Тимерманс - холандецът полиглот, който иска да стане лицето на Европа

Освен майчиния си език той говори руски, италиански, английски, френски и немски
Обновена: 1 юни 2019 19:57 | 1 юни 2019 19:57, Елка Василева
82
Тимерманс - холандецът полиглот, който иска да стане лицето на Европа
Франс Тимерманс. Снимка: архив, Reuters

Полиглот и бивш дипломат, холандецът Франс Тимерманс се надява да стане новият силен човек в Брюксел, като заеме председателското място в Европейската комисия - амбициозно постижение, до което е по-близък отвсякога.

Кандидат на европейското социалистическо семейство, този внук на миньори и син на дипломат с произход от южнохоландски католически род прекарва по-голямата част от живота си в чужбина, пише Франс прес.

Роден през 1961 г. в Маастрихт - град, символизиращ идентичността на ЕС след сключването на известния договор от 1992 г., 58-годишният Тимерманс учи в Рим, после завършва френска филология в Холандия и европейско право в един от университетите на френския град Нанси.

Оглавявал известно време външното министерство, през 2014 г. той идва в Брюксел, за да стане дясна ръка на Жан-Клод Юнкер като първи зам.-председател на Европейската комисия.

Представен първоначално като човек, поемащ голяма част от текущото управление на институцията, в екипа на Юнкер Тимерманс не получава пълен поглед върху нещата и скоро се запитва има ли всъщност реални пълномощия.

Сега този мъж с посивяваща брада решава да излезе от сянката и да застане начело на Европейската комисия; междувременно след изборите се очертават ожесточени борби за ключовите постове в евроинституциите.

Първи опит: Нов шеф на Европейската комисия не беше намерен

"Тимерманс със сигурност иска да е лицето на Европа. Много е амбициозен и е толкова близо" до целта, коментира политологът Андре Краувел. "Това е неговият шанс", заяви той пред АФП.

Освен майчиния си език, Франс Тимерманс говори руски, италиански, английски, френски и немски. Езикови умения, които наред с риторичните му дарби го правят "твърде компетентен" политик, смята Ейми Върдън, преподавател по европейска политика в Лайденския университет, Западна Холандия.

Комисията впрочем често се възползва от ораторските му способности, за да изтъкне предимствата и историческото значение на Евросъюза в днешния кризисен период.

Още по темата

"Наред с Мишел Барние (преговарящия на ЕС за Brexit-а) в ЕС се нуждаехме и от боен пес, който да говори за позитивните аспекти на Съюза. Това е Франс", обяснява Краувел, който изследва политическите партии в Европа.

Тимерманс отговаря по-специално за откритите срещу Полша и Унгария санкционни процедури с обвинения, че нарушават принципа за правова държава - така си е спечелил сериозни неприятели в страните членки.

След провала на консултациите с двете държави холандецът стартира без колебание тази извънредна мярка, въведена наскоро с цел да се реагира при "системни рискове" в страна членка.

Заявил през 2002 г., че като дете е бил сексуално тормозен от свещеник педофил, миналата седмица Франс Тимерманс призова католическата църква "да не оставя безнаказани" подобни престъпления.

Баща на четири деца и футболен фен, той води доста затворен частен живот, при все че поддържа имидж на човек, близък до народа. Описват го като амбициозен политик, който кара екипа си да работи упорито.

Някои го подкрепят, други не, но след европейската изборна нощ холандският печат единодушно констатира, че присъствието на Франс Тимерманс в Партията на труда е сред основните причини за изненадващата победа на лейбъристите в Холандия.

Те опровергаха прогнозите - получиха шест кресла в Европейския парламент, изпреварвайки и Консервативната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте, и популистите от "Форум за демокрация", които се очакваше да спечелят.

Холандските медии обясняват този резултат с "ефекта Тимерманс". "Той проведе чудесна кампания и бе атакуван от всички посоки - от крайнолевите до десницата", отбеляза Андре Краувел.

"Което му бе от полза", защото Тимерманс представи критична, но проевропейска гледна точка и тя намери отзвук сред холандските избиратели, посочи политологът.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: франс тимерманс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 4 години
И този е отговорен за трафик на хора, както цялото правителство на холандия. И за отрицателното становище за влизането ни в "шенген". Вън мръсната гад.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като изберете марксист да ви управлява, какво мислите ще е бъдещето ви? Това ли е лицето на Европа - със сърп и чук в главата, управляван от евреи и прочие глобалисти? Вие изобщо знаете ли каква е била Европа преди 30-40 години и сега и каква потресаваща разлика има? Това, което днес наричате Европа е един сринат и деморализиран континент, в който държавни администрации и олигарси работят за тихото заместване на белите хора с мулати. Това ли намирате за европейско???
42
2
 
