28 нюанса: Кой как гласува в Европейския съюз

Правилата на играта в различните страни варират
Обновена: 26 май 2019 11:28 | 26 май 2019 07:00, Елка Василева
4
28 нюанса: Кой как гласува в Европейския съюз
Снимка: архив, Reuters

По тип пропорционална система, квоти за жени или дата на гласуването всяка страна в съюза определя свои правила за европейските избори.

Кой кога гласува?

Днес гласуват 21 от 28-те страни. Сред тях са Германия, Франция и Полша.

Британците и холандците гласуваха на 23 май, ирландците - на 24-ти, а латвийците, малтийците и словаците - на 25-ти. В Чехия гласуваха два дни - на 24 и 25 май.

Двадесет и осем нюанса пропорционална система

Европейският съюз налага избори по пропорционалната система, но страните членки избират конкретния вариант, пише Франс прес.

Има три типа избори:
- Преференциален вот - в 19 страни, като Италия, Полша, Холандия и скандинавските страни. Избирателят може, в зависимост от страната, да променя реда в листата с кандидати, по която гласува, да зачерква кандидати или дори да групира няколко листи.
- Гласуване чрез затворена листа. По тази система се гласува в седем страни, включително Германия, Франция Испания, Великобритания (без Северна Ирландия). Избирателите гласуват листи, в които не могат да променят нито реда, нито състава.
- Единичен преносим вот. Използва се в Малта, Ирландия и Северна Ирландия. Избирателят не гласува по предварително подготвена листа, а съставя собствена, като подрежда кандидатите според предпочитанията си.

Задължително гласуване

Гласуването е задължително в Белгия, Гърция, България, Кипър и Люксембург. В Белгия и Люксембург неспазването на това задължение се наказва с глоба. В останалите три страни санкциите, където съществуват, са по-малки.

Кой се опитва да атакува Евроизборите онлайн?

Гласуване по пощата, чрез пълномощно, по интернет

Гласуването по пощата е разрешено в 16 държави в съюза, в повечето случаи за да се даде възможност да упражнят правото си на глас гражданите, живеещи в чужбина. Така е в Германия, Великобритания, Испания и скандинавските страни.

Шест страни разрешават гласуването с пълномощно - за всички избиратели, както е във Франция, Великобритания, Холандия и Белгия, или само за възрастни избиратели или инвалиди, които не могат да отидат до урните (Полша и Швеция). Този вариант позволява да поискаш друг избирател да гласува от твое име.

Електронното гласуване все още не е разпространено. Естония, която е много напреднала в използването на новите технологии, единствена дава възможност на гражданите си да гласуват по интернет.

Представителство на жените

Единадесет страни налагат квоти по пол в листите с кандидатите. Френските, италианските, белгийските и люксембургските листи трябва да включват равен брой мъже и жени. В Испания, Словения и Хърватия те трябва да съдържат най-малко 40 процента кандидати от всеки пол, в Полша изискването е за 35 процента, а в Гърция и Португалия - 33 процента. В листите в Румъния трябва да има най-малко една жена (или мъж).

В някои страни квотите са придружени от мерки, предназначени да гарантират присъствието на жени, но санкциите не винаги са убедителни. Ако в Гърция неотговарящите на изискванията листи се смятат за невалидни, в други страни като Франция или Люксембург нарушителите са заплашени единствено от глоба.

Минимална възраст

В почти всички страни в ЕС трябва да си навършил 18 години, за да имаш право да гласуваш. Изключение правят три държави: в Гърция минималната възраст е 17 години, а в Малта и Австрия - 16.

Възрастовият праг за кандидатите е по-разнообразен. В 15 страни, включително Германия и Франция, тя е 18 години, в 10 страни, като Полша и Чехия, е 21 години, в Румъния - 23 години, а в Италия и Гърция - 25 години.
 

/БТА/
 


4
Още по темата: европейски избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Бг задължително ли е гласуването, че нещо не сме разбрали ???
3
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Крава Василева е пропуснала България, щото то хич не е важно..
2
0
 
0
 
! Отговори
Питащ преди 10 месеца
Къде е герп в случая? Явно тиквунски не се е изявявал скоро там, да открие някой завод на opel например и да каже: ма какви са тия заплати по 1200 а? Е, ако го беше казал така, всички щяха да търчат в Европа да гласуват за гропа. Идея му давам де...
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Общо взето света е налегнат от повсеместна лудост. Частен случай е ЕС със своята администрация съществуваща сама за себе си. И народа тича да гласува за някой, който след спечелване на изборите нищо не прави и само получава огромна заплата.