Европейският парламент – най-големият в света!

Броят на евродепутатите е 751, след Brexit ще станат 705
26 май 2019 16:43, Красимир Ангелов
16

Европейският парламент е най-големият и многонационален парламент в света, като е единственият пряко избираем орган в Европейския съюз. Заедно със Съвета на ЕС той осъществява законодателната власт на общността.

Още по темата
Подобно на всеки национален парламент, и ЕП има председател. В момента това е Антонио Таяни. Освен определянето на законите, които оказват влияние върху ежедневието на европейските граждани, парламентът също така има правомощия за надзор над останалите институции на ЕС. Чрез него се избира и председател на европейската комисия. Фактическото му седалище се намира в Страсбург, Франция. Там се провежда веднъж месечно една пленарна сесия. На тези заседания задължително присъстват всички депутати, тъй като се приемат ключови решения.

Партиите в ЕП ще се разграничат от крайнодесните

Повечето политическа работа обаче се извършва в сградата в Брюксел, където се намират парламентарните комисии и Съветът на Европейския съюз. А административната работа протича в Люксембург.

Европейският парламент включва представители на всички държави членки на ЕС. Броят на евродепутатите е 751, но след като Великобритания излезе от общността, той ще намалее на 705. На всеки 5 години гражданите на ЕС имат право да изберат депутати, които да представляват и защитават интересите им в Европейския парламент.

Страните членки обаче не са с еднакъв брой представители в парламента.
Максималният възможен брой е 96 - с толкова разполага Германия, а минималният - 6. Членовете на Европейския парламент получават място в заседателната зала според своята политическа група. Те се обединяват по политически, а не по национален принцип.

Това са осемте политически групи в ЕП – сега. Ще има ли промяна?

Понастоящем в Европейския парламент има 8 политически групи. Минималният брой за образуване на политическа група е 25, като в нея трябва да има представители на 7 различни държави. Всеки депутат може да членува само в една политическа група. Някои членове не присъстват в нито една от тях и заседават като независими.

Как още работи ЕП вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Европейския парламент!?...Разширяване на бюрокрацията и корупцията но не и на демокрацията...
12
1
 
7
 
! Отговори
спасяват Ел.Йончева преди 4 години
Бсп предлагат офшорната Ел.Йончева за евродепутат за да я спасят от затвор, защото тя е обвинена за пране на огромна сума от КТБ чрез нейна офшорна фирма. Същата Ел.Йончева твърди, че се бори с корупцията...Смях...
11
3
 
6
 
! Отговори
мак преди 4 години
Имат страховити заплати, а дали са заслужени е друг въпрос. Но от депутатите от малките страни нищо не зависи, Европа май не чува техния глас. Но все някой трябва да пратим там, тъй че е редно да гласуваме.
10
1
 
5
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Не че има някакво значение, но това за големината и броя на депутатите на европейския парламент е меко казано невярно. В поне пет държави да не кажа повече парламентите са по-големи и многобройни, но все си мисля, че по-важното е що вършат, а не колко са големи.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По интересното е каква работа вършат в този парламат. Доколкото съм осведомен от сигурни източници в този парламат никаква работа не се върши. Решенията не се взимат там а от онези които дават мангизите. В този парламат вирее само прости.туцията гейчетата ишиасите Дудуц.ите жамбазите и тем подобни отре.пки. Ако трябваше нещо да се върши в този парламат то той щеше да бъде закрит. Както и ако изборите решаваха проблемите на народите то те щяха да бъдат забранени. Блажени са вярващите.
8
2
 
14
 
! Отговори
Евро корумпе преди 4 години
И най-корумпираният. Не си подадоха оставките, дори след като ги хванаха как точат пари от несъществуващи наеми за несъществуващи техни офиси на представителства.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма лапачка пада, а робите да сгрибат
6
1
 
9
 
! Отговори
Шикългрубер преди 4 години
Да живее интернационала да живее братската дружба между другарите от ЕС. Туй което Сталин не можа да го построи немеца го построи и дори го напълни с бежанци и гейове Само че Русия сега е държава и изнася петрол а Германия е на път да стане Африка и е принуден немеца да подава коли и краставици за да оцелее.
5
10
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Значи рубладжиите нямат шанс в Европейския парламент щом се изисква да имат представители поне от 7 държави и да се събере група минимум от 25 човека !Според мене ще има около 10 рубладжии , 6 от България , 1 от Полша , 1 от Чехия , 1 от Унгария и 1 от Румъния !
4
2
 
15
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Бедния данъкоплатец бачка като роб за жълти стотинки, плаща огромни данъци от мизерната си заплата, а тия алчни Чичаци пълнат гушите на техен гръб... А реално нямат свършена работа за 5 стотинки! Егати Пародията!
3
1
 
14
 
! Отговори
Слънчарски преди 4 години
И все пак това са 705 депутати за 27 страни и 400 хиляди човека, а ние сме с 240 за има-няма 7 милиона българи.
2
4
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
А СЛЕД НЯКОЯ ДРУГА ГОДИНА ЩЕ САМО ИСТОРИЯ
1
2
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Ей за това не искам да съм еуродупетат,защото ша са...загубя и не зная къде да...седна.