Андрей Ковачев избран за зам.-шеф на ЕНП в парламента

Манфред Вебер подкрепен от 8 страни да оглави Еврокомисията
5 юни 2019 17:30,
15
Андрей Ковачев избран за зам.-шеф на ЕНП в парламента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българският евродепутат Андрей Ковачев бе избран сред 10-те заместник-председатели на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) в новоизбрания Европейски парламент. Ковачев беше втори в листата на ГЕРБ след Мария Габриел, която се отказа, за да остане еврокомисар.

ЕНП е първата група, която си излъчи ръководство, почти месец преди първото заседание на новия парламент, насрочено за 2 юли. Сред заместник-председателите има още депутати от Румъния, Хърватия, Испания, Франция, Ирландия, Гърция, Холандия, Полша и Португалия. Само представителите на унгарската “Фидес” на премиера Виктор Орбан са били лишени от право да се кандидатират за ръководни постове, тъй като членството на партията в ЕНП е замразено. Те обаче остават членове на парламентарната група.

Още по темата
Групата преизбра единодушно германеца Манфред Вебер за свой председател.

Вебер е и кандадт за председател на Европейската комисия. Той обаче отказа днес да коментира, кой ще го замести в парламента, ако получи поста.

"Усещам силна подкрепа в ЕНП за кандидатурата ми за председател на Европейската комисия. ЕНП е единна зад мен", заяви Вебер.

Той добави, че поне 8 държави, които се управляват от партии, членуващи в ЕНП, стоят твърдо зад желанието му да наследи Жан-Клод Юнкер на поста. Премиерът Борисов декларира подкрепа за кандидата на ЕНП на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 28 май.

Вебер съобщи още, че разговорите между европейските партии за топ назначенията продължават, като преговарящите от тяхно име 6-ма премиери разговарят редовно в търсене на компромис.

Манфред Вебер изрази надежда, че този път няма да се стигне до конфликт между парламента и Съвета за кандидата за шеф на Еврокомисията, като за такъв бъде посочен човек, който е представил програмата си за управление преди изборите като водещ кандидат, намеквайки, че кандидатката на либералите Маргрете Вестагер е заявила желание да оглави Еврокомисията едва след изборите.

"Никой не иска да рискува конфликт между Европейския парламент и Съвета. Надявам се, че Съветът ще се съобрази с концепцията на водещите кандидати", каза Вебер.

Продължават и техническите преговори за съставяне на парламентарно мнозинство. Вебер обаче призова вече да започнат и същинските разговори, като потвърди, че "ЕНП искаме компромис, готови сме на компромис".  Като потенциални съюзници той назова социалистите и Зелените, но не посочи либералите, които ще са третата по численост група в Европейския парламент. ЕНП смята, че новата коалиция трябва да бъде съставена сред проевропейските сили като антиевропейските и евроскептични партии не влизат в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е изключително арогантен и неумен джентълмен-тунеядец.
11
2
 
8
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 4 години
Егати и парламентарната група ,след като този Ку-кo-вачев може да бъде замшеф!?
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, и кво от тва ? Боли ме мене за ЕНПета и евродепутати схиляди зсплата
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дядо Шошор здраво цака. Всичките еврокалинки са на яслата. 2/3 от ЕП е на яслата на рептила. Май въпросният депутат беше написал, че турско рабство не е имало.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново манипулация в заглавието.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и мъжки калинки.
6
3
 
10
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Този не беше ли любовника на Наско Месечков?
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко бонбонки на послушковците да фърлиме.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конграчулейшън!
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гадост ! Този се изцепи във Фейсбук преди месец, че нямало турско робство !
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕВРОДЕПУТАТНИКА БЕ ИЗБРАН СРЕД 10-ТЕ ЗАМЕСТНИКА И ДА СТАНЕ БЮРОКРАТНИК
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Павлова подаде оставка за да стане директор на Галактичната банка.