромукаем, какво мислиш е?! освен това е още по-отровно и понеже е толкова тънък слой върху картона още повече се разгражда и смесва с храната.
39
4
 
10
 
! Отговори
До Браво преди 4 години
Не можеш да си представиш какво намират в коремите на умряли и изхвърлени на брега океански риби..., а тези клечки могат да ги налапат и по-малките, бъркалките, лъжичките и клечките за сладолед също. Пробвай да изядеш няколко, ако смееш! До Горан:Пороищните дъждове отмиват много неща от кофите и улиците в океана, така че, не е само до къде хвърлят хората. И в земята тази пластмаса не се разтваря.Изобщо не съм фен на зелените и веганите, ама този български негатовизъм да търсиш само най-лошото, е болестно състояние! Едно провокиращо заглавие и вече подскачате!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези гадни пластмаси и без това са отровни да ти слагат храната вътре. Дано ги заменят с пресован картон или нещо такова.
37
1
 
15
 
! Отговори
Горан преди 4 години
По времето на моето детство, нямаше пластмасови бутилки, и т.н. Обаче, по плажовете пак имаше стъкла, на които хубавичко да се нарежеш. Каквото и да се произвежда, все ще се намери кой да прави мазало!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Пластмасовите бутилки ще се произвеждат с неподвижни капачки"---Така ще можем спокойно да пием през капачката. :)