Руски издания за шегата: Европарламентът е наш!

Какво може да очаква Русия от изборите за ЕП
27 май 2019 11:35, Елка Василева
50
Руски издания за шегата: Европарламентът е наш!
Матео Салвини. Снимка: Reuters

Сред "основните интриги" на изборите за Европейски парламент "Росийская газета" откроява въпроса дали ключовите традиционни европартии ще запазят своите позиции в новия състав и дали набиращите популярност евроскептици ще разширят своето присъствие в европейското законодателно събрание. Вестниците в Русия коментират първите предварителни данни.

Двете най-големи групи в Европарламента губят общото си мнозинство в новия състав на камарата, предрича онлайн изданието на радио "Ехото на Москва".

Демократичната Европейска народна партия (ЕНП) и социалистически ориентираният Прогресивен алианс на социалистите и демократите (ПАСД) засега не събират необходимите 376 мандата и губят като цяло малко над 70 места. В ред европейски страни са взели преднина крайнодесни сили или евроскептици, отбелязва сайтът.

ЕНП със 179 места, социалистите със 150. Как ще изглежда ЕП?

Евроскептиците и популистите укрепиха позициите си в ЕП, констатира "Комсомолская правда". Силите, обявили се за сваляне на антируските санкции, събират над 10 на сто от гласовете, изтъква вестникът в друг материал.

Ръководителката на френската крайна десница Марин Льо Пен победи президента Еманюел Макрон в европейския "дуел", заявява "Новая газета".

Основният въпрос обаче не е дали ултрадесните ще могат да формират "фракция на Путин" в Европарламента, добавя всекидневникът.

Още по темата

"Предишните евроизбори през 2014 г. във Франция също бяха спечелени от партията на Льо Пен; Земята обаче не се наниза тогава на небесната ос, за да погребе покрай другото и проекта за Евросъюз", напомня той.

Днес обаче са нанесени репутационни щети на проектите, лансирани от Макрон - и за реформиране на Франция, и за "спасяване на ЕС". А и на него самия като политик, подчертава "Новая газета".

"Европарламентът е наш", твърди "Военное обозрение" и пояснява: "На изборите за ЕП във Франция и в Италия водят Льо Пен и (крайнодесният италиански вицепремиер Матео) Салвини".

Сили с тежнение към десния фланг получиха кредит на доверие и във Франция, и в Италия. В Европа наричат този резултат "победа на Путин". Защото и Марин Льо Пен, и Матио Салвини се обявяват покрай другото и за подобряване на отношенията с Москва, посочва електронният вестник.

"Желаещите нормализация на отношенията с Москва предстои да получат повече кресла в Европарламента и в тази връзка вече се роди шега: "Европарламентът е наш", обяснява изданието, правейки алюзия с лозунга "Крим е наш", популярен в Русия след анексията на украинския полуостров от Москва през 2014 г.

Във Великобритания изборите се разглеждаха като един вид вот на доверие не само към сегашното й правителство, но и към сегашния й парламент. Екзитполовете сочат Найджъл Фараж за победител, получил освен всичко останало и главата на втори премиер от три години насам, пише "Комерсант".

Според всекидневника лидерът на новосъздадената Партия на Брекзита Найджъл Фараж "има доста голям принос премиерът Тереза Мей да се озове в безизходицата, която я принуди да подаде оставка, за да опази партията и правителството (нещо не съвсем сигурно впрочем)".

Най-добрият коментар в случая е цитат от британския в. "Икономист", смята "Комерсант": "Успехът на г-н Фараж е сигнал за появата на политика от нов тип, която поставя волята на хората по-високо от мнението на парламентаристите". И то не само във Великобритания, допълва руският вестник, цитиран от БТА.

Днес въпросът е накъде ще тръгне ЕС - към федерализация, както желаят френският президент Еманюел Макрон и привържениците му, или ще запази посоката към "Европа на нациите", смята европеистът Сергей Фьодоров, говорил пред "Економика сегодня".

Именно към "Европа на нациите" - вариант, описан за пръв път от бившия френски лидер Шарл де Гол, се стремят всички европопулистки сили, убедени, че Европа не бива да губи националната си идентичност, посочва той.

"Колкото до отношенията между Русия и ЕС, тук едва ли ще има коренни промени, дори ако евроскептиците качествено засилят позициите си в ЕП", прави уговорка експертът.

