Проевропейските партии спечелиха мнозинство в Европарламента

ЕНП и ПЕС - големите губещи, либералите, зелените и националистите - печелят
27 май 2019 17:30,
34
Проевропейските партии спечелиха мнозинство в Европарламента
Снимка: БТА

Проевропейските партии спечелиха около 540 гласа в 751-членния Европейски парламент, показват последни данни, обявени днес. Това е повече от две трети от гласовете, но тепърва предстои да се разбере дали те ще са в състояние да формират коалиционно мнозинство от поне 375 гласа, за да доминират в работата на парламента.

След преброяването на гласовете във всички европейски държави, ЕНП се очаква да има 180 евродепутати, следвана от социалистите от ПЕС със 146 и новото либерално обединение на АЛДЕ, групата на френския президент Макрон “Ренесанс” и румънските либерали със 109 евродепутати. В ляво са още Зелените, които ще имат 69 евродепутати и крайната левица с 39 места.

В десния спектър най-голяма след ЕНП ще е групата на европейските консерватори с 59 депутати, следвана от обединените националисти на Марин Льо Пен и Матео Салвини с 59 места и партията на Найджъл Фараж, заедно с италианската “Пет звезди” с 54, сочат неокончателните данни на Европейския парламент.

ЕНП със 179 места, социалистите със 150. Как ще изглежда ЕП?

В сравнение с миналия парламент ЕНП ще има с 37 депутати по-малко. Социалистите губят 39 места и ще са в най-малочисления си състав от създаването на европарламента. Така за първи път в историята общо ЕНП и социалистите ще имат по-малко от половината места в Европейския парламент.

Още по темата
Сред другите губещи са консерваторите, които се свиват с 18 места и крайната левица, която губи 13 депутати.

Затова пък либералите добавят 40 депутати благодарение на Макрон и румънските либерали на Дачиан Чолош. Другите партии, които прибавят гласове, са зелените, националистите и евроскептиците. Ако успеят да се обединят хората на Фараж, Льо Пен и Салвини, могат да съберат 112 гласа, ставайки трета по големина група в Европейския парламент.

"В парламента има ясно проевропейско мнозинство, което означава, че ще можем да разчитаме на конструктивен и ангажиран парламент", коментира Европейската комисия.

"Популистите не спечелиха тези избори въпреки катастрофичните пророчества. Проевропейските сили спечелиха", заяви говорител на председателя й Жан-Клод Юнкер.

Проевропейските партии вече декларираха готовност за преговори, като ЕНП изрази желание да разговаря с всички проевропейски сили и да направи компромиси, за да гарантира проевропейско мнозинство. Подобни намерения декларираха и социалистите, които ще се опитат да направят алианс около кандидатурата на своя избраник за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Либералите изразиха готовност за преговори, ако имат думата при посочване на наследника на Жан-Клод Юнкер.

Възможните варианти за коалиции включват както съюзяване на ЕНП и социалистите със зелените, така и по-широкоспектърни варианти с участие на зелените и либералите.

Консерваторите вече обявиха, че няма да разговарят с популистите и националистите за обединение, което би застрашило проевропейските сили.

Утре европейските политически семейства ще се срещнат в Брюксел преди неформалната среща на европейските лидери, на която ще се обсъждат кандидатите за шефове на европейските институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Про Сти преди 4 години
Бъркат се понятията проевропейски и откровено глобалистки т.е. проамерикански. Какво проевропейско имаше в решенията им до сега? Наш калинчо припкаше като пощъкляла коза из Балканите, за да угоди на всички и какво спечели България от това? Загуби Македония, загуби тракийските обезщетения и е на път да загуби Странджа, Сакар и Родопите. Про та дрънка!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преференциите се оказаха напълно излишни и както са ги подредили в ЦК, така си се избират.
19
1
 
