Два пръстови отпечатъка - задължителни и за личната карта

Европейската виза поскъпва до 80 евро, може да се кандидатства и електронно
6 юни 2019 14:50,
32
Два пръстови отпечатъка - задължителни и за личната карта
Снимка: архив, Reuters

Наличието на два пръстови отпечатъка върху личните карти за самоличност става задължително в ЕС, решиха министрите на правосъдието, които приеха нова европейска регулация. Тя въвежда биометричната лична карта, след като вече задграничните паспорти в ЕС съдържат подобна информация.

Личните карти без биометрични данни, чип за машинно четене, снимка и европейския флаг трябва да бъдат подменени преди изтичане на срока им на валидност. При подмяна на документите техните собственици ще получават от новия вид, а останалите граждани могат да го направят по желание, но към 2027 г всички лични карти, които са без отпечатъци и чип, ще престанат да бъдат валидни.

Информацията в чипа ще бъде криптирана, така че достъп до нея да имат само граничните и полицейски власти.

До две години в ЕС всички лични карти ще бъдат с размера на банкова карта, изработени от пластмаса и с чип. Картите ще имат срок на валидност между 5 и 10 години, като за навършилите 70 и повече години ще са безсрочни. Документите на непълнолетните ще важат до 5 години.

На промяна ще подлежат и картите за пребиваване, които гражданите на ЕС, живеещи в друга държава от Съюза, получават при легализиране на престоя си.

Новият регламент слага край на хартиените лични карти, каквито има в някои страни, сред които Гърция, в опит да се направят по-трудни за подправяне.

В момента по данни на Европейската комисия около 80 млн. европейски граждани имат карти за самоличност, които не съдържат биометрична информация.

Министрите промениха и правилата за издаване на шенгенски визи. Занапред те ще струват 80 евро вместо 65, както сега. Кандидатстването за входна виза ще може да става и по електронен път, както и до 6 месеца преди датата на пътуване.

Притежателите на визи, които не са ги пресрочвали, ще могат да кандидатстват за многократни визи, чиято продължителност ще се увеличава постепенно от 1 до 5 години.

За първи път се въвежда и механизъм, чрез който държави, които не приемат обратно незаконни мигранти, ще имат ограничения за издаване на шенгенски визи. За страни, които сътрудничат при връщането на мигранти, издирвани и престъпници, пък ще има намаляване на цените на документа за влизане в ЕС, увеличение на валидността на визите и намаляване на срока за разглеждане на кандидатурите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: еслични карти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
0
 
! Отговори
ПИШЕТЕ КОНКРЕТНО преди 4 години
НАПИШЕТЕ НАЙ ВАЖНОТО:ОТ КОЯ ДАТА,МЕСЕЦ,ГОДИНА МВР ЗАПОЧВА ИЗДАВАНЕТО НА НОВИТЕ ЛИЧНИ КАРТИМАСОВО КАРТИТЕ ИЗТИЧАТ 2020 / 2021НЕ ПИШЕТЕ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
fashistkia eu sha vi slaga i nomera na garbovete...da n izbiagate ot shengenia, ako vi iska zorlen...
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с ако не си вземеш мигрантите, ще ти забавим визите, е много хитро. Германците ли са го измислили
27
1
 
7
 
! Отговори
Баба Пена преди 4 години
*** те Идни снимки на теа лични карти не моа са познайми с дядУ пЕТКА. Я три години съм съ придставяла с картата на баба Рускя кумшийката, га сми ги разминили не помня.Па и никой не моа на позна. На кадруто мязами на караконджури. Снимана идна господжа в полицията с модерната техника.
26
0
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
На българските ще има и задников отпечатък - ние най- чинно сме щедри на лични данни...
25
0
 
4
 
! Отговори
от 25 преди 4 години
Ако е интересно за някого когато ходих трябваше да носа само банкноти от 10 лв другите не ги приемаха за обмяна ,можеше и с чек на който пише сумата а ти си се разписъл обменят ти го в банката без въпроси ,аз и не знаех език дори и да ме бяха питали де ха ха ха
24
1
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
Не ми говори измислици ,точно в Украйна съм бил близо месец 82гна 17 г бях , отивеш в ОУ на МВР където ти е изваден паспорта попълваш формуляр и след няколко дни отиваш като ти дават сгънат лист като 2 страници от паспорт .По същия начин ходих в ГДР 88г намам роднини комунисти и не бях добър ученик никави консулства нито посолсво
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията е само един лозунг, както беше комунизмът само един лозунг.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е демокрация, свобода, защита на правата на човека. Тодор Живков защо не се сети да взема на всички отпечатъци? Само на престъпниците.
21
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 20Човеко, ти знаеш ли навремето какво съдържаха нашите, родни, български, зелени паспорти на гражданин на НРБ???Нищо не знаеш ти!!!В паспортите на родителите ми бяха писали мен, като тяхно дете.Когато ходих на село при баба и дядо, трябваше в районното на МВР в София да ми бият печат "Жител на II гранична зона" - защото там стоеше един войник с калашник и пускаше само с открит лист!
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 20Човеко, не те знам какъв си, но сигурно си фалшив руски тpoл?Ти явно не си живял/а по времето на комунизма, НРБ, СССР, СИВ и Варшавския Договор.Аз ходих в СССР (в Украйна) по времето на Горбачов, когато режимът беше много по-свободен. Е да ти кажа, после ходих и до САЩ. Американската виза я получих сто пъти по-лесно! А навремето чужденец в СССР е нямал право да напуска градът или републиката за която е получил виза. А на нас ни издаваха специални паспортни бланки!
19
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ужас! ЕСССР става по-бруталната версия на СССР със всеки изминат ден.
18
5
 
25
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"като не ви изнася на хейтърите тука - ей ви СССр. Венецуела, Иран и КНДР - избор голям! прав ви пътт!"Стига с тези заучени фрази ве краварски из.пражнения такива, искам да си живея държавата, където да съм свободен и да имам възможност да се развивам, какво направиха нашите партньори за нас, освен да гонят младите навън, за да си захранват икономиките и да ни продават ***? О сетих се, наляха милиарди в престъпници за които им е ясно от къде идват, ама те им изпълняват плана перфектно...
17
1
 
20
 
! Отговори
Реципрочност преди 4 години
Защо Шенгенската Виза е 1 година и ще става 5 години, а визите за Гражданите на ЕС за тези държави за които издаваме Шенгенски визи са максимум 90 дена? До кога ЕС ще бъде разграден двор и ще става още по-разграден - виза с 5 години валидност, това си е постоянно пребиваващ мигрант!!
16
1
 
22
 
! Отговори
ще видите преди 4 години
Това е пряк път към ЦРУ-робство и разпад на ЕС!Гаранция!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 2Случайно не чу ли, не видя ли колко на брой фалшиви "бежанци" влизат в ЕС с фалшиви, подправени и дори истински лични карти на дуги хора граждани на ЕС?Например, Мануш Джамбазов, от Стралджа, Сливенско, се води български гражданин. Какво пречи на Хафез Ал Махмуди да я купи от него за 50 лева?Чисто хипотетично?
14
1
 
14
 
! Отговори
са преди 4 години
Абсолютно нормално развитие на нещата!Следващата стъпка е направо един чип,някъде по тялото и да няма карти,и други пластмаси по джобове и портфейли!
13
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като не ви изнася на хейтърите тука - ей ви СССр. Венецуела, Иран и КНДР - избор голям! прав ви пътт!
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРОГНОЗИРАМ, ЧЕ В СЛЕДВАЩИЯ ЕВРОПАРЛАМЕНТ НАЦИОНАЛИСТИТЕ ЩЕ СА ВЕЧЕ МНОЗИНСТВО!!! АМА НЕ ТАКИВА МЕНТЕТА КАТО АТАКА, НФСБ И ВМРО, А ИСТИНСКИ. ГАДОВЕ МРЪСНИ!
11
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не уточнихте какво налага необходимостта от пръстов отпечатък?