Но ако гласовете на евроскептиците добият нова тежест в ЕП, "това ще се отрази и на други аспекти от общата политика на ЕС. По-специално на идеологическата, информационната и на външнополитическата й съставка".
"Това все някак може да подобри диалога между Русия и ЕС, влязъл сега в задънена улица. Тъй че от резултата на изборите зависят много неща, но не може да се каже, че те ще предизвикат промени", уточнява руският аналитик.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми толкова пари наляха... как няма да е техен! Добре че, австриеца го сгащиха навреме, сега щеше да е още по-техен. В Австрия имат много влияние. Не случайто нашите *** по времето на Луканов си основаха първите смесени фирми във Виена.Дано се мине на други източници на енергия по-скоро че, аман от това светът да е в ръцете на олигархични гзпроми и аятоласи.
43
3
 
3
 
! Отговори
Крали Марко преди 4 години
Щом е добре за Русия значи и за нас. Русия е най голямата Българска Държава. Земята на Прабългарите.
42
1
 
4
 
! Отговори
MUGIK преди 4 години
PUTIN E ZAR.NAVSEKADE SAZDAVA DEZORDRE I PECHELI DIVIDENTI. BRAVI VLADKO.
41
6
 
7
 
! Отговори
4 преди 4 години
Това е лъжа нищо в руски вестници не пише там никого нищо не пише за бг
40
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ооохъххххх, соросогендаритесапритиснени
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 32 от славянинПомита малкото ви мозък.
38
6
 
5
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Европ.д.ругите сега да наложат нови санкции на Русия за победата на националистите в половин Европа!
37
12
 
15
 
! Отговори
до 32 от славянин преди 4 години
''русия да прави като вятъра''Тя така и прави - помита всички демократични бардаци!
36
5
 
12
 
! Отговори
до 27 от славянин преди 4 години
'По-цивилизованите, по-културните и по-умните'' сами се унищожаватe с безграничната си т.л.растия, колкото и да ви е мъчно, тази е истинската причина!
35
21
 
10
 
! Отговори
до 24 от славянин преди 4 години
''И със санкции и без санкции Руската Федерация е куха от вътре. Като няма продукти, няма я и в услугите на местно ниво. Живее във времето на СССР. Управлявасе от нагласени апаратчици от свръх Номенклатура. Няма открити свободни избори. Шири се страх, терор и дефицит. Какво показва във външната политика''Смени си 30 годишния зациклил демократичен чип!
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7Да да да знам много сте русофилите 80% от населението ... знаем знаем :))
33
8
 
10
 
! Отговори
амиии преди 4 години
До Анонимен 30 не , не мисля ,ч е е балерина Но не отговори на въпроса : " Защо мислиш ,ч е Путин е диктатор " ???ПС - Ако работиш по опорки , и не може да мислиш самостоятелно , или нямаш подобен капацитет , извинявам се Лесно е , има си дефиниция за " диктатор " .Ти казваш ,ч е "Путин е диктатор " Аргументирай се с 1/2 изречения , не е като да пишеш докторат по ядрена физика
32
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия да прави като вятъра
31
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички, които гласуваха са умни хора. Най умно се гласува за ГЕРБ. - ЗАЩОТО ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ГЕРБ СА ЗА ЕС. Те са за Шенген, те са за ?.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28 а ти какъв мислиш е балерина???
29
8
 
7
 
! Отговори
интересно преди 4 години
До Пустиняк 27 "светът и цивилизацията вървят напред "къде го наблюдаваш това - В САЩ в Европа ли , ????? къде ??
28
7
 
9
 
! Отговори
странна работа преди 4 години
До Анонимен 26 Защо мислиш , че Путин е диктатор ?
27
15
 
24
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Мечти варварски! Да унищожим по-цивилизованите, по-културните, по-умните и съответно много по-икономически силните от нас. По какъв начин? С насаждане на страх и омраза. За какво? За да затънат всички в мизерията и духовната нищета на варварите. Е, няма как да стане, дорогие руские варвари. Колкото и да искате да върнете народите на пещерно равнище, светът и цивилизацията вървят напред и няма толкова болен европейски народ, който да жертва това, за да се върне към мужишко безлично съществуване.
26
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тодор ЖивковФактът че профашистките партии като тази на Льо Пен са и проруски е МНОГО показателен. Кажи ми кои са ти приятелите да ти кажа какъв си. Само платени фашисти могат да поддържат диктатора Пундин
25
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия официално предупреди България, че от 01 януари 2020 г. спира транзита на газ през Украйна. Цената на енергоносителите в България може да скочи десетократно, имайки в предвид че повечето големи градове са на газ.