3
 
! Отговори
кой преди 4 години
ГЕРБМария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, *** Майдел, Асим АдемовАлександър Йорданов, Лиляна Павлова БСПЕлена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов, Сергей Станишев ДПСМустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Илхан КючюкВМРОАнгел ДжамбазкиДБРадан Кънев
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВМРО губят 1 и остават само с Джанбаски.
17
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Адептите на руския фашизъм се провалиха на тези избори.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен до 19 преди 4 години
Нали си джендар, естествено че ще подкрепяш Европа в този и вид.
15
9
 
14
 
! Отговори
Откакто юдо-масоните преди 4 години
нахлузиха на Европейските народи този хомот наречен ЕС, Европа започна да обеднява !!!юдо-масоните наводниха Европа с цветнокожи, заробиха народите с ипотеки, изнесоха работните ни места, разпространиха толерастията, джендърството и хомосексуализма НИКОГА в историята на Европа не е имало по-голямо ЗЛО от ротшилдския кибук наречен ЕС
14
6
 
6
 
! Отговори
Да се надяваме преди 4 години
До Анонимен"Успех е че Англия се скараха с ЕС."че и Франция ще напусне този гнусен ротшилдски кибук наречен ЕС и по този начин ле ликвидира това зло наречено ЕС !
13
18
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Язък за изхарчените пари на Путин !А руският народ тъне в мизерия !
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Популистите не спечелиха тези избори въпреки катастрофичните пророчества. Проевропейските сили спечелиха", заяви говорител на председателя й Жан-Клод Юнкер."Лицето на "проевропейските" партии- вмирисан алкохолик, който чрез настоящия си пост се спаси от люксембургската прокуратура за същите обвинения, за които правителството на Курц си подаде оставката.
11
18
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Изключително много се радвам и съм много щастлив ,че рубладжии нямат думата в Европа !
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако под "проевропейски" имате предвид либералните ***, значи Европа е загубила.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-малките партии могат да властват над ЕНП и ПЕС, но са разединени.
8
1
 
10
 
! Отговори
Мара свирката преди 4 години
Най-достойния кандидат за мястото на Юнкер е Делян Пеевски.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Проевропейските партии спечелиха мнозинство в Европарламента"Личи си по това, че джихадистите пак се развилняха във Франция.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДБ имат 6 % но те не е ясно дали са опозиция на ГЕРБ и ОП.
5
4
 
10
 
! Отговори
Сбирщайн преди 4 години
Членството ни в тая сбирщина от тролейбуси и водолази ще доведе до непоправима национална катьстрофа, която не могат да я оправят никакви еврофондове.
4
12
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Проевропейските партии спечелиха мнозинство в Европарламента..............................Вие да не би да сте очаквали рубладжийски партии да спечелят мнозинство ?!Аз нали ви казах ,че съм по-голям експерт от онези "професори" ,които се опасяваха ,че рубладжийски партии ще спечелят мнозинство ! Путин трябва много боб да яде докато спечели любовта на европейците ! Европейци с пари не се купуват , европейци се привличат с любов , демокрация и икономически просперитет !
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 3 месеца има нови избори и ако загуби и тях, Нинова ще е изкупителната жертва, защото ако сега изберат Гергов, ще трябва да сменят и него. Сега БСП ще се върнат в парламента защото им трябват и заплати и ще си продължи както и преди. ГЕРБ ще усвоят нови евра и ще си вземат нови апартаменти и къщи за тъщи. И после се чудят защо хората се отказаха да гласуват.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя европарламент на кой е нужен ? Всичко би трябвало д е описано с договори и в клаузи какво получаваме и какво даваме за туй членство. Тоя ЕП е безсмислен и незаконен и нарушаава междунардните ни договори. Не може дa излиза от някъде един юдо-масон женен за аба си и да ни размятва един мобилен пакет в лицето и да казва че трябва да го обсъждаме Ние имаме договори с ЕС и там не пише нищо за мобилни пакети и тирове и за гей-пропаганда и бежанци.