Мете Фредериксен – лицето на новата датска социалдемокрация

"Тя е обсебена от политиката, откакто стана на 17 години"
7 юни 2019 20:40, Елка Василева
61
Мете Фредериксен – лицето на новата датска социалдемокрация
Мете Фредериксен. Снимка: БТА

Мете Фредериксен е вероятният следващ премиер на Дания след победата на партията й на парламентарните избори в сряда. Тя със самочувствие въплъщава новата социалдемокрация, която подкрепя строгата миграционна политика в името на защитата на социалната държава, пише Франс прес.

Прехвърлилата 40 години провинциалистка "има работническа кръв, тя е социалдемократ четвърто поколение и с години се е подготвяла да ръководи партията, която познава много добре", припомня в. "Политикен".

Фредериксен става депутат на 24-годишна възраст през 2001 г. Била е министърка на заетостта, а след това на правосъдието, преди през 2015 г. да оглави най-голямата партия в Дания. Тя се възползва от напускането на Хеле Торнинг-Шмит, първата жена премиер на страната, която бе победена на парламентарни избори от либерала Ларс Льоке Расмусен.

Макар и предизборната кампания да се съсредоточи върху въпросите на климата и социалната защита в страна с минимална безработица и застаряващо население, Фредериксен "отказа да дава конкретни обещания, освен за имиграцията", пише "Политикен".

Левоцентристите печелят в Дания, обещават социални разходи

В началото на 2000-те години тя критикуваше политиката на прием на мигранти в Дания, която по думите й била "една от най-строгите в Европа". Макар обаче тази политика да се втвърди още повече, Фредериксен прегърна този суров курс, който Дания следва от близо две десетилетия.

Използвайки една вече обичайна за скандинавското кралство семантика, тя дори представи миналата година проект за реформа, в който се предвижда пращането на "незападните" мигранти в африкански лагери под надзора на ООН.

"Мете Фредериксен знае, че за да има успех в Дания, тя трябва да представи строга политика на имиграцията и даването на убежище", обобщи Улф Хедетофт, преподавател в Копенхагенския университет и специалист по политически култури.

"Просто констатирам, че днес 75 процента от депутатите подкрепят твърда имиграционна политика", аргументира се Фредериксен в излезлия тази пролет сборник с интервюта "Политически портрет".

Мете Фредериксен възнамерява да състави правителство на малцинството, нещо обичайно при пропорционалната система в Дания. Тя за всеки отделен случай ще разчита било на левицата, например за образованието, било на десницата, по-специално за миграционната политика.

Тя обаче ще трябва да подходи смирено към преговорите за съставяне на правителство. Победата й се дължи не толкова на резултата на партията й, която завърши първа, но с по-малко гласове, отколкото през 2015 г., колкото на успехите на другите леви партии и отстъплението на десните съюзници на досегашния премиер, либерала Ларс Рьоке Расмусен.

Обсебена от политика

Макар и да се очаква на 41-годишна възраст да стане най-младият премиер на страната, Мете Фредериксен далеч не е новак в политиката.

"Тя е обсебена от политиката, откакто стана на 17 години", довери за агенция Рицаус баща й Флеминг Фредериксен, бивш печатар и социалдемократически активист.

Фредериксен става член на социалистическата младеж на 15 години, а като тийнейджърка плаща членски внос на Африканския национален конгрес в Южна Африка.

"Никога не съм се съмнявал, че ако Мете поиска, ще стигне докрай", добави баща й.

Родената в Олборг разведена майка на двама тийнейджъри отдавна има страст към. . . списъците. "Изготвям списъци на нещата, които трябва да свърша. Обичам удоволствието от това, че съм завършила нещо, за да мога да премина към следващото", обясни тя.

Откакто оглави социалдемократическата формация, тя съумя да обедини различните крила в партията. През цялата предизборна кампания връзките й с медиите бяха изключително ограничени, в разрез с репутацията за прозрачност на северната страна.