14
 
! Отговори
Гледахте ли Карбовск преди 4 години
Гледахте ли Карбовски?Не съм му фен на Мартин,но този епизод беше потресаващ!Холандска защита на детето взема сина на българин и го дава за осиновяване на черна гей двойка,въпреки че бащата е спечелил делата за попечителство!Майката е починала и е оставила сериозно наследство на сина,макар това да е маловажно пред съдбата на едно български дете.Ким Чен Ун да ги пуска вече тез ракети
41
6
 
1
 
! Отговори
полиглот преди 4 години
Браво! Дано го изберат!
40
4
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
да каже какво мисли за сев поток 2 и падането на санкциите срещу русия
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я му намерете в Youtube изказванията и речите на това "лице" срещу белите хора, пропагандиращ кръвосмешения с нeгpи и прочие хубави неща. Лицето на Европа ... а май става дума за задните й части.
38
5
 
2
 
! Отговори
гост преди 4 години
ИЗОБЩО ИМА ЛИ ес?или има съз между франция и германия???мирише на ба ру т.ЕС е по зле от терористична организа ция да_ ва някакви пари и ии не се интересува къде отиват
37
2
 
4
 
! Отговори
гост преди 4 години
това си е чиста форма на ТЕРОРИЗЪМ от няколко ДЪРЖАВИ,защо не е от унгария? ,чехия?,словакия?,полша?,естония?,румъния?и т. н.ЧИСТА ПРОБА ФАШИЗЪМ
36
10
 
8
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Не вярвам на холандец. Това са тесногръди хора, като коне с капаци са и мислят че това, което те твърдят е най-правилно. Мисля че германеца ще бъде по-добър избор. Освен това е по-млад и, което е по-важно, идва от бизнеса.
35
1
 
6
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 4 години
Тимерманс тръгва с един "базов недостатък -социалист, както е казал един форумец по-долу,но той е за предпочитане пред изпадналия германец Манфред Вебер !Но все пак трябва да изясним и същността на този базов недостатък-сегашните "социалисти" в т.ч. и нашият Станишев нямат нищо общо със социализма и комунизма и са ренегати и приспособленци!И често пъти забравят какво е това чест, достойнство и съвест!Но в политиката тия качества се ценят,особено в сегашния ЕС!Залагам на Тимерманс!
34
1
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Ами...59 Ооо, щом е социалист , мани го.
33
7
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Симпатичен и начетен мъж. Желая му успех.
32
6
 
9
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
да си полиглот далеч, далеч още не значи, че можеш да изказваш собствени мисли. тимерманс е поредната марионетка на режима на неолиберал-болшевиките в ес.
31
4
 
14
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
Важно е какво правиш и казваш, а не на колко езика го казваш.А тоя има един базов недостатък, който бие всичките му предимства - социалист е.
30
14
 
18
 
! Отговори
българин преди 4 години
Какво ни ги натрисате тия бе? Не ме интересуват чуждоезичници! Май сте техни поклонници а? Е аз Не съм!Тоя е никой за мен!
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12:Лъжеш се.Не са недомислени,а са си много добре прицелени в цялото стадо в Тикволандия,а не само на директно подчинените му магарета и по реакцията на Стадото резултатът е зашеметяващо ефикасен!Стадото се прояви,като Стадо и толкова!След тази гавра с целокупното стадо и гръмката липса на реакция,Тиквун вече много добре знае,как да спечели следващите,че и следващите..."избори"!Спомня ли си Стадото,как веднъж беше изпробвано,точно с подобна реплика,при избора на магарето плювню ????!!!
28
5
 
10
 
! Отговори
Марко преди 4 години
А български знае ли , за един наш мастит управленец питам
27
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе,"полиглот",ама да не излезе "***.оум"?!Защото обикновено полиглотите не се славят с много ум.Човешката история помни много примери за владетели,даже велики владетели,които не само че са владеели само един език,ами и са били неграмотни!Обаче са създавали цели империи!!!То и Тиквун Великолепни е отявлен "моноглот",ама владее цяло седеммилионно стадо вече 10 години и не се знае още колко!И при това,стадото бъка от полиглоти!!!
26
1
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
владеенето на езици е предимство но не е никак ключово за тази позициятой и бареков владее много добре английски манглийски но май няма да го има повече като депутат там където се скътава последните няколко годинидалеч по важни са друг тип качества и ценности дано европа бъде представена от силен и компетентен лидерза сега и може би следващите 20 год не се очертава тази позиция да я оглави източно европеец сетете се защо.щото не стават дори и за редови обикновенни депутати
25
3
 
4
 
! Отговори
преди 4 години
Любимият либерал който люби либералната идея е най - подходящ за този пост. Всички останали просто не стават защото не са либерали и следователно не могат да любят любимотот на цяла европа равенство.