Европарламентът иска новият шеф на ЕК да е участвал в изборите

Либералите: ЕНП се опитват да яхнат кон, който сами са убили
28 май 2019 17:30,
6
Европарламентът иска новият шеф на ЕК да е участвал в изборите
Снимка: архив, Reuters

Следващият председател на Европейската комисия трябва да бъде избран измежду водещите кандидати за поста на европейските партии. Това поискаха днес в декларация до европейските лидери председателите на парламентарни групи от отиващия си Европейски парламент.

Довечера лидерите на 28-те се събират в Брюксел, за да обсъждат кандидатурите за следващ шеф на Еврокомисията след изтичането на мандата на Жан-Клод Юнкер на 31 октомври.

"Потвърждаваме нашата подкрепа за процеса на водещия кандидат, така че следващият председател на Комисията да е популяризирал своята програма и личност преди изборите и да е участвал в европейската предизборна кампания", се казва в декларацията.

Срещу условията, поставяни от председателите на парламентарни групи, обаче се обявиха либералите. Те ще имат третата по численост група в новия Европейски парламент след ЕНП и социалистите.

Пазарлъкът за мястото на Юнкер започва

Техният председател Ги Верхофщат заяви, че е гласувал против документа на ЕНП, социалистите и Зелените, настояващ да се избира само сред водещите кандидати.

"ЕНП натискат за системата за водещите кандидати, но за съжаление, те убиха нейната легитимност, когато гласуваха срещу паневропейските листи. Опитват се да яхнат кон, който сами са убили", заяви Верхофщат.

Още по темата

В края на миналата година водещите европейски политически семейства номинираха кандидати за шеф на Еврокомисията. ЕНП се спряха на лидера на парламентарната си група Манфред Вебер, социалистите заложиха на първия вицепрезидент на Еврокомисията Франс Тимерманс. Либералите включиха 7 души в своя “Европейски отбор”, сред които еврокомисарите Маргрете Вестагер и Виолета Булц и Верхофщат, без обаче да ги номинират изрично като водещи кандидати. Зелените предложиха евродепутатите Ска Келер и Бас Ейкхаут, консерваторите също се спряха на евродепутат - Ян Захрадил. Крайната левица излъчи синдикалиста Нико Куе и словенската депутатка Виолета Томич.

Лисабонският договор не задължава европейските лидери да избират от водещите кандидати. Те трябва само да се съобразят с резултатите от европейските избори.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск свика неформалната лидерска среща на 9 май с идеята до 20 юни ЕС да номинира следващ председател на Еврокомисията, който да бъде предложен за одобрение на парламента. Туск заяви желание, ако няма консенсус кой да заеме мястото на Юнкер, да подложи имена на гласуване.

За одобрение в Съвета е необходимо квалифицирано мнозинство, докато евродепутатите ще гласуват с обикновено мнозинство. Европейският парламент ще се събере на първа пленарна сесия на 2 юли в Страсбург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от Крадци преди 4 години
Напомнят че от бедна БЪлгария се ограбват над 2 000 000 000 живи кървави лева които се превеждат на Брюксел з а издръжка на огромната бюрократична администрация.В България над 2 900 000 човeка нямаме никакви доходи.девойките и жените не могат да се омъжат и да си родят деца.НЯМАТ ПАРИ ЗА ЖИВОТ>
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че трябва да е участвал. Как така някой готованин, който досега се кри ще става председател? Кандидатът на партията победител ЕНП Вебер трябва да бъде избран. Той прави кампанията, той беше номиниран и той спечели. Другото са политически глупости.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е кой друг щом Бойко се е намърдал до него е надушил кой ще е.
1
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
само да не е злобното човече м вебер които ще спира сев поток2