"За пръв път от времето на Анкер (Йоргенсен, лидер на датските социалдемократи от 1972 до 1987 г.) имаме водач, когото всички в организацията подкрепят", каза за в. "Алтингет" партийният ветеран Бярне Лаустсен.

"Тя действа в духа на старата работническа партия", пише седмичникът "Веекендависен".

Докато предшественичката й водеше политика на бюджетни икономии в отговор на икономическата криза от 2008 г., Фредериксен защитава един "много по-ляв проект с повече разходи за социалната система", пише авторът Юл Кристиансен.

Тя възнамерява да направи възможно ранното пенсиониране при продължително упражняване на тежки професии и да спре бюджетните съкращения в здравеопазването и образованието.

Фредериксен публично защитава държавните училища и през 2010 г. бе критикувана, че е записала децата си в частно училище.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: ДанияМете Фредериксен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
До Грую:На лyмneнnpoлетариата все цоциална политика и грижа за народа им се привижда, а никога не става дума за кой ще изкарва парите.
49
1
 
3
 
! Отговори
Грую преди 4 години
Защо когато българина чуе социалисти си представя комунизъм и пишман социалистите в България.Социалистическа партия или левите нямат нищо ама нищо общо с познатите.Социалистите в скандинавските държави са едва ли не като нациски партии. Соц - социална политика, грижа за народа Иначе наистина Мете кърти мивки или браво на фотографа за успешния кадър.
48
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Ела с Мете в пещерата,да изплашите ламята.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания има остров колкото Европа. Но не го населяват.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледа лика на Мете. Ще "пусне левите на пързалката" и ще мине към десните след някоя година. Имали качествата да говори. Кариерата като политик и е сигурна.
45
2
 
4
 
! Отговори
преди 4 години
Дания е богата държава, но с тези социалисти бързо ще обеднее.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лице на истински соц. тарикат активист.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания политически с триковете на активисти като Мете е далеч зад българите. И ако иска успех. Да се запознаят с нашите партиини активисти без значение леви или десни.са.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мете се е ориентирала много от малка в правилната посока за страна като Дания. Тя е напипала на баницата мекото и на работата лекото.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мете е сладур. Може да премине и в Европарламента на работа. Там ще е ново лице. И като говори, ще я слушат пенсионерите в захлас. .
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В земеделието собственика е датчанин. Останалото е чужденец. В края на деветдесетте години, всички работливи датчани напуснаха страната си. Отидоха в САЩ, Германия, Швеция, Норвегия.И така сега са останали лентяйте от соц. грижите , но сега, като пенсионери..
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42Само проходът им от износ на земеделска продукция е повече от половината ни държавен бюджет.Ако утре Германия изчезне, пак ще се оправят, не ги мисли...
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На първо место Мете използва политиката зада спечели субсидии. Това, че говори неща приятно за ухото на избирателите е задължително в политиката. Тази страна без чуждите инвеститори и то от Германия, е кръгла нула.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До40. Прав си. При социалисктите е така. Едно говорят, друго мислят, трето вършат.
36
1
 
5
 
! Отговори
нищо ново преди 4 години
Щом защитава държавните училища,а си записва децата в частни,няма какво да говорим!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35Мож е някой, па да научи нещо от тая страна...
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПрисмехулникПравиш погрешни паралели с познатото от теб статукво на държавен модел в България. Директната асоциация и неадекватно сравнение води до невалидни разултати на базата на грешни логически умозаключения.Ще препоръчам въздържание при бъдещи анализи на слабо познати на теб политически системи.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До HabdleНе е ли кти нас, да избираме 50 годишни мутри з кметове и премиери...
32
3
 
5
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Както се оказва и в Дания си ги има калинките. На 24 години станала депутатица и от тогава само прелива от пусто в празно.
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо има в тия постоянни статии за тази страна. Повече ли ви плащат. От България тази страна не е интересна за нищо. За търговия и печалба е далече. За туризъм също не е интересна. Да се стигне до нея и да види ресторанти, проституция и увеселителни барове също то го има близо. Така , че не и правете реклама да мамите